Politika


U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa vođena je polemika o tome da li se Porfirije, koji je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski važio za liberalnog vladiku, pretvorio u konzervativca nakon što je postao patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Sagovornici su bili Vladimir Veljković, istoričar iz Niša koji se bavi pitanjima religije, i Draško Đenović, verski analitičar iz Beograda.

26. September 2022.Novi magazinPolitika

Plan vodećih zemalja Evropske unije predviđa da sledeće godine, deset godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma, počne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine. Posle toga, nakon čitave decenije, zatim nakon još 10 godina, kada EU bude spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, da dođe do konačnog formalnog sporazuma o priznanju kao preduslova za članstvo Kosova i Srbije u EU.

22. September 2022.Novi magazinPolitika

Evropskoj uniji definitivno treba reforma osnivačkih ugovora. Suštinski, EU već duži vremenski period funkcioniše na bazi Lisabonskog ugovora, koji je stupio na snagu 2009. Deo reformi odnosiće se na kreiranje boljih mehanizama za kontrolu članica po pitanju osnovnih prava, tim pre što se deo problema odnosi na veliki broj oblasti u kojima EU jednoglasno odlučuje.

Društvo


26. September 2022.Društvo

Suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru, koje je bilo zakazano za danas, u predmetu u kojem je oštećena M. V. nije održano zbog toga što okrivljeni Nikolić „nije mogao da bude sproveden iz Okružnog zatvora u Beogradu“, u kojem se trenutno nalazi u pritvoru.

26. September 2022.DruštvoNovosti

Teorije zavjera su puno širi fenomen koji često ukazuje na stvarne probleme društva. Nisu nužno negativne, niti je svaka neopravdana. Na to nas podsjećaju mnogobrojne afere koje bi ostale neotkrivene ili na razini glasina da nije bilo dobrih istraživačkih novinara koji su se upuštali u teoretiziranje o mogućim zavjerama, kaže profesor Fakulteta političkih znanosti.

26. September 2022.BBCDruštvo

U senci petooktobarskih promena ostalo je jedno od najneobičnijih suđenja u Srbiji, međunarodnog karaktera.

Privreda


22. September 2022.KomentarNovi magazinPrivreda

U privredi kratkoročnost onemogućava preduzetništvo jer je očekivani vek preduzeća kratak, a u politici trajnost stranaka jer je očekivani broj prilika za pobedu na izborima mali.

17. September 2022.Novi magazinPrivreda

Ključno pitanje fer razvoja kreativne ekonomije jeste kako preći put od pravičnih do pravednih društvenih i ekonomskih odnosa, a obezbediti održivu produkciju, slobodu stvaralaštva i osigurati ostvarivanje opšteg interesa u kulturi? Jednom rečju, biti fer prema ljudima i okruženju.

16. September 2022.KomentarNovi magazinPrivreda

Uzmimo da se traži veoma visoka kamata da bi se refinansirao strani dug, to bi moglo da dovede do takvog povećanja obaveza da bi zemlja postala nesolventna. Recimo kao što je bio slučaj sa Jugoslavijom devedesetih godina prošlog veka. Uzmimo da se računa da bi obaveze mogle da se izvrše ukoliko bi se povećao priliv stranog novca odgovarajućim merama privredne politike, onda bi MMF trebalo, ako je zemlja članica te organizacije, da odobri kredit s nižom kamatom – uz uslove koji bi trebalo, ako se ispune, da obezbede solventnost države, to jest njenog budžetaosovu? I kojim bi sredstvima mogla da ih ostvari? Jedan je da Srbi na Kosovu žele da budu državljani Srbije. Ukoliko bi se o tome pregovaralo, dvojno državljanstvo bi moglo da bude jedno rešenje i moglo bi da bude recipročno.

Kultura


26. September 2022.KulturaN1

Bogat i kompleksan stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od vodećih umetnika na savremenoj umetničkoj sceni u Srbiji, predstavljen je u okviru izložbe “Nepouzdani pripovedač” u MSUB, koja je postavljena na svih pet nivoa i u Parku skulptura Muzeja. Izložba je dnaas predstavljena medijima, a za publiku će biti otvorena od sutra.

26. September 2022.KulturaNovosti

Odličan film grčko-francuskog režisera političkih filmova Coste Gavrasa govori o njemačkom oficiru koji je veliki njemački patriot, briljantan kemičar, ali i vjernik koji ozbiljno drži do novozavjetnih poruka, čovjek s razvijenom savješću, a ne automat za slušanje i izvršavanje naredbi.

25. September 2022.Jutarnji listKulturaRegion

Bez obzira na to što je sabijena na treći kat zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, izložba fotografija Goranke Matić “Iskustvo u gužvi” doima se nevjerojatno bogato.

Sport


20. September 2022.Sport

Ako vas devetorstuki prvak Evrope, najtrofejniji trener košarkaške igre Željko Obradović zove “profesor” tada znate baš sve tajne te igre.

Iako već dugo vremena srpski fudbal pratim s velike daljine, čini mi se da mi poslednji kolaps Fudbalskog kluba Partizan, kad su njegovi navijači posle ispadanja kluba iz kvalifikacija za Ligu Evrope „skidali do gola“ igrače i skandirali „Uprava, napolje!“, daje povod da kažem da je naš fudbal potpuno propao – pre svega zbog toga što ni za jotu nije reformisan u poslednjih trideset godina.

Ako nas pitate, Durmitor. Joga ritrit se održava do kraja septembra! Dođi, prodiši i opusti se!