Politika


Meseca dana od početka krize u Evropi izazvane pandemijom korona-virusa, EU mobiliše 410 miliona evra za pomoć Zapadnom Balkanu. U regionu kažu da tu evropsku pomoć ne vide, a Brisel odgovara ona „ne dolazi „uz fanfare“.

1. April 2020.CenzolovkaPolitika

Vlada Srbije donela je Zaključak prema kom oni koji prenose informacije „neovlašćenih lica“ u vezi sa lečenjem od virusa korona šire dezinformacije i za to mogu odgovarati. Jedini ovlašćeni da daju informacije su predsednica Vlade, kao predsedavajuća Kriznim štabom, i lica koja ovaj štab ovlasti. Pravnici sa kojima je CINS razgovarao smatraju da vanredno stanje ne opravdava mere koje ograničavaju slobodan protok informacija – pogotovo ne one koje se tiču zdravlja ljudi.

1. April 2020.DanasPolitika

Kosovski pisac i publicista Veton Suroi je danas procenio da se na Kosovu sprema ustavni puč, imajući u vidu insistiranje predsednika Hašima Tačija za formiranje sveobuhvatne vlade posle izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj prošle nedelje u Skupštini Kosova.

Društvo


„Ne razumem kako bih se to doveo u opasnost da pola sata sedim u parku“, piše Ivan Ivanji (91) iz svoje beogradske „samice“. Koliko ljudi umire daleko od medijske lupe okrenute korona-virusu?

1. April 2020.CenzolovkaDruštvo

Zbog vanrednog stanja Apelacioni sud na dve nedelje odložio odlučivanje o žalbama na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije. Godinu dana posle prvostepene presude niko ne može da predvidi kada će biti poznata konačna odluka suda za zločin koji se dogodio pre 21 godinu.

1. April 2020.Društvo

Nije isključeno ni da eventualni totalni karantin bude uveden samo u pojedinim mestima u Srbiji.

Privreda


Vodeći stručnjaci smatraju da je Nemačka pred teškom recesijom. Ali zahtevaju razumno ponašanje i konjunkturni program, a ne kraj zabrana zbog korone. I to je ispravno, smatra urednik ekonomske rubrike DW Henrik Beme.

30. March 2020.Deutsche WellePrivreda

Poljoprivrednici, taksisti, umetnici… u Nemačkoj počinje isplata brze pomoći za male poslodavce i samostalne preduzetnike čiji su poslovi propali u jeku pandemije korona-virusa.

30. March 2020.DanasPrivreda

Početne prognoze, od pre samo mesec dana, ukazivale su na smanjenje globalnog privrednog rasta za oko pola procentnog poena, ali je svetska ekonomija ipak trebalo da napreduje za oko dva odsto ove godine.

Kultura


1. April 2020.Kultura

Kada sam bio klinac, tamo negde osamdesetih, ljude je već nervirala ta ratna i postratna generacija s pričama kako je to bilo u doba njihovih kriza. Pa se u mom najranijem detinjstvu, kada ništa nisam shvatao, Đorđe Balašević u svom “Računajte na nas” obraćao tim starijim što pričaju o krizama.

1. April 2020.Kultura

Svedoci smo trenutka u kome je svet stao. Cela planeta se adaptira na novu realnost, a virus je život stavio na pauzu. Jednako brzo kao i pandemija, planetu su zahvatili briga i strah, ali se takođe oslobodio veliki potencijal humanizma koji je dugo bio u krizi. Zato treba da govorimo o životu sa druge strane korone, a u njemu je more mogućnosti udaljenih od nas samo na klik.

Balkan je već odnio jednu sićušnu pobjedu, podrškom sa prozora Sarajeva i Beograda Zagrebu, kaže srbijanska književnica Mirjana Đurđević.

Sport


Ana Ivanović je zajedno sa nekoliko kompanija pod okriljem UNICEF-a donirala Srbiji 35 respiratora, a 1.700 ugroženih porodica dobilo je higijenske pakete kako bi što lakše prošle kroz krizu usled korona virusa.

26. March 2020.Sport

U doba opšte izolacije u Evropi, španska “Marka” je na svom sajt postavila zanimljivu anketu u kojoj su posetioci birali najbolji tim u istoriji klupskog fudbala. Rezultat je za ponos jer je generacija Crvene zvezde iz 1991. godine na petom mestu.

24. March 2020.DanasSport

Dušan Duda Ivković, legendarni košarkaški trener, u samoizolaciji je kako je i propisano za ljude njegovog doba.