Joga kao drevna disciplina

28. February 2021.
Kaže se da je joga drevna disciplina. Samim tim, smatra se da je asana, zauzimanje određenog položaja tela, deo drevne tradicije, koja je stara nekoliko hiljada godina.
153168386_3934399186622288_4283956299074403820_o

Iako je termin “joga” star zaista nekoliko hiljada godina, on gotovo da nije ni u kakvoj vezi sa onim što danas nazivamo jogom.

Koliko su zaista stari svi ti položaji koje praktikujemo na časovima joge? Ispostavlja se da i nisu mnogo stari.

Postoji nekoliko izvora na koje se najviše referiše kada je reč o asanama. To su Bhagavad Gita, Joga sutre i Hata Joga Pradipika. U Giti i Sutrama asane se spominju u kontekstu sedećih položaja za meditaciju. Hata Joga Pradipika opisuje 14 položaja od kojih je 11 sedećih položaja i predlaže se 4 kao najvažniji, sidasana, padmasana, simhasana i badrasana.

Asane kakve danas praktikujemo su mlađe nego što mislimo i najvećim delom potiču iz 19. veka. Dobili smo ih zahvaljujući Krišnamačariji, ocu moderne joge, koji je iznedrio većinu stojećih asana koje danas praktikujemo.

Asana na slici (#camatkarasna #wildthing) još je novijeg datuma, iz 20. veka, i izmislio ju je tvorac Anusara stila joge, Džon Frend, koji je kao i mnogi poznati moderni učitelji joge ostao poznat po skandalima koji su ga pratili.

Kaže se da je joga drevna disciplina. Samim tim, smatra se da je asana, zauzimanje određenog položaja tela, deo drevne…

Posted by Ganesha on Tuesday, February 23, 2021

Ako je praksa asana stara jedva nekoliko stotina godina, kako onda možemo da se uzdamo u večnu i staru istinu koja važi za sve? Po svoj prilici, asane su samo sredstvo kojim simuliramo život i treniramo um da ostane usredređen i smiren i nisu same sebi cilj.

Prema tome, ne možemo se pozivati na tradicionalno izvođenje asana jer je ta tradicija mlada a i konteksualno uslovljena. Mlada je zato što je deo modernog razvoja joge i uslovljena je društvenim kontekstom kao i načinom života. Ne možemo očekivati da izvodimo asane na isti način na koji ih Indijci izvode, jer njihova klima, način života i pogled na svet nije isti kao naš.

Jeste, Šiva je otac joge i tvorac svih asana, pa tako i ove na slici, i svake naredne varijacije asane ili nove asane koje budemo izmislili.

Budemo li robovali tradiciji a previđali suštinu prakse joge, ovaj položaj, kao i svi drugi, mogu biti samo izvor opasnosti i rizika za veliki broj ljudi.

Prilagodite praksu joge sebi i napravite od svog tela jedno udobno i prijatno mesto, umesto skučenog, lošeg i neprijatnog prostora za boravak duše.

Telo je hram duše, nek duša njime vlada.

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click