Politika


14. December 2019.AutonomijaPolitika

Građanska inicijativa „Sloboda za Aleksandra“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti najavili su da će u ponedeljak, 16. decembra republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac predati peticiju sa više od 30.000 potpisa građana sa zahtevom da uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović bude oslobođen kućnog pritvora.

14. December 2019.DanasPolitika

Pre tačno 21 godinu, 14. decembra 1998. godine u kafiću „Panda“ u Peći ubijena su šestorica srpskih mladića. Istina o ovom masakru nikada nije otkrivena, a ubice su i dalje na slobodi.

14. December 2019.DanasPolitika

Od brojnih bisera koje je prekjuče u sudnici prosipao bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, osumnjičen za podstrekivanje paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, najupečatljivija je ona upućena tužiocu, jer predstavlja pretnju.

Društvo


14. December 2019.DanasDruštvo

Hrvatska, u kojoj sam rođen, i u kojoj povremeno boravim, ima vrlo koloritnu vladu. Čijih nekoliko ministara nedavno je uhvaćeno u nezakonitim radnjama, dok jedan ratni zločinac, čije suđenje se oteže godinama, sedi u parlamentu.

14. December 2019.DruštvoNovi magazin

Jelena Lengold je bivša novinarka koja je u jednom trenutku napustila sve i otišla u Norvešku, da radi kao projekt koordinator na Humanističkoj akademiji Nansenskolen. Piše pesme, priče i napisala je dva romana, „Baltimor“ i „Odustajanje“, koje svakako treba pročitati. Pored brojnih domaćih nagrada, dobila je i Evropsku nagradu za književnost. U javnosti je nema mnogo, ako pod javnošću ne računamo i Tviter. Na toj mreži je oštra, ali uvek pristojna.

Čedomir Šagrić je lekar specijalista Socijalne medicine, supsecijalista Zdravstvenog vaspitanja, zaposlen u Institutu za javno zdravlje Niš. Bavi se javnim zdravljem, promocijom zdravlja, zdravstvenim vaspitanjem i pitanjima dece i mladih.

Privreda


14. December 2019.Novi magazinPrivreda

Sve veći finansijski i ljudski kapital sliva se u Berlin. Štampa voli da iznosi podatak kako se u Berlinu na svakih dvadeset minuta rađa jedan startap. Među preduzetnicima ima i dosta stranaca. Da Berlin dozvoljava uspeh strancima svedoči primer digitalne banke Penta, koja je za kratko vreme doživela značajan uspeh na berlinskoj fintech sceni, a čiji je jedan od osnivača srpski preduzetnik Lav Odorović.

14. December 2019.PrivredaTalas

Nakon što su u Beogradu svoje filmove snimile neke od superzvezda današnjice, poput Džonija Depa, Rafaela Fajnsa, Pirsa Brosnana i drugih, ulice grada poslednjih godina postale su inspiracija i za veliki broj reklama, ali i muzičkih videa.

13. December 2019.Media MarketingPrivreda

Ova industrija jeste na mnogo načina brutalna, ali je takva zbog ljudi koji je čine, a koji su suroviji nego što bi trebali biti. Tu energiju bi najbolje bilo usmeriti na nešto što će nekome pomoći.

Kultura


14. December 2019.KulturaRegionVijesti

Danas je naša “kultura” utočište za konzervativce, za para-istoričare i isključivo nacionalno osviješćene umjetnike.

14. December 2019.DanasKultura

Nije prvi put da neka institucija kulture iznajmljuje svoj prostor u komercijalne svrhe radi pribavljanja sredstava, ali se o pitanju granica da diskutovati.

14. December 2019.BBCKultura

Pre četrdeset godina, London Calling, čuveni album grupe Kleš, na čijem omotu se nalazi fotografija Penija Smita kako uništava bas gitaru, pojavio se u prodavnicama ploča u Velikoj Britaniji.

Sport


9. December 2019.DanasSport

Glavni motiv za snimanje ovog filma je bio naša procena da će Fudbalski klub Liverpul ove godine uzeti titulu, za koju se ispostavilo da je bila jalova – rekli su večeras novinar Slobodan Georgiev i producent Zlatko Crnogorac, na promociji svog zajedničkog dokumentarca “LIverpul” u kafeu “Marsh” u Beogradu.

9. December 2019.DanasSport

Fudbalski klub Loznica je verovatno kupio tri utakmice Srpske lige Zapad u sezoni 2017/18 o čemu svedoči audio zapis do koga je došao list Danas.

9. December 2019.BBCSport

Rusija je dobila četvorogodišnju zabranu učešća na najvećim sportskim događajima, navode iz Svetske antidoping agencije.