REGION


24. January 2022.BBCDruštvoRegion

Luka* ima 15 godina i ne zna na koju stranu će se preliti voda ukoliko puna čaša stoji kod vozača autobusa koji mora naglo da zakoči.

24. January 2022.DruštvoRegion

Dječiji pjesnik Ljubivoje Ršumović napisao je ovu pjesmu u spomen na malog partizana Slavoljuba Kovića Savu.

24. January 2022.KnjigaNovosti

Poema/kratki roman Milene Marković tekst je goleme performativne snage. Strukturiran je kao ritam disanja istraumatiziranog čovjeka. Čitatelj se nalazi ravno u središtu njegovih pluća i prati njegova ubrzanja i usporavanja. Djetinjstvo je okrutna stvar – to Milena vrlo dobro zna i pomno svjedoči svakom epizodom.

Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da građani tvrde da su brojke i gore jer je metodologija popisa stanovništva omogućila da se popisivanje vrši i online pa su se tako popisali i oni koji ne žive na ovim prostorima.

22. January 2022.AutografKomentarRegion

Otmica se, po pričama očevidaca, dogodila munjevito.

22. January 2022.DruštvoNovosti

Dok je masakr nad Bošnjacima bio u punom jeku, komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, potpukovnik Vinko Pandurević, pustio je kolonu od sedam do osam tisuća muškaraca iz Srebrenice na područje pod kontrolom Armije BiH. Postupio je razumno i vojnički ispravno, mada samovoljno i suprotno jasnim zapovijedima pretpostavljenih.

21. January 2022.DruštvoRegion

21. siječnja 1993. godine grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimirala je osobe na trebinjskoj tržnici.

21. January 2022.BBCDruštvoRegion

Bankar iz dalekog Novog Zelanda stiže 1997. godine u ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu sa naizgled nemogućim zadatkom.

21. January 2022.DruštvoNedeljnikRegion

“Uvjeren sam, da se Jugoslavija nije raspala, da bi bila vječni evropski prvak.”

Godina za nama je pokazala da je filantropska zajednica u regionu Zapadnog Balkana nastavila tamo gde je početkom pandemije stala. Pokazuje se da je ekosistem svakim danom bogatiji za nove aktere, ali i da je prostor za ostvarenje punih potencijala daleko veći. Kultura davanja je u našem društvu ukorenjena, potrebno je samo prilagoditi je aktuelnom društveno-ekonomskom kontekstu.