Politika


24. Oktobar 2020.CenzolovkaPolitikaSvet

I Bajden i Tramp uspeli su sinoć da iskažu dovoljnu dozu respekta i za pravila predsedničke debate – koju su prethodno bacili u blato i izgazili – i za moderatorku Kristen Velker. U svojim prvim reakcijama američki novinari su istakli da je ona obavila odličan posao, a neki su je čak proglasili pobednicom debate.

23. Oktobar 2020.PeščanikPolitikaSvet

Aleksej Navaljni je veliki trn u Putinovom oku. Kao mlad moskovski advokat, Navaljni je pre 10 godina krenuo da ukršta javno dostupne informacije kako bi dokumentovao korupciju i zloupotrebe ovlašćenja u ruskoj vladi.

Kakvi su ulozi na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama? Verujem da sve može stati u jednu reč: „normalnost“. Ali dok ispisujem tu reč, osećam nelagodu. Kod ljudi iz istočne Evrope moje generacije ona oživljava neprijatna sećanja na „normalizaciju“ u Čehoslovačkoj 1968. godine, kada su Sovjetski Savez i njegovi (danas bismo rekli) „koalicioni partneri“ izvršili invaziju, ugasili Praško proleće i vratili staru garnituru na vlast.

Društvo


Građani koji žele da saznaju više o održivom razvoju, inovacijama i zelenoj ekonomiji uskoro će moći da se informišu i putem podkasta koji je pokrenulo udruženje “Institut za održivi razvoj, inovacije i ekološku kulturu Future Generations”. Ove i slične teme autori podkasta promovisaće kroz predstavljanje primera dobrih praksi, kako bi uticali na promenu ponašanja što većeg broja građana.

IDEA lab labrotorija iz Novog Sada za razvijanje studnetskih ideja i sektora za proizvodno mašinstvo fakulteta tehničkih nauka, na čelu sa humanim profesorima Vladimirom Todorovićem i Dejanom Movrinim je laboratorija dobrih dela.

Poljski Ustavni sud proglasio je neustavnim zakon koji omogućava prekid trudnoće u slučaju teških deformacija fetusa. Dok konzervativci slave „zaštitu života“, kritičari kažu da je u pitanju kršenje ljudskih prava.

Privreda


21. Oktobar 2020.DanasDruštvoPrivreda

Suština programa „Poslovna inkluzija“ je pružanje podrške za zapošljavanje teže zapošljivih grupa građana kao što su osobe sa invaliditetom, mladi bez roditeljskog staranja, stariji od pedeset godina sa akcentom na one koju su proglašeni tehnološkim viškom sa jedne strane i uključivanje, odnosno veća informisanost poslovne javnosti sa druge strane, sa krajnjim ciljem promovisanja ravnopravnosti prilikom zapošljavanja.

19. Oktobar 2020.Privreda

Na Generator konkurs OTP banke koji podržava digitalne projekte koji pomažu mala i srednja preduzeća da prevaziđu posledice krize izazvane koronavirusom prijavilo se više od 170 učesnika, od kojih je izabrano 10 polufinalista, a potom i šest finalista. Žiri je na finalnom onlajn događaju izabrao dva pobednika koji su osvojili po milion dinara za dalji razvoj njihovih projekata.

16. Oktobar 2020.BBCPrivreda

„Prodajem bitkoin”, počinje jedan od oglasa na popularnoj platformi za oglašavanje u Srbiji.

Kultura


23. Oktobar 2020.KulturaLupigaRegion

Kako će izgledati ovogodišnji Zagreb Film Festival (8. – 15. studeni), uslijed epidemiološke slike koja je potpuno (ne)predvidiva, za sada nije poznato. No, ono što je poznato je činjenica da 18. ZFF, koji ulazi u svoju punoljetnost i ove godine ima sjajan filmski program.

23. Oktobar 2020.KulturaNovosti

Prestala sam se opirati i pisala o onome što mi je blisko, na način koji mi je blizak. Mogla sam dati vlastitoj ludosti mnoge druge dimenzije koje se u poeziji još ne usuđujem, kaže pobjednica natječaja zagrebačkog HNK-a za suvremeni dramski tekst.

22. Oktobar 2020.DanasKultura

Izrazito dramatičnom inscenacijom adaptirane novele Hajnriha fon Klajsta „Zemljotres u Čileu“ (1807), minhenski Rezidencteatar je krajem septembra otpočeo novu sezonu u „novoj realnosti“.

Sport


Narod je zbacio diktatora olovkom na referendumu, mogu valjda i Amerikanci na isti način da otpišu Trampa, kaže čileanski Amerikanac profesor Ariel Dorfman.

18. Oktobar 2020.BBCSport

Bio je 21. avgust 1977. godine – legendarna rok grupa Tin Lizi spremala sa za nastup na čuvenom festivalu u Redingu, a 2.000 kilometara dalje, istog dana, u makedonskoj Strumici u tadašnjoj Jugoslaviji, rodio se Veljko Paunović.

7. Oktobar 2020.Sport

Prepoznajući moć sporta u napretku društva, 118 država članica Ujedinjenih nacija (UN) pozvalo je sve države da uključe sport i fizičku aktivnost u svoje planove oporavka nakon COVID-19 i da sport i fizičku aktivnost integrišu u nacionalne strategije za održivo razvoj.