Koja je vaša prva reakcija kada vidite ovu sliku?

2. February 2021.
Ako ste instruktor joge, reći ćete: “Može to bolje”; “Vidi kako su joj noge razdvojene”; “Zadnja loža joj je izgleda kruta”; “Gleda pravo, a treba na desnu stranu”; i sl.
142367960_3862099473852260_2222492903130743391_o

Ako ste fotograf, možda ćete reći: “Svetlo je loše”; “Baš zanimljiva igra svetla i njihovih tonova koji stvaraju i daju specifičnu atmosferu fotografiji”; “Kadriranje je loše”; itd.

Ako ste umetnik, reći ćete: “Dopada mi se kompozicija”; “Ne dopada mi se kompozicija i ideja koja se prenosi slikom”; “Baš zanimljiva perspektiva, poziva da preispitamo poglede na svet”; i sl.

Ako ste marketinški stručnjak, reći ćete: “Nije dovoljno atraktivna fotografija”; “Trebalo je ovako ili onako da se obuče”; “Trebalo je da pokaže ovakvu ili onakvu emociju”; “Tonovi fotografije se ne slažu sa tonovima na instagram profilu”; i sve u tom smislu.

Ako ste samo vežbač joge, reći ćete: “Vau”; “Vidi šta ona može”; “Kad ću ja ovo moći da uradim”; “Taj i taj instruktor to radi na ovaj ili onaj način”; itd.

Koja je vaša prva reakcija kada vidite ovu sliku?

Ako ste instruktor joge, reći ćete: “Može to bolje”; “Vidi kako su…

Posted by Ganesha on Tuesday, January 26, 2021

I svi akteri u ovoj priči su u pravu, u zavisnosti od toga šta je kome dominatni referentni okvir, zar ne?

A šta mislite koja je jogička perspektiva kad je reč o ovoj fotografiji? Kako jogi posmatra i doživljava ovu fotografiju i ono što je na njoj?

On kaže: “Vidi kako je hrabra”; “Vidi kako je skromna”; “Vidi kako voli sebe i radi položaj u skladu sa svojim mogućnostima”. On se pita: “Koji je kontekst fotografije”; “Da li su je slikali dok ulazi ili izlazi iz položaja”; “Da li joj je prijatno u položaju”; “Da li je položaj bezbedan za telo”; “Da li je položaj efikasan s obzirom na mogućnosti tela”;“Kako se oseća dok izvodi položaj”; “S kojom namerom ga izvodi”; “Kakve ovo ima veze sa jogom”; “Da li pati”; “Ko beše mitski lik Aštavakra”; i tome slično.

Joga kaže da naš um definiše naš pogled na svet i da je sve stvar percepcije.

Ako izaberemo da posmatramo svet, sebe i druge kroz prizmu ljubavi, šta bismo onda rekli kad vidimo ovu fotografiju?

Svejedno je, jer se ljubav ne preispituje.

Namaste!

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click