REGION


10. December 2019.LupigaSvet

Malteški parlament u pitoresknoj Valetti ovih je dana okružen policijskim barikadama. Najmanja država Europske unije – na otoku južno od Sicilije živi približno 475.000 stanovnika – posljednjih tjedana prolazi kroz tešku političku krizu.

9. December 2019.PolitikaRegionRemarker

Nijedan nacionalizam se ničim ne može pravdati jer je svaki od njih sebičan i usmjeren samo na sebe. Čak i kad je defanzivan, bez ambicija i aspiracija da se širi i ovlada drugima, on je destruktivan, jer ljubav prema naciji želi postaviti kao vrhovno dobro. U tom kontekstu je i svaki patriotizam bolestan jer je i ljubav prema domovini jedan oblik zarobljavanja čovjeka. Kad god ljudi imaju jaku potrebu da se identificiraju s domovinom, državom, vjerom, zavičajem, to pokazuje da nisu dovoljno samostalni i potvrđeni kao individue. Dakle, ne postoji pozitivan nacionalizam ni patriotizam koji u konačnici ne bi bio isključiv jer se vodi željom da ljude tjera na ljubav prema domovini.

8. December 2019.DruštvoKomentarNovosti

Znamo li da Hrvatskom svake godine bezglavo bauljaju desetine hiljada studenata sa svih strana svijeta, polugoli, pijani i drogirani remeteći javni red i mir, zašto su u hrvatskoj policiji procijenili da samo dvojicu od njih valja deportirati iz države?

8. December 2019.DruštvoRegion

U Hrvatskoj domaćinstva godišnje bace više od 300.000 tona hrane, dok različite kompanije i organizacije apeluju na solidarnost prema stotinama gladnih i beskućnika.

8. December 2019.DruštvoRegion

Četrdesetak Riječana je noć izmedju subote i nedelje prespavalo na ulici u nameri da istaknu nužnost podrške beskućnicima, prenosi Hina.

8. December 2019.DruštvoRegion

Sarajevske vlasti saopštile su da je zagadjenje vazduha u tom gradu dostiglo opasne nivoe prethodnih dana, zbog čega je zabranjen saobraćaj teretnih vozila i otkazani su svi dogadjaji na otvorenom, a gradjani upozoreni da ne izlaze napolje

8. December 2019.DruštvoNovostiRegion

Položivši vijence i ruže na temelje planinarskog doma Adolfovac, grupa građana odala je počast djevojčici Aleksandri i njenoj majci Mariji, koje su na tom mjestu ubijene u noći sa 7. na 8. decembar 1991.

8. December 2019.AutografDruštvoKomentar

Večeras se u 15:30 sati okupljamo kod okretišta tramvaja Mihaljevac (podno Ksavera) u Zagrebu odakle ćemo poći na Adolfovac (Sljeme) i, u organizaciji Documente i SNV-a, odati počast ubijenima, na mjestu likvidacije gospođe Marije i njene kćerke Aleksandre Zec.

7. December 2019.DruštvoNovostiRegion

Nepoznati počinitelji prebojali su plakat s imenom Miroslava Škore na ćirilici s porukama ‘Milorade, neka, neka, ustaški te logor čeka’, ‘Povampirene ustaše’ i ‘Ubi Srbina’.

7. December 2019.Region

Centar za suočavanje sa prošlošću i Srpsko narodno veće komemorirali su godišnjicu ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, polaganjem venaca kod Adolfovca na Sljemenu. Zločin su počinili pripadnici specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, takozvani Merčepovci, nešto pre ponoći ispred kuće porodice Zec na Trešnjevki hicima u leđa usmrtili 38-godisnjeg Mihajla Zeca. Marija i Aleksandra, koje su svedočile ubistvu Mihajla Zeca, odvedene su kombijem do Adolfovca gde su ubijene.