SVE VESTI


29. mart 2020.NovostiPolitikaRegion

EU kao da je primarno stalo da usred borbe protiv pandemije spašava samu sebe. Koliko time ona postaje atraktivna za one zemlje koje još nisu njezine članice, savršeno je jasno. Pogotovo kada tražena pomoć počne stizati iz Kine i Rusije.

29. mart 2020.BetaPolitika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je na konferenciji za novinare, desetak dana pre uvodjenja vanrednog stanja, imao optimističniji ton, da su očekivali da će “biti teško”, ali da su i tada on i lekari okupljeni oko njega znali da će usled epidemije biti mrtvih.

29. mart 2020.BetaSvet

U Moskvi se od sutra uvodi opšti režim samoizolacije, bez obzira na uzrast, s tim što nije ograničen ulazak ili izlazak iz grada.

29. mart 2020.DnevnikZdravlje

U trenutku kada Putin pokušava da hermetički zatvori pre svega protok informacija u i iz Rusije, a zatim i ljudi i robe, pokušavajući da zaustivi da se sazna razmera epidemije koja ih je zahvatila, i koja ubija Ruse u nepoznatim razmerama, RT – Russia Today, državna televizijska propagandna mašinerija organizovana i orijentisana na rad isključivo “na spolja” (distopijske neka vrsta horor verzije Radija London iz 2. svetskog rata, na primer) sa milionskim budžetima u svim, za Rusiju, važnijim zemljama sveta, sa programom na lokalnim jezicima, koji se uvek uredjuje iz jedne iste centrale u Rusiji, a pre svega veoma često sakriveni iza logo-a i naziva lokalnih, do tada nepostojećih internet televizija, napravi materijal koji je pre svega plasiranje fake news na neku goruću temu, koji je prepun direktnih potpuno lažnih “informacija” i teza, koji služi samo da zavrti sumnju sa dna kace društava koja tonu u neobrazovanost, skepsu prema nauci i koja su, posebno kad su ranjiva, sklona da traže objašnjenja u nerealnom, nadrealnom, parapsihološkom, paranaučnom i direktno ideološkom diskursu laži. Tek sad tačka.

29. mart 2020.BetaSvet

Guverner države Njujork Endru Kuomo rekao je da se broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u državi približio 1.000.

29. mart 2020.BBCKultura

Tokom vanrednog stanja zbog korona virusa građani i građanke Srbije nalaze različite načine da udare brigu na veselje.

Ovaj video, namijenjen djeci u dobi od 3 do 8 godina, koristi jednostavne izraze kako bi im pomogao da shvate zašto je tako važno ostati kod kuće dok pandemija korona virusa i dalje traje.

29. mart 2020.KomentarKulturaVreme

Film Optužujem Romana Polanskog u petak veče videlo je preko 50.000 posetilaca na sajtu besplatnog online festivala Moj off. Bio je to jedan od najposećenijih sajtova u Srbiji, navala je bila tolika da mu je na kratko onemogućen pristup. Kvar je otklonjen pa su film videli svi koji su želeli, a zbog interesovanja obezbeđene su i reprizne projekcije.

29. mart 2020.DanasKomentar

Izolacija, u kojoj smo se našli zbog pandemije, blago rečeno, veoma je neprijatna.

Rušenje vlade Aljbina Kurtija izvedeno je uz američki blagoslov. Nisu pomogli ni apeli EU niti lično zalaganje nemačke kancelarke Merkel. Očigledno je da se na Kosovu i dalje sluša šta kažu Sjedinjene Države.