O NAMA

Grupa novinara i internet stručnjaka okupljena oko ideje o potrebi bolje ponude vesti građanima Srbije odlučila je da pokrene portal koji je pred vama.

Javni servis (javniservis.net) je pokušaj da se na jednom mestu predstavi rad prvenstveno lokalnih medija i to onih koji poštuju novinarski Etički kodeks i koji se trude da izveštavaju u javnom interesu.

Javni interes u oblasti medija, mi ovde okupljeni verujemo u to, jeste kontrola rada vlasti na svim nivoima i zagovaranje javnog razgovora o svim pitanjima koja su važna bilo za državu bilo za sela, opštine i gradove.

Naš rad na ovoj ideji baziran je na dva osnovna principa, koji su iznad onoga što je samo novinarstvo: ekologija i participativnost.

Mediji moraju da svoje delovanje zasnivaju na uverenju da se javni prostor ne zagađuje lažnim vestima i promocijom govora mržnje, zato je ova ideja ekološka.

Mediji moraju da nađu način da u svoj rad uključe građane kojima se obraćaju, da probaju da naprave zajednicu koja će biti osnovna snaga tih medija, dakle, zajednica a ne politička partija ili lokalni tajkun – zato participativnost.

Javni servis je pokušaj da se popuni ona praznina koja postoji zbog trenutne nemogućnosti drugih medija da objektivno i u kontinuitetu izveštavaju sa jednakom pažnjom iz svih delova Srbije.

Verujemo da će naši čitaoci biti svi koji Srbiju vide kao celinu i koje zanima da na jednom mestu saznaju što više o životu ljudi iz svih delova Srbije.

Verujemo da će ovo mesto pomoći okupljanju medijskih profesionalaca iz cele Srbije i da će pomoći i medijima u kojima rade ali i unapređivanju cele medijske scene u Srbiji.