Politika


“Demokratija je krhka i potrebno je graditi”, poruka je Majkla Kirbija bivšeg ambasadora u Srbiji i američkog diplomate dugogodišnjeg staža, sa kojim smo razgovarali pred zgradom Kongresa u danima pripreme inauguracije izabranog predsednika Džozefa Bajdena i procesa opoziva odlazećeg šefa države Donalda Trampa.

16. January 2021.DanasDruštvoPolitika

Ideja da se civilno društvo pojavi kao treća strana u dijalogu vlasti i opozicije, sa zajedničkim predstavnikom, nije naišla na odobravanje i saglasnost među nevladinim organizacijama koje su uključene u rad na izbornim uslovima.

Novi ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović je za prvu posetu svog mandata izabrao Nemačku. Uoči susreta s nemačkim kolegom Haikom Masom dao je ekskluzivni intervju za DW.

Društvo


19. January 2021.BetaDruštvo

U prethodnih šest dana 100.000 jedinstvenih posetilaca pregledalo je sajt Besplatnabiblioteka.com i preuzelo 65.000 besplatnih udžbenika za osnovnu školu, odnosno 6,5 terabajta materijala, saopšteno je danas iz Fondacije Alek Kavčić.

19. January 2021.DanasDruštvo

Da li je profesor Aleksandar Kavčić moderni Robin Hud ili idealista sa dobrim namerama, ali nemogućom misijom, pokazaće vreme.

19. January 2021.DanasDruštvo

Svetislav Bojić, advokat prvookrivljenog u slučaju Jovanjica – Predraga Koluvije, podneo je protiv novinarke N1 Jelene Zorić, krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje, saznaje Danas. To je potvrdio i sam Bojić, u pisanom odgovoru našoj redakciji.

Privreda


Srbija trenutno u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Dok iz domaće proizvodnje uspe da podmiri nešto ispod 13 odsto potreba, sve preostale neophodne količine, prema podacima Agencije za energetiku, uvozi isključivo iz Ruske Federacije.

10. January 2021.Nova ekonomijaPrivreda

“Grupno investiranje je proces prilikom kojeg kompanije u određenom vremenskom periodu prikupljaju novac od velikog broja pojedinaca, koji investiraju sa namerom da na uloženi novac ostvare prinos.”

10. January 2021.Deutsche WellePrivreda

Prvi put u istoriji jedan ekonomski sistem dominira celim svetom: kapitalizam. Srpsko-američki ekonomista Branko Milanović pokazuje probleme koji nastaju iz sve većeg rasta socijalne nejednakosti koju on stvara.

Kultura


17. January 2021.DruštvoKulturaVijesti

O svom novom filmu “Ime naroda”, igranju velikih sila sa Balkanom, današnjim vrijednostima i idealizmu, junacima svojih filmova i uticajima koronavirusa.

16. January 2021.DanasKultura

Izdavačka kuća Laguna sredinom prošle nedelje objavila je 20. naslov iz višegodišnjeg Projekta Saramago, ne računajući nekomercijalno izdanje u kome su se 2013, pod zajedničkim naslovom U prvom licu, našli delovi Autobiografije čuvenog portugalskog nobelovca i skraćene verzije njegovog teksta Od kipa kamen.

Sport


Inverzije imaju svoje benefite kao i svaka druga porodica asana, a uostalom, i svaka druga fizička aktivnost. Iako estetski atraktivni, položaji inverzija nose sa sobom više rizika nego koristi. Zašto? Zato što je oslonac na malim strukturama, koje nose proporcionalno veću težina tela od težine koju inače prirodno nose. Dakle, radimo nešto ekstremno suprotno njihovoj pravoj funkciji. Naime, kod inverzija, imamo oslonac na ramenima, šakama, podalkticama, temenu glave i podlakticama ili temenu glave i šakama. Sve te tanane strukture treba da nose svu težinu tela kako bismo balansirali u njima.

18. January 2021.Sport

U poslednjem broju časopisa “Distance running” – zvaničnog časopisa “AIMS” (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka) koji se distribuira na gotovo 500 trka, članica AIMS širom sveta, pod naslovom “Perserving trough adversity” objavljen je tekst o Beogradskom maratonu.

Prema samkija filozofiji pojavni svet i gune ne mogu postojati jedan bez drugog. U različitom stepenu gune su prisutne svuda u univerzumu, uključujući naše telo, um, intelekt i ego.