REGION


27. November 2022.DruštvoNovostiSport

Vasceo pravoslavni svet danas tako gleda srpske “orlove”, stotinu dvadeset miliona ruskih pravoslavnih vernika i svih dvesta pedeset miliona svetske pravoslavne braće i sestara, četvrt milijarde vernika od Đevrsaka do Krasnojarska sva svoja nadanja i sve istorijske ambicije uložilo je u fudbalsku reprezentaciju Srbije.

26. November 2022.KomentarOslobođenje

Živjet ćemo u slobodi tek kad okupljanja na Kozari i u Donjoj Gradini prestanu biti poligon nacionalističkog revizionizma i falsificiranja i prisvajanja partizanske borbe, kad bude obnovljeno Bogdanovićevo Partizansko groblje u Mostaru i kad ga više ne bude potrebno čuvati i kad se ZAVNOBiH prestane gledati isključivo kroz prizmu stvaranja države i ničeg drugog.

22. November 2022.DruštvoRegion

Ova studija prikazuje zakašnjelo i tek djelomično djelotvorno pravosudno procesuiranje zločina počinjenog u Novskoj 21. studenoga 1991. godine u kojem su ubijeni Mihajlo Šeatović, Mišo i  Sajka Rašković te Ljuban Vujić, četvero civila srpske nacionalnosti. Iako su Mihajlo Šeatović, Mišo i Sajka Rašković te Ljuban Vujić bili nenaoružani2 civili poznati među mještanima Novske,  ubijeni su zbog svoje nacionalnosti.  

20. November 2022.DruštvoNovosti

Čim su Aleksandar Veliki i Siniša Mali onomad izneli istorijsku ideju da se sruši Stari savski most i sagradi novi – lepši, stariji i savskiji – te Beograđanima na vodi omogući život dostojan čoveka, Srbina, pevača i influensera, nadigla se na predsednika i većinskog vlasnika Republike Srbije celokupna beogradska i srpska peta kolona.

18. November 2022.DruštvoKomentarRegion

Treba samo dopustiti da njegovo srce slobodno kuca ritmom njegovih građana, a ne političara…

18. November 2022.KolumnaNovostiRegion

Poželjna forma memorije je pogled pun mržnje upućen u superiornu prošlost. No ima li većeg samoponiženja od krivotvorenja vlastita sjećanja? Prevelikom broju Hrvata, uključujući trenera splitskog Hajduka, dogodilo se da su, ostavši bez Jugoslavije, ostali i bez dostojanstva.

18. November 2022.DanasDruštvoRegion

Iva Radić, kćerka Mije Radića, kojeg su komšije i “prijatelji”, po njenom svedočenju, odveli u nepoznatom pravcu početkom rata u Hrvatskoj, 1991. godine, kada je ona imala samo osam godina, već 31 godinu traži posmrtne ostatke svog oca.

18. November 2022.KnjigaNovosti

Imre Kertész, “Čovjek bez sudbine” (s mađarskog prevela Xénia Detoni, Bodoni, Zagreb, 2022.): Opus magnum mađarskog nobelovca o iskustvu nacističkih logora koji otkriva komičara katastrofe.

17. November 2022.DruštvoRegion

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru je dan prije obljetnice pada grada odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru.

16. November 2022.DruštvoNovostiRegion

Kad sam htio u novi kontejner ući radnici mi rekoše da ključevi nisu kod njih i da moram sam po njih u Petrinju, ali da ne znaju točno gdje. To me dotuklo, zar je moguće da ću i treću zimu provesti u ledenom oklopnjaku, pita se Nedjeljko Bijelić iz Pješčanice kraj Vrginmosta.