REGION


26. September 2023.DruštvoNovosti

Ako je trebalo razvijati nekakvu ideju pomirbe, onda je trebalo raditi na srpsko-hrvatskom mirenju jer je tih godina bilo jasno da se te dvije politike žestoko antagoniziraju i da srljamo u rat. Dakle, način na koji je Tuđman zamislio ideju pomirbe je besmislen, govori povjesničar, autor knjige o povijesnom revizionizmu i neoustaštvu u Hrvatskoj.

25. September 2023.AutografDruštvoKolumna

Kao odgovor na moju prošlotjednu kolumnu glavni i odgovorni urednik beogradskog dnevnog lista Večernje novosti, Milorad Vučelić, je dobio ili si dao zadatak da me pred ekstremno desnom javnošću koja ga prati (pretpostavljam da će Vučelić nastaviti kampanju i u listu Pečat i drugdje) prikaže kao najvećeg neprijatelja Srba – nadnaslov članka: ”DEDA ZATIRAO SRBE, UNUK ZATIRE ISTINU”, naslov: ”Propagandista Drago Pilsel prljavom kampanjom pokušava da opere zločine genocidne NDH” (Večernje novosti, Beograd, 20. rujna/septembra 2023., naslovna strana i strana 6.). Kada sam čuo najavu da će vladika pakračko-slavonski Jovan ovog utorka 26. rujna gostovati na HTV-u kod kolege Romana Bolkovića i da je jedna od tema revizionizam Jasenovca, odlučio sam da se u ovotjednoj kolumni neću baviti Vučelićevom difamacijom moje malenkosti (taj uradak je potpisan inicijalima VN – Večernje novosti -, što znači da za isti odgovara glavni urednik) već da ću najprije pogledati navedenu emisiju a prije toga obaviti jednu dužnost koja je isto jako osobna, a tiče se priznanja Aleksandra Stankovića da boluje od depresije.

24. September 2023.DruštvoNovostiRegionSport

“Da je Novak Đoković najbolji u povijesti, više nitko ne može sumnjati”, kaže u najavi priloga Mojmira Pastorčić, dajući lekciju brojnim sportskim i drugim novinarima regije. Tako se to radi, dame i gospodo u Beogradu i drugdje. Komšijina kravica dala sto litara mlijeka, čestitamo! Takve – male, ali značajne – manifestacije normalnosti ljekovite su i za društva i za sport. Kako navijači mogu ostati normalni ako čak i sportski komentatori govore o “ponižavanju” protivnika, spominju “krvnike” i slične stvari? Ako više vole susjedov poraz nego svoju pobjedu? Baraba pred mikrofonom nije ništa bolja od huligana s pajserom. Elem, vratimo se prilogu.

24. September 2023.DruštvoNovostiPolitika

Portal HOP objavio je imena “četnika” i “srpskih terorista” u policiji. Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku odbacilo je kaznenu prijavu protiv glavnog urednika portala i nepoznatih autora ustvrdivši da su tekstovi objavljeni iz tiražnih, a ne mrzilačkih motiva. Dakle, na medijima je da “četnike” ponude čitateljima, a na čitateljima da ih potraže.

24. September 2023.DruštvoN1

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” upozorava list “Alo” da naslovnom stranom izdanja za nedelju, 24. septembar najgrublje krši sve ljudske i novinarske etičke principe i ponižava neimenovanu ženu.

24. September 2023.DruštvoNovosti

Nemoguće je ponovo doseći onaj stupanj ravnopravnosti na kojem je Hrvatska bila u bivšoj jugoslavenskoj federaciji. Evropska unija nije ništa drugo nego jedan još prilično utopijski projekt postnacionalne suverenosti koji realno potiskuje činjenicu novih hijerarhija, neofeudalnih odnosa izravne ovisnosti, čitavu dijalektiku dobitnika i gubitnika, rekao je filozof, publicist i kulturolog.

24. September 2023.DruštvoNovosti

Napadno prisutan u javnim istupima Porfirija i njegovih pobočnika, “Hrist” je klasična žrtva otmice: božanstvo kidnapirano zbog toga da bi, umjesto u transcendentalne tričarije, bilo upregnuto u “srpsku stvar”. “Hrist” je maskota pomoću koje se obavlja svođenje duhovnog života na nacionalnu mobilizaciju.

24. September 2023.DruštvoNovostiRegionSport

Srbi i Hrvati prosto ne umeju da podnesu pobedu. Ima naroda i sportista, svi znamo, koji ne umeju da podnesu poraz, ali Srbima i Hrvatima on je prirodno stanje, oni samo poraženi imaju sportskog i istorijskog smisla, svaki njihov poraz u finalu nekog šampionata sveta njima je tek podsećanje na slavne istorijske poraze kojima su definisani.

24. September 2023.DruštvoKomentarRegion

Ima li policija uopće ovlasti dosuditi tako radikalnu kaznu kao što je zabrana ulaska u 31 evropsku državu čak godinu dana – zbog verbalnog delikta – ili se u roku odmah probudio neki sudac pa potpisao odluku koja važi, na primjer, za srpskog ratnog zločinca Vojislava Šešelja? A da bi takvu drakonsku kaznu opravdala, država reda i pravde temeljito se potrudila, te zbog strašnog krimena Trifunovića okarakterizirala kao „osobu koja predstavlja opasnost za javni red i javno zdravlje“ i još da „ponavlja činjenje prekršaja”.

23. September 2023.BIRNDruštvoRegion

Na 30. godišnjicu ratnih zločina počinjenih tokom akcije „Medački džep“ u Hrvatskoj, grupa mladih ljudi hrvatske i srpskse nacionalnosti je obišla mjesta operacije kako bi se lično upoznali sa onim što se dogodilo ali i ustanovili da zvanični narativi o operaciji prikrivaju istinu.