Politika


Iako finansijski paket pomoći, kredita i sedmogodišnjeg budžeta EU u ukupnom iznosu od preko 1.820 milijardi evra, koji je pre neki dan usvojen na vanrednom samitu predsednika članica Evropske unije, još treba da dobije saglasnost Evropskog parlamenta da bi bio efektivan, može se oceniti da je on dobio veliki i uglavnom benevolentan publicitet širom Evrope, pa i u Srbiji. No, osim kod nekoliko gotovo usamljenih “proevropskih” medija, on od velikog orkestra “provladinih” glasila zasad nije iskorišćen za eksplicitnu promociju i propagandu Evropske unije, uprkos tome što je Srbija “na evropskom putu”.

1. Avgust 2020.NovostiPolitika

U Knin idem jer želim olakšati budućnost djece srpske nacionalnosti. Idem jer mislim da je sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje, napisao je potpredsjednik Vlade u Facebook-statusu u kojem je podijelio osobnu priču o gubitku bake, ubijene u šibenskom zaleđu nakon ‘Oluje’.

1. Avgust 2020.Novi magazinPolitika

Velika je zabluda da građani biraju skupštinu, poslanike; građani biraju partije i njihove lidere, a onda ti lideri koji će biti ministri, predsednici… u Skupštinu posađuju svoje poslušnike. To se radi pre izbora kroz stvaranje kandidatskih lista na koje idu lojalni, a onda kad uđu u Skupštinu oni bi trebalo da paze na ministre da ne kradu!

Društvo


3. Avgust 2020.DruštvoLupigaRegion

Dugo vremena neki saborski govor nije izazvao toliko reakcija kao što je to slučaj s potresnom osobnom ispovijesti koju je sa saborske govornice ovaj tjedan iznijela Anja Šimpraga, saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i dožupanica Šibensko-kninske županije. U kratkom govoru Šimpraga je ispričala kako je ona preživjela „Oluju“, kao dijete koje se našlo u izbjegličkoj koloni.

3. Avgust 2020.BetaDruštvoRegion

Potpredsednici hrvatske vlade Tomo Medved i Boris Milošević zajedno će posle Grubora, gde će 24. avgusta prisustvovati obeležavanju godišnjice stradanja srpskih civila tokom operacije Oluja, posetiti i srpska sela bez vode i struje, piše danas Jutarnji list navodeći da je to još jedan korak u normalizaciji odnosa.

U novoj epizodi ‘Perspektive’, studenti svih nacionalnosti sa Kosova iznijeli su vlastita iskustva susreta sa korupcijom u zdravstvu. Njihove stavove komentarišu moderatori ‘Perspektive’ Mirela Priselac Remi i Marko Šelić Marčelo, kao i Milan Antonijević, izvršni direktora Fondacije za otvoreno društvo iz Srbije, Despot Kovačević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Filip Balunović, profesor na Fakultetu za medije i komunikaciju iz Beograda i Xhelal Neziri, politički analitičar iz Makedonije.

Privreda


2. Avgust 2020.DanasKomentarPrivreda

Slika prva: Kris Porit postavljen je za glavnog direktora tehnologije u hrvatskoj kompaniji Rimac Automobili iz Svete Nedelje koja proizvodi superbrze sportske automobile.

2. Avgust 2020.BIZLifePrivreda

Svetlana je rođena Kikinđanka, a njen istraživački duh, koji poseduje odmalena, podstakao ju je da se opredeli za studije na Rudarsko-geološkom fakultetu, na smeru Inženjerstvo nafte i gasa. Kao polaznik NIS-ovog programa “Prva šansa”, svoj prvi radni ugovor potpisala je 2014. godine upravo za ovu kompaniju, gde je i nastavila da radi i uspešno gradi svoju profesionalnu karijeru.

1. Avgust 2020.AnalizaNINPrivreda

Nije najveći problem to što važne odluke kasne, već što povremena dobit od odluka jednog čoveka ne može da nadomesti štetu ovakvog odlučivanja na najvišem nivou

Kultura


3. Avgust 2020.KulturaPolitika

Izvodi iz intervjua koji je Marija Đorđević napravila sa Mrđanom Bajićem za Kulturni dodatak Politike.

3. Avgust 2020.KulturaNovi magazin

Gerzićeva biografija Beket. Čovek i delo rađena je brižljivo, sa osećanjem punog poštovanja za pisca i diskretnim odnosom prema njemu kao nekom ko, s jedne strane, ima divovsku umetničku snagu, pronicljivost i intuiciju da prodre u suštinu ljudske egzistencije, dok sa druge strane ostaje samo čovek, nesavršen i poročan, sa slabostima kao i ljudi čije najtamnije strane proučava

3. Avgust 2020.KulturaNovi magazin

Biljana Mickov je kulturološkinja i urednica. Diplomirala je na Univerzitetu u Novom Sadu, takođe ima Evropsku diplomu iz menadžmenta u kulturi, Brisel (podržava UNESCO i Evropska komisija). Priredila je nekoliko značajnih knjiga o razvoju kulture za Routledge publishing iz Londona i izdavačku kuću L’ Haramttan iz Pariza; zatim knjigu za univerzitet Renmin iz Pekinga.

Sport


2. Avgust 2020.BBCSport

Liverpul ima veliki broj navijača u Srbiji, Arsenal, Čelsi i Mančester takođe, a od nedavno bi među njima mogao da se nađe i FK Dorking Vonderers.

1. Avgust 2020.BBCDanasSport

Iako su od raspada Jugoslavije prošle tri decenije, diljem zemalja koje su nastale iz bivše federacije brojni su navijači beogradskih fudbalskih klubova Crvene zvezde i Partizana za koje ih, kako svedoče, vežu različite stvari – porodična tradicija, „lepota igre” i adrenalin zbog atmosfere na stadionima.

Sa koliko se samo nestrpljenja očekivao taj dan. I konačno je osvanuo 17. jun 2020.  godine, dan kada je, posle skoro punih sto dana pauze, utakmicom Aston Villa – Sheffield United nastavljena engleska Premier Liga, koja je bila prekinuta još davnog 13. marta 2020. zbog epidemije korona virusa. Svet je konačno mogao da odahne.