Brojanje sitno i opraštanje od uzbudljive godine

31. December 2020.
Evo brojimo sitno i opraštamo se sa uzbudljivom godinom. Čudno je kako “lako” zaboravimo sve prošle izazovne godine i kako ih lako zaseni neka nova. Živo se sećam veselih devedesetih, bombardovanja, demonstracija, ličnih izazovnih godina, ličnih izazovnih celih decenija.
134576904_3791764914219050_4746035707448009277_o

I po čemu je onda ova godina tako drugačija i teža? Po tome što delimo istu “muku” globalno?

Ali, zar nas joga ne uči da svi patimo jer smo odvojeni od svoje prave prirode i nije li nam ova godina onda bila plastična potvrda toga i poziv (zapravo vrištanje iz petnih žila) na osevešćivanje da je saosećanje kamen temeljac srećnog čovečanstva? “No man is an island”, što bi rekli Englezi, i svi utičemo na sve i svakoga, svaka naša misao, svaki naš korak se kao talas prenosi na ceo svet. Saosećanje ne isključuje slobodu, naprotiv, slobodni smo kad shvatimo da imamo izbor da reagujemo i delamo drugačije.

Ko beži, uvek će naći način da pobegne, ko se suočava sa sobom i hvata u koštac sa životnim okolnostima, uvek će naći načina da živi ispunjeno i srećno. Jer, sloboda nema cenu, nema ružnu ili lepu odoru, prijatnu ili neprijatnu vibraciju – sloboda je život u akciji, život koji pronalazi, kao voda, uvek put. Kada imamo saosećanje prema sebi i prema drugima, naše odluke dolaze iz osećanja ljubavi i takva sloboda ne može da ugrozi nikoga. Svest o tome da moje odluke utiču na drugoga i da načinom govora i sredstvima koje biram da realizujem svoju slobodu mogu makar malo umanjiti štetu drugome, ako ne, i izbeći da je uopšte i prouzrokujem.

Evo brojimo sitno i opraštamo se sa uzbudljivom godinom. Čudno je kako “lako” zaboravimo sve prošle izazovne godine i…

Posted by Ganesha on Thursday, December 31, 2020 

Ja sam ove godine dobila neprocenjivi poklon – poverenje svojih vežbača i polaznika kursa. Njihov trud, posvećenost i predanost su dar koji nema cenu. Oni su jogiji, karma jogiji! Odmah su se dali u akciju, prilagodili i prihvatili nove okolnosti i izvukli maksimum iz situacije koja nas je sve zadesila.

Hvala vam, dragi jogiji koji ste delili svoje vreme sa mnom i učinili da ovu godinu smatram regularnom, normalnom i lakom jer ste svojim primerom dokazali da “život” uvek nađe put. Hvala svima koje sam jedino u ovakvim okolnostima mogla da upoznam i da sa njima rastem, divniim kolegama koje sam ove godine upoznala, koji su me nadahnuli i oplemenili nakon svakog susreta, svima koji su pokušali da dolaze na časove, prijateljima koji su me bodrili, podržavali, motivisali, mom najdivnijem mužu koji je moja najveća podrška i moralna i PRAKTIČNA, mojim roditeljima koji su me naučili toleranciji i slobodi (jer ja sam potpuno drugačija od njih) i svakoj duši koja mi se spontano osmehula čak i kad ja to nisam primetila.

Želim nam svima još jedan radostan i uzbudljiv ciklus oko sunca, jer ja verujem u vas i znam da ste nepokolebljivi i slobodni. Živela sloboda!

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click