Politika


13. April 2021.BetaPolitikaRegion

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da Srbija pre ulaska u EU mora da otkrije gde se nalaze posmrtni ostaci nestalih hrvatskih ratnih veterana i civila iz rata 90-tih godina u Hrvatskoj, saopštila je pres služba predsednika.

13. April 2021.Foto/VideoPolitikaRTV

Gost: Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara. Autorka i voditeljka: Ljubica Gojgić

12. April 2021.BBCPolitikaRegion

Protesti usled najave smene ministra pravde, nezadovoljstvo dela javnosti zbog novih pravila o dobijanju crnogorskog državljanstva, incident sa službenim vozilom u kome je bila ćerka premijera.

Društvo


13. April 2021.Društvo

Danas smo razgovarali sa Draganom Ljubić i Milenom Kenić Prvanović iz Udruženje roditelja dece sa dečijom i cerebralnom paralizom „Mali princ Bor“ i članicama projektnog tima za izradu mobilne i web aplikacije za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora.

Prenaseljenost je i dalje jedan od najvećih problema u zatvorima u Srbiji, gde na 100 mesta boravi 107,3 osobe, pokazao je poslednji izveštaj Saveta Evrope (SE).

13. April 2021.Društvo

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), u saradnji sa ,,Ujedinjenim protiv kovida’’ organizuje onlajn Napokon Korisnu Debatu ,,Vakcinom za život’’ u sredu, 14. aprila od 19 sati putem Zoom aplikacije.

Privreda


9. April 2021.PrivredaTalas

Ako ste, kao najveći broj ljudi u Srbiji, u radnom odnosu (imate potpisan ugovor o radu, sa pripadajućim pravima i obavezama), onda vi i ne vidite šta plaćate, jer u vaše ime i za vaš račun poreze i doprinose isplaćuje poslodavac.

Privatne kompanije – i domaće i strane – učestvuju u izradi zakona u oblastima u kojima te firme i same posluju, pokazuje analiza Radija Slobodna Evropa (RSE).

Vlada Srbije je, kako je saopšteno, usvojila četiri predloga zakona o energetici i rudarstvu, koji bi trebalo da omoguće veće investicije za stvaranje osnova za širenje fronta napora da se i kod nas krene ka “energetskoj tranziciji” i većoj energetskoj efikasnosti.

Kultura


9. April 2021.KulturaRemarker

U novoj epizodi Remarkerovog podkasta „Zadovoljstvo u tekstu“, pod nazivom „Bes i Buka“ Vladimir Ćerić i Vukoman Stranjančević, ovaj put govore o dva filma novinovana za Oskara, „Zvuk metala“ Darijusa Maradera i „Otac“ Florijana Zelera.

9. April 2021.BIZLifeKultura

Osim toga što su umetnice prisutne na sceni i sve ih je više, u umetničkom svetu, generalno govoreći, žene su prisutne i kao kustoskinje, ali je i sve veći broj žena na pozicijama direktorki muzeja, galerija, fondacija, u odnosu na možda manji broj žena koje se pojavljuju u svojstvu vlasnica muzeja, galerija ili kolekcija, govori za BIZLife magazin Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti.

Sinteza onoga što je bilo i onoga što će doći čitaocu romana Maje Lunde nudi sumornu sliku izmučene životne sredine koja će teško čoveku ponuditi mogućnost iskupljenja za zločine koje je prema njoj počinio.

Sport


12. April 2021.DobročinstvoSport

Fudbalski klubovi Crvena Zvezda i Partizan i Beogradski maraton na zajedničkom humanitarnom zadatku. Veliko interesovanje za akciju. Trebalo je više od 74 godine da se stvori ovakva prilika.

11. April 2021.BBCSport

„Iznenada me je obuzeo užasan bol u ramenu i grudima. Svi znamo za te nagoveštaje, ali kada ih sami osetite, nema dileme o čemu se radi”.

11. April 2021.Sport

Beogradski maraton je u direktnoj i intenzivnoj komunikaciji sa organizatorima maratona i sličnih trkačkih događaja širom sveta koji su do sada održani, kao i sa onima koji će biti održani u periodu tokom aprila, maja i juna. U prethodnih nekoliko nedelja otvorena je trkačka sezona 2021 u svetu – od Australije, Novog Zelanda, preko Japana i Kine do Evrope i SAD.