REGION


15. Jul 2020.DobročinstvoN1

Pred zdravstvenim radicima ponovo najteži zadaci – bolnice pune, rekordi na respiratorima, korona im ne da da predahnu. Zvaničnici navode da je zdravstveni sistem pred pucanjem, da Beograđane šalju u Pančevo, Požarevac i Smederevo i da je situacija ozbiljna i nepredvidiva, a mi možemo samo da pretpostavimo kako je medicinarima koji su na prvoj liniji borbe, s punim rukama posla i u skafanderima na letnjim temperaturama. A sigurno je gore nego što možemo i da zamislimo. Grupa Beograđana odlučila je da im, jednim lepim gestom, zahvali na svemu.

U Crnoj Gori su podnesene inicijative za pokretanje istrage o poslu između Crne Gore i Malte na izgradnji vjetroelektrana na brdu Možura, između Bara i Ulcinja.

14. Jul 2020.KolumnaOslobođenje

Vratio nam se Covid-19. Jedni će reći da nigdje nije ni išao, no činjenica je da se nekoliko nedjelja činilo da je vrhunac epidemije prošao i da prolazimo kroz “fade out”.

Predviđanja Evropske komisije, koja se vide u objavljenim podacima (Ameco), zasnivala su se na pretpostavci da će se srpska privreda potpuno oporaviti već 2021, dok će za hrvatski oporavak verovatno biti potrebna još jedna godina, pre svega zbog velikog uticaja turističke privrede.

14. Jul 2020.NovostiSvet

Od farmaceutske kompanije Gilead Sciences američka je vlada kupila kompletnu tromjesečnu zalihu antivirusnog lijeka remdesivir koji, po svemu sudeći, pomaže u teškim slučajevima oboljenja od Covida-19. Gilead je pritom dvostruko profitirao: država je s najmanje 70,5 milijuna dolara financirala razvoj ovog lijeka, a oni su ga državi sada prodali po cijeni daleko većoj od one proizvodne.

Odmah su svi napali obrazovni sistem, okrivljuje se negativna selekcija, poklanjanje ocjena i nepotizam

‘Novi Tuđman’ je naprosto raspon unutar kojeg će se premijer politički osiliti, a to znači da slijede upečatljiva dostignuća iz pokojnikove ere – potpuna kontrola medija, dijabolizacija opozicije, sistematiziranje korupcije… Ako Plenković i jest nezasluženo stekao nadimak ‘novi Tuđman’, sva je prilika da će ga zasluženo nositi

I Sanader se, kao i Plenković, nametnuo kao maneken hrvatske budućnosti, i on je mirio hrvatski dvadeseti vijek s dvadeset prvim, i on je došao iz veteranima HDZ-a nerazumljivog bijelog svijeta, kao obrazovan i elokventan političar koji zna spariti čarape i kravatu, ima prijatelje u Bruxellesu i memoriran broj Angele Merkel

14. Jul 2020.Region

Prošlo je dve i po decenije od stravičnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, u tragično vreme zla, poništavanja bratstva i jedninstva, huškanja komšije na komšiju, bujanja revanšističkog nacionalizma. Oni koji ni danas ne pristaju da se najmraćniji oblici neljudskog ponašanja nazovu pravim imenom, koji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, jesu kontinuitet zla koje se tada dogodilo.

14. Jul 2020.Lupiga

Jedan od najvećih pjesnika današnjice na prostorima zajedničkog nam jezika, Faruk Šehić, ukazao nam je posebnu čast i poslao nam do sad neobjavljenu pjesmu pod nazivom “Šetnja Srebrenicom”.