Politika


Ćamil Duraković, kojeg su odbornici u Skupštini opštine Srebrenica smijenili sa mjesta predsjednika te skupštine, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve iznenadila bošnjačka podrška inicijativi srpskih stranaka za njegovu smjenu.

Dok iz Centralne arhive Kosova tvrde da nemaju nikakva dokumenata vezana za Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), od strane pojedinih kosovskih političara stižu oštre reakcije na dogovor Kosova i Srbije da se otvore arhive u cilju rasvetljavanja sudbine nestalih lica tokom ratnog perioda na Kosovu (1998. – 1999.).

13. Septembar 2021.KomentarNovostiPolitika

Najavama da će Merkel doći u Beograd, a Austrija otvoriti još novih radnih mjesta u Srbiji, Vučić je opoziciji poručio da utjecajne članice EU-a nisu digle ruke od njegove vlasti. Jasno je da se u Srbiji isprepleću interesi važnih članica EU-a i drugih globalnih igrača.

Društvo


21. Septembar 2021.CenzolovkaDruštvo

Urednik CINS-a Branko Čečen izjavio je da predloženi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima “užasno pogrešan”, i ocenio da će usvajanje tog akta “veoma štetno uticati na rad novinara”.

21. Septembar 2021.BIRNDruštvo

Oni vole patriotske skupove i patroliranje ulicama. Ne vole vakcine, migrante i „sistem“. I imaju podršku svakog desetog korisnika Fejsbuka u Srbiji.

21. Septembar 2021.BBCDruštvoFoto/VideoRegion

Arijana Memić je početkom 2016. bila bezbrižna dvadesetogodišnjakinja iz Sarajeva, kojoj je najveći problem bio kako će položiti ispite na Pedagoškoj akademiji.

Privreda


11. Septembar 2021.BetaPrivreda

Železnice na Zapadnom Balkanu na dobrom su putu da se prilagode železničkoj mreži EU i panevropskim koridorima a prioritet sektora u regionu ostaju otvaranje tržišta, upravljanje i interoperabilnost, rekao je danas potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jirgen Rigterink.

9. Septembar 2021.KolumnaNovi magazinPrivreda

Srbija ostaje osetljiva na priliv novih stranih investicija, a činjenica da supstancom političkog života u Srbiji i dalje dominiraju događaji poput ovog koji se dogodio na Cetinju, što može da ugrozi tempo priliva ulaganja, naročito iz zemalja EU i SAD. Ne može se popravljati samo verbalnom gimnastikom i bogobojažljivim porukama kojima se ukrašava nasilje.

9. Septembar 2021.Deutsche WellePrivreda

Srpski građevinci odavno su postali gastarbajteri u zemljama zapadne Evrope. Na njihova mesta došli su stranci – iz susednih zemalja, poput Rumunije, Albanije, Makedonije, ali i iz Turske, Pakistana i Indije.

Kultura


20. Septembar 2021.KnjigaPoezija

Marija Dejanović. “Dobrota razdvaja dan i noć”. Izdavač Sandorf 2021.

17. Septembar 2021.KulturaRemarker

Nova epizoda Remarkerovog podkasta “Zadovoljstvo u tekstu” pod nazivom “Ljubav je zakon”, obeležava ovogodišnji Prajd istorijskom temom koju Biljana Srbljanović i Vladimir Cerić, sa velikom posvećenošću i ljubavlju, obrađuju.

16. Septembar 2021.KulturaRadio Slobodna Evropa

Dva crteža Save Šumanovića i 15 slika Paje Jovanovića, dvojice čuvenih srpskih slikara, zlatni predmeti i nakit koji su pripadali kraljevskim dinastijama, te lični predmeti Josipa Broza Tita – su među predmetima koji su u poslednjih 20 godina bili otuđeni iz muzeja u Srbiji.

Sport


19. Septembar 2021.BBCRegionSport

Četiri žene sede na starim i izbledelim stolicama potpuno prazne severne tribine Grbavice, doma sarajevskog fudbalskog kluba Željezničar.

12. Septembar 2021.BBCSport

„Svi su na nogama u ovim trenucima”, kaže uzbuđeno komentator Radio-televizije Srbije.

9. Septembar 2021.DruštvoSport

Na Adi Ciganliji ćemo 02. oktobra 2021. organizovati još jedan “najlepši” događaj u gradu – Žensku trku. To je i manifestaciona i elitna atletska trka oko jezera, posvećena isključivo pripadnicama lepšeg pola.