Politika


U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa vođen je dijalog o tome da li predlog sporazuma koji su Evropska unija i Sjedinjene Američke države ponudili Beogradu i Prištini, predstavlja prekretnicu u rešavanju kosovskog problema.

12. January 2023.Novi magazinPolitika

Švedska od nedelje predsedava Evropskom unijom. Ambasadorka te zemlje u Beogradu Anika Ben David za Novi magazin govori o prioritetima Stokholma u sledećih šest meseci, gde vidi Zapadni Balkan u odnosu na Uniju, šta misli o putu Srbije ka EU.

Kada želite da ljudi u vašoj igri ostanu zauvek u zatvoru, a vi da budete večiti upravnik zatvora, neophodno je da podstičete nepoverenje i nesaradnju. Jedan od efikasnijih načina za to jeste da kreirate snažnu podelu u društvu, na nas i njih, patriote i izdajnike… Što je podela snažnija, to će jedni više sumnjati u druge.

Društvo


31. January 2023.DruštvoNovi magazin

Iako je Pozorište mladih prošle godine obeležilo 90 godina postojanja, a Srpsko narodno pozorište postoji od davne 1861. godine, neverovatan je podatak da je predstava „Revizor“ koja je sinoć premijerno izvedena u Pozorištu mladih, prva koprodukcija ove dve novosadske pozorišne kuće.

31. January 2023.DruštvoNovi magazin

Posmatrano iz perspektive istorije feminizma i emancipacije žena u Srbiji, Svetozar Marković svojim idejama i radom simbolizuje sasvim jedinstvenu pojavu, koja ga izdvaja u odnosu na sve kasnije feminofilne političare.

30. January 2023.CenzolovkaDruštvo

Na današnjem ročištu, posle odbacivanja svih njihovih predloga, odbrana izvređala sudiju i tužioca. Ponovljeno suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću ulazi u završnu fazu i moglo bi da bude završeno u martu

Privreda


Glavni paradoks je u tome što Srbija ne može da očekuje ništa od „kupovine vremena“, koju je sam njen predsednik najavio. Jer, njena izolacija od Evrope ne može biti gora ili bolja u zavisnosti od ishoda rata između Rusije i Ukrajine.

20. January 2023.Novi magazinPrivreda

Istraživanje rađeno u sklopu pripreme Studije o ženskom preduzetništvu pokazalo je da biti žena u biznisu nije lako. Gotovo svaka treća preduzetnica smatra da je ženama u biznisu teže nego muškarcima zbog istovremene brige o porodici i poslu, nepoverenja i potcenjivanja njihove stručnosti, znanja, sposobnosti i iskustava.

20. January 2023.KomentarPrivredaTalas

Portal “Politico” nedavno je objavio članak o odustajanju od koncepta slobodne trgovine najvećeg trgovinskog bloka – Evropske Unije. Bitno je napomenuti da se radi o izmeni koncepta slobodne trgovine na liniji EU – ostatak sveta. Unutrašnje tržište EU ostaje takvo kakvo jeste – relativno slobodno. Razlog za promenu narativa i vrednosnih stavova je vrlo jasan.

Kultura


31. January 2023.KulturaNovi magazin

Za samo jedan dan prikazivanja filma Strelci (Otac i vojnik), u bioskopima u Francuskoj zabeleženo je više od 55.000 gledalaca. Ova istorijska, ratna drama vraća nas u vreme Prvog svetskog rata i predstavlja svojevrstan omaž borcima francuske vojske afričkog porekla.

31. January 2023.KulturaNovi magazin

Dobitnik najznačajnijeg priznanja Beogradskog festivala igre – nagrade Jovan Ćirilov, jedan od najčuvenijih savremenih koreografa, dolazi na jubilarno, 20. izdanje te manifestacije, gde će sa svojom trupom iz Londona prikazati dva komada u samom njenom finišu, kada će mu i biti uručena nagrada.

30. January 2023.KulturaRegion

Mišljenja sam da humor na intelektualnom, kao i muzika na emotivnom nivou, najbrže radi i da je dobro sredstvo za osvešćivanje ili čak otpor. U muzici na određeni način delim sopstvena suočavanja sa sobom u kojima se mnogi prepoznaju.

Sport


Ružno je. Današnji vrh države zamjera jednoumlje, a u njemu su sve postigli: fakultete, poslove, pozicije, sve su napravili, a danas im to ne valja, da bi danas došli u jednu autoritarnu državu u kojoj jedna organizacija koja je sudski proglašena kriminalnom vodi i diktira nam kako trebamo živjeti u ovoj državi. To sve govori, kaže košarkaški velikan koji je proslavio 75. rođendan.

27. November 2022.DruštvoNovostiSport

Vasceo pravoslavni svet danas tako gleda srpske “orlove”, stotinu dvadeset miliona ruskih pravoslavnih vernika i svih dvesta pedeset miliona svetske pravoslavne braće i sestara, četvrt milijarde vernika od Đevrsaka do Krasnojarska sva svoja nadanja i sve istorijske ambicije uložilo je u fudbalsku reprezentaciju Srbije.

31. October 2022.Sport

Tokom poslednjih dana oktobra meseca, u Atini sedištu AIMS, održan je sastanak Izvršnog odbora Borda Direktora AIMS i tom prilikom donete su neke važne odluke iz domena definisanja smernica za dalji razvoj trkačkog pokreta u svetu, formirana je završna Agenda za predstojeći Kongres AIMS koji će se održati u Japanu, u februaru 2023. god, tokom održavanja Osaka maratona, a na dnevnom redu je bilo i ozvaničenje odluke Borda Direktora AIMS iz maja meseca, kada je Nikolić postavljen na funkciju AIMS ambasadora za Jugoistočnu Evropu. Taj sastanak organizovan je u Beogradu, tokom održavanja jubilarnog 35. Beogradskog maratona.