REGION


Drugonagrađeni dramski tekst na javnom pozivu Srpskog narodnog vijeća “Radiofonton 1941.”: 24. travnja 1941. godine. Moj pradjed Josip Vučinić polaže prisegu prema propisima Zakona o polaganju prisege vjernosti Državi Hrvatskoj. Svi su pokušali zamišljati kakav je život živio nakon što je uguran u jedan od vagona za logor Danicu, a potom u Jadovno. Rekli su nam da su mu počupali brkove. Koliko god se ta rečenica ponavljala, kao da nikome od nas nije bilo sasvim jasno kako se to točno nekome čupaju brkovi.

1. July 2022.KomentarNovosti

Memoranum potpisanim između Turske, Švedske i Finske svi su nešto dobili. Turska je povukla veto pa će Švedska i Finska moći ući u NATO, Turska je uspjela nametnuti svoju politiku prema Kurdima i gülenistima tim dvjema državama što je Erdoganov uspjeh. Ostaju Kurdi, a oni će svoje tek dobiti.

30. June 2022.KomentarNovosti

Roma locuta, causa finita – Rim je svoje rekao, rasprava je završena. Ta je fraza vrijedila stoljećima, ali što ako je papa – Franjo!?

Da li će ovog puta uspjeti? Pitanje se postavlja u Mostaru, nakon što je Gradsko vijeće, na međunarodni podsticaj, preduzelo još jedan korak sa ciljem da se promjene imena ulica nazvana po zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata.

Optuženi za ratne zločine, destabilizatori države ili osumnjični za korupciju i veze sa organizovanim kriminalom. To su razlozi zbog kojih je oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija u BiH na takozvanoj američkoj “crnoj listi”.

Po stoti put ću javno kazati kako nakon što je umro Dragan Sakan nisam previše vjerovao u opstanak New Momenta. Ne zato što nisam imao povjerenja u njegove sinove Žarka i Lazara. Dobro sam ih poznavao i znao sam da zajedno mogu mnogo, ali ovoliko koliko su postigli, mislim da nisu vjerovali ni oni sami.

Gde su? Zašto ih nema? Da li će se ikada vratiti…

29. June 2022.DruštvoLupigaRegion

Zbog čega Crkva (katolička ili bilo koja druga) ne može sudjelovati u pripremi zakona o pobačaju?

“Novi kraj” je melanholična knjiga. Kod Đurđice Čilić melanholija je nekako prigušena i otmjena. Sadržana u kratku rečenicu ili u riječ. Kad je carinik na bosanskoj granici pita, ima li šta da prijavi, ona odgovara: samo tugu.

28. June 2022.DruštvoRegion

Tragovi : časopis za srpske i hrvatske teme, Vol. 5 No. 1, 2022.