SVE VESTI


15. Jul 2020.CenzolovkaDruštvo

„Stranci ruše državu – na Srbiju udarili ekstremisti iz Britanije, Tunisa, BiH i Crne Gore”, objavio je juče Kurir na naslovnoj strani. Slične neutemeljene tvrdnje mogle su se pročitati i u drugim tabloidima koji su proteklih dana za sukobe na ulicama Beograda optuživali i ruske ekstremiste, izraelske državljane, čak i navijače iz Hrvatske, a svima njima cilj je da – „izazovu haos i krvoproliće u Srbiji”. Osim toga, tabloidi su insistirali na broju povređenih policajaca i nasilnom ponašanju huligana, dok su prećutali policijsku brutalnost. Raskrikavanje je proteklih dana pratilo kako mediji u Srbiji izveštavaju o protestima, te smo odabrali top tri lažna narativa o protestima.

15. Jul 2020.CenzolovkaDruštvo

Nekoliko portala recikliralo je staru izjavu aktivistkinje organizacije Žene u crnom Staše Zajović i doveo je u vezu sa nedavnim protestima. Tekst je ilustrovan foto-montažom Staše Zajović (na portalu Alo nazvane Maša) i predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića, uz opasku da su njih dvoje „najbolji prijatelji”, što su demantovali iz organizacije Žene u crnom.

15. Jul 2020.BBCSvet

Ciklus žurka: „Kada kupujete uloške, nemojte da ih krijete“

15. Jul 2020.BBCSvet

Živo jesenje jutro u Španskom vrtiću, bilingvalnom zabavištu u severnom Londonu.

15. Jul 2020.BBCPolitika

Dok su u Beogradu i drugim gradovima Srbije trajale višednevne demonstracije protiv vlasti i najavljenih mera u borbi protiv korona virusa, u znak podrške protesti su organizovani i u Americi, Nemačkoj, Francuskoj i Austriji.

15. Jul 2020.DobročinstvoN1

Pred zdravstvenim radicima ponovo najteži zadaci – bolnice pune, rekordi na respiratorima, korona im ne da da predahnu. Zvaničnici navode da je zdravstveni sistem pred pucanjem, da Beograđane šalju u Pančevo, Požarevac i Smederevo i da je situacija ozbiljna i nepredvidiva, a mi možemo samo da pretpostavimo kako je medicinarima koji su na prvoj liniji borbe, s punim rukama posla i u skafanderima na letnjim temperaturama. A sigurno je gore nego što možemo i da zamislimo. Grupa Beograđana odlučila je da im, jednim lepim gestom, zahvali na svemu.

U Crnoj Gori su podnesene inicijative za pokretanje istrage o poslu između Crne Gore i Malte na izgradnji vjetroelektrana na brdu Možura, između Bara i Ulcinja.

14. Jul 2020.KolumnaOslobođenje

Vratio nam se Covid-19. Jedni će reći da nigdje nije ni išao, no činjenica je da se nekoliko nedjelja činilo da je vrhunac epidemije prošao i da prolazimo kroz “fade out”.

Predviđanja Evropske komisije, koja se vide u objavljenim podacima (Ameco), zasnivala su se na pretpostavci da će se srpska privreda potpuno oporaviti već 2021, dok će za hrvatski oporavak verovatno biti potrebna još jedna godina, pre svega zbog velikog uticaja turističke privrede.

14. Jul 2020.NovostiSvet

Od farmaceutske kompanije Gilead Sciences američka je vlada kupila kompletnu tromjesečnu zalihu antivirusnog lijeka remdesivir koji, po svemu sudeći, pomaže u teškim slučajevima oboljenja od Covida-19. Gilead je pritom dvostruko profitirao: država je s najmanje 70,5 milijuna dolara financirala razvoj ovog lijeka, a oni su ga državi sada prodali po cijeni daleko većoj od one proizvodne.