Politika


14. Jun 2021.AnalizaCINSPolitika

Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene Zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazuje istraživanje CINS-a.

Hrvatska nominalno želi potaći ulazak BiH u EU, ali u stvarnosti koristi svoje članstvo da postavi BiH zahtjeve koji su povezani sa unutrašnjim pitanjima, kao što je Izborni zakon, kaže u intervju za Al Jazeeru Dejan Jović.

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li iskustvo građanske koalicije Možemo, koja je pobedila na nedavnim izborima za gradonačelnika i gradsku skupštinu Zagreba, može biti od koristi građanskim aktivistima u Beogradu. Sagovornici su bili Sandra Benčić iz koalicije Možemo i Dobrica Veselinović iz Incijative Ne da(vi)mo Beograd.

Društvo


Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Što nam ta kazna i reakcije na nju govore o ratu koji se vodio na ovim prostorima.

Znate onu sliku djevojke koja drži transparent na kojem piše: “Mi smo unuke vještica koje niste uspjeli spaliti”? Koliko puta ste čuli da neku ženu nazivaju vješticom zbog toga što se ne uklapa u društvene okvire? Vještica kao neprijatelj, vještica kao neko drugi, vještica kao degradirana žena.

Tajib Delalić, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, kako pišu bosanskohercegovački mediji, nedavno je zatražio da se u toj općini preimenuje ulica nazvana po Srđanu Aleksiću, mladiću kojeg su 1993. godine u Trebinju ubili srpski vojnici nakon što je Aleksić pokušao obraniti svog sugrađanina, Alena Glavovića, na kojeg su se vojnici okomili samo zato jer je Bošnjak.

Privreda


10. Jun 2021.BIZLifePrivreda

predsednik Srpskog poslovnog kluba “Privrednik” Zorana Drakulića o tome da će srpski privrednici morati da uvoze radnu snagu iz Indije izazvala je brojne komentare u kojima je protumačeno da će oni u Srbiji raditi 14-15 sati za 500 evra.

Čemu drumovi, pruge, tuneli i aerodromi, ako u međuvremenu pod teretom poreskih i paraporeskih dažbina svisne cela mala i srednja privreda Srbije.

Preduzeće Ftrutorga je jedan od dva najveća proizvođača organskog voća u Topličkom kraju. Vode ga mladi ljudi, brat i sestra, proizvode sami i sa koopderantima višnje, šljive, jagode i dunje, imaju sertifikate organske hrane i zahvaljujući tome izvoze u Evropu. Mladi su i školovani, ali ne za poljoprivredu.

Kultura


Izvod iz intervjua za Jutarnji: Miki Manojlović.

14. Jun 2021.KulturaRemarker

U novoj epizodi Remarkerovog podkasta “Zadovoljstvo u tekstu” pod nazivom “Fibi je ipak najbolja”, povod za razgovor nam je emisija “Prijatelji, ponovo zajedno”, ali zapravo pričamo o uticaju serije na celu jednu generaciju (Kellerinu), reprizi i bindžovanju od 2010-tih do danas, što je uticalo na drugu generaciju (Synth) i o tome kako vidimo jedan od najuspešnijih sitkomova ikad sa istorijskom distancom.

Sanjin Đukić je član Exitove organizacije od 2007, kada započinje kao voditelj hrvatskog promo tima.

Sport


Pošto sam dolazak legendarnog trenera najavio preko društvenih mreža, javili su se mnogi prijatelji iz bivše Juge i naši iz svijeta.

25. Maj 2021.Sport

Maraton predstavlja najdužu i najzahtevniju dugoprugašku disciplinu, Ako se ima na umu ta činjenica jasno je da pripreme za maraton nisu jednostavne, traju po nekoliko meseci i za cilj imaju da se trkač postepeno utrenira da može da izdrži toliki napor.

24. Maj 2021.DanasSport

Osim u popularnijim – timskim sportovima, Srbija medalje na Olimpijskim igrama prilično redovno osvaja i tamo gde svaki uspeh i kiks idu na dušu jedne osobe, a nova evropska prvakinja u karateu Jovana Preković kao zapeta puška čeka da za dva meseca, u Tokiju, demonstrira sve što je naučila od svog prvog izlaska na tatami, sa pet godina.