Heni-Erceg-foto-tacno.net_.jpg
Djordje Jokic21. June 2024.
Zato se ono što se nagrađuje u Cannesu, u ovim čemernim državama dočekuje s nelagodom, a ne s otrežnjenjem. S nijemom porukom: ne želimo da našu zajedničku šutnju o zločinu remeti čovjek koji nije mogao šutjeti.
1687866477-predrag-550x360-1.jpg
Djordje Jokic21. June 2024.
Otkrivajući kriminalne i koruptivne radnje određenih aktera, istraživački novinari na direktan način pomažu policiji, tužilaštvu, Agenciji za sprečavanje korupcije, revizorskoj i drugim insitucijama u zemlji. Oni sve dokaze objavljuju u svojim radovima, ali čini se da to najčešće nije dovoljno da bi pomenute institucije preduzele dalje korake iz svoje nadležnosti. Na kraju, trud može biti nagrađen nekom nagradom za istraživačko novinarstvo, ali i ponekom SLAPP tužbom, ako se neki akteri, pomenuti u istraživanju, nađu uvređenim. I pored toga, novinari nastavljaju sa svojim radom iako ponekad izgleda besmisleno.
large_Klasic1.jpg
Djordje Jokic21. June 2024.
Najviše me smeta omalovažavanje jednog fenomena koji je na toliko razina fascinantan. Prvo, to je bio najbolje organiziran, najmasovniji i najefikasniji antifašistički i antiokupacijski pokret otpora u Europi. Zašto jači otpor od nas nisu pružili Francuzi, Nijemci, Talijani, Mađari, Danci...? Drugo, organizirala ga je i vodila KP, koja je 20 godina bila zakonski zabranjena. Zašto ga nisu organizirale puno veće stranke poput HSS-a ili nekih srpskih građanskih stranaka?, pita povjesničar i dokumentarist u povodu svoje nove serije "Partizani"