Politika


5. Jun 2020.NovostiPolitika

Izvještaj Fonda za humanitarno pravo za Srbiju ističe neefikasnost Tužilaštva za ratne zločine: u 2019. podignute su svega tri optužnice protiv tri osobe, od čega je dvije ustupilo pravosuđe BiH. I na Kosovu su u 2019. podignute samo tri optužnice, a u postupku je svega šest slučajeva

Opozicija u Srbiji svesna je da izbori ne donose promene i sada pokušava da napravi neke aranžmane koji bi bili održivi i nakon glasanja. Vlast je s druge strane sigurna da stvari za nju idu u željenom pravcu.

4. Jun 2020.NINPolitika

Deo intervjua sa Igorom Štiksom za nedeljnik NIN. Autor: Stefan Slavković

Društvo


Pandemija je za digitalizaciju u Srbiji učinila više nego bilo koji državni program. Promenila je iskustvo ljudi, koji su se prvi put našli u prilici da rade od kuće, stvorila je pravi tržišni bum u nabavci opreme i savladavanju novih servisa, i otvorila pitanje da li bi rad od kuće na daljinu trebalo da postane deo standardnog pristupa kompanija u organizovanju rada i korišćenju poslovnog prostora.

U dečijem igranju odrasli često ne vide ništa više od puke zanimacije. Zar umesto toga podmladak ne može nešto smislenije da radi? Pogrešno pitanje! Ništa za decu nije smislenije od igranja.

Privreda


4. Jun 2020.Privreda

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas prvom sastanku Radne grupe za usmeravanje aktivnosti u vezi sa osnivanjem Hemijskog parka „Prahovo“.

Moje iskreno mišljenje je da je država morala da pomogne više malim i srednjim preduzećima jer su ona okosnica privrede u svakoj državi, pa i našoj. Takođe, pomoć se mora dati i velikim preduzećima, jer bez njih mala i srednja nemaju kome da prodaju svoje proizvode i usluge. Sa ovakvom pomoći države, opstaće samo firme koje su bile zdrave, sa zdravim tokovima novca i solidnom ušteđevinom, odnosno one koje bude finansirao vlasnik ili grupacija

31. Maj 2020.PrivredaTalas

Industrija infomacionih tehnologija nije sinonim za preduzetništvo, iako uglavnom znamo za uspešne preduzetničke priče upravo iz ovog sektora. Revolucionarne ideje nastaju i van garaža, bez ijedne linije koda. Neke nastaju među stogovima sena, na livadama, a neke na porodičnim ručkovima… Ideje mogu imati svi, ali ko je dovoljno preduzimljiv da pokuša da ih sprovede u delo, i zbog čega je to od izuzetne važnosti za Srbiju? 

Kultura


Udruženje Kreativna Srbija napravilo je čudo od jednog prijateljskog razgovora krajem maja u beogradskom Dorćol platzu. Pričali su zabrinuti ljudi na aktuelnu temu Kultura posle virusa.

4. Jun 2020.KulturaNedeljnik

Deo Intervja Branka Rosića sa Milenom Trobozić Garfild za Nedeljnik

2. Jun 2020.DruštvoKultura

Svečana dodela stipendija Fondacije Dobar glas održana je u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca. Tri jednokratne stipendije u iznosu od 1000 evra dodeljene su violinistkinji Mariji Radovanović, obojistkinji Aleksandri Kinđić i pijanistkinji Ivani Damjanov Ilić.

Sport


Mali sportski klubovi u Srbiji tokom epidemije gube prihode od članarina, ali uz novac iz budžeta uspevaju da prežive. No veliki problem predstavlja što su sportisti ispali iz treninga. Reporterka DW se raspitala u Nišu.

29. Maj 2020.Sport

Medicinski tim Beogradskog maratona sastavljen je od vrhunskih stručnjaka iz različitih medicinskih specijalnosti

26. Maj 2020.BBCSport

Dok teniska loptica zvanično miruje zbog virusa korona jer se profesionalni turniri ne igraju, publika u regionu imaće prilike da uživo gleda neke od najvećih zvezda ovog sporta.