Bol u leđima i joga

2. February 2021.
Bole vas leđa i naišli ste na mnoge sekvence za taj problem? NEMOJTE DA IH RADITE!
143192454_3867764873285720_4160183939629524684_o

Zašto?

Zato što ukoliko ne znate odakle potiče bol, ne možete da znate ni koje će vam vežbe koristiti, a koje će vam prouzrokovati ili produbiti problem.

Postoji jedna mantra koju većina instruktora joge ponavlja kada je reč o položajima ekstenzije (kao na slici). Ona glasi: “Uvucite stomak da biste zaštitili lumbalni deo leđa.” Svi oni, baš kao i ja nekada, govore to sa najboljem namerom, i govore samo ono što su ih njihovi učitelji naučili.

Kada sam završila osnovnu obuku joge, mislila sam da imam sve alate u rukama da pomognem drugima. Međutim, tada nisam znala koliko ne znam. Sada znam.

Bole vas leđa i naišli ste na mnoge sekvence za taj problem? NEMOJTE DA IH RADITE!

Zašto?

Zato što ukoliko ne znate…

Posted by Ganesha on Thursday, January 28, 2021

Prvo, ukoliko nismo lekari ili fizioterapeuti, etički kodeks joge nam zabranjuje da se bavimo jogom u terapeutske svrhe.

Drugo, sam zakon nam ne dozvoljava da se bavimo tim aspektom joge ukoliko nemamo neko formalno obrazovanje iz medicine ili fizikalne terapije.

Treće, joga nije apoteka, u koju dođemo da uzmemo magičnu pilulu koja će rešiti naše probleme.

To ni u kom slučaju ne znači da joga instruktor ne treba da ponudi jogu i osobama koje imaju probleme sa leđima, ili bilo koji drugi problem, ali zadatak joga instruktora je da praksu joge prilagodi i modifikuje, kako se postojeći problem ne bi pogoršao.

Uvek konsultujte svog lekara i saznajte prirodu svog problema a onda će i učitelj znati kako da prilagodi praksu vašim potrebama, a ako ne zna, to treba da vam direktno saopšti, i da vam preporuči nekog drugog instruktora ili neki drugi metod vežbanja.

I, da se vratim na uvlačenje stomaka, to nije mera sigurnosti, naprotiv, time ograničavate pokrete kičmenog stuba i stvarate pritisak između prešljenova kičme.

Zapamtite da ono što štiti sve zglobove, a time i kičmu, jeste zapravo aktivacija mišića. Kod problema sa donjim delom leđa, jačajte mišiće zadnje lože, sedalnog dela i mišiće leđa, ali kroz vežbe koje ne koriste oslonac na rukama i silu gravitacije (šalabhasana, budžangasana (niska kobra), sfinga i setu banda sarvangasasana (ograničeni most)).

Joga je uvek bezbedna i delotvorna kada prepoznamo svoje granice, i to važi i za instruktore i za vežbače.

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click