Položaj lotosa u jogi

28. February 2021.
Položaj lotosa je položaj na koji većina pomisli na sam pomen reči joga. U bliskoj vezi sa lotosom i jogom je i mantra OM, takođe jedna od prvih asocijacija na jogu.
153482610_3948402845221922_1446093462074897718_o

Nimalo ne čudi što je to tako kad se upoznamo sa mitologijom asana.
Lotos je najmoćniji simbol za svakog jogija i često se dovodi u vezu sa kreativnom snagom u nama. Drugi moćni simbol kreativnosti je zvuk OM.

Evo priče iza lotosa i svetog glasa OM.

Položaj lotosa je položaj na koji većina pomisli na sam pomen reči joga. U bliskoj vezi sa lotosom i jogom je i mantra…

Posted by Ganesha on Friday, February 26, 2021

Pre početka sveta, Višnu se odmarao udobno na svom “kauču” – na mitološkoj zmiji, Ananti, sa hiljadu glava. Tako svijen, Ananta je pružao zaklon i dom Višnuu. Zajedno Ananta i Višnu plutali su kosmičkim morem mogućnosti, gde svi univerzumi dolaze nakon kosmičkog uništenja. Kada je došlo vreme da ponovo započne ciklus kreacije, pojavio se pupoljak velikog cveta lotosa iz Višnuovog pupka. Lotos je procvetao i otkrio Brahmu sa četiri lica, koji boravi u njemu. Svako Brahmino lice gleda u jednu stranu sveta – sever, jug, istok i zapad. Iz Višnuovih četiri ustiju prolomio se glas OM – iz prvih, “aaaa”, drugih, “oooo”, trećih, “mmmm” i iz četvrtih, tišina. Taj zvuk uzburkao je kosmičko more i proizveo “zgušnjavanje” univerzuma kakav danas poznajemo.
Om je ovaploćenje Mogućeg. Upravo iz ovog zvuka nastaju sve mogućnosti kreacije. Postoji verovanje koje kaže da Om predstavlja četvorostruki ciklus kroz koje sve stvari moraju da prođu. Prvi deo, “aaaa”, predstavlja kreaciju ili rođenje, drugi deo, “oooo”, simbolizuje održavanje ili život, treći, “mmmm”, predstavlja razaranje ili smrt. Sva tri glasa korespondiraju sa kosmičkim trojstvom, Brahmom, Višnuom i Šivom. Četvrti deo zvuka Om je tišina. To je najvažniji deo i trenutak nakon izgovaranja sloga Om koji treba slušati i boraviti u njemu. Tišina simbolizuje potpuno rastvaranje prethodna tri glasa. Jogičkim rečnikom rečeno, to rastvaranje može da se opiše kao jedinstvo, prosvetljenje, uranjanje, ili, jednostavno, joga.

Opisani mit je iz knjige “Myths of the Asanas”, Alanna Kaivalya.

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click