REGION


16. Septembar 2021.DruštvoNovosti

Jasenovac je vrlo teška tema za srpski, židovski i romski narod, kao i za sve ostale žrtve koje. U posljednjih 20 godina svjedočimo različitim narativima. Spominju se različiti brojevi žrtava i iznose razne istine, a istina je samo jedna, kazao je na simpoziju o jasenovačkim žrtvama Ernest Herzog iz Svjetskog židovskog kongresa.

16. Septembar 2021.DruštvoNovosti

Dve su velike promene. Prva se tiče usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije iz 2009. kojim se zabranjuje diskriminacija u bilo kojoj oblasti i po bilo kom osnovu. Drugi pomak je Prajd, koji je uživanje Ustavom garantovane slobode okupljanja, kaže član Organizacionog odbora Beograd Prajda.

Ćamil Duraković, kojeg su odbornici u Skupštini opštine Srebrenica smijenili sa mjesta predsjednika te skupštine, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve iznenadila bošnjačka podrška inicijativi srpskih stranaka za njegovu smjenu.

16. Septembar 2021.DruštvoNovosti

Davali su nam smrdljivu juhu. Moja sestrica je po izlasku iz logora imala osam mjeseci i čim smo se vratili ona je umrla, izmučena od gladi i svakojakih bolesti. Samo onaj tko je ovdje bio zna o čemu govorim, svjedoči Ljubica Vrcelj (85), zatočenica talijanskog logora na otoku Molat na obilježavanju datuma zatvaranja ovog fašističkog stratišta.

15. Septembar 2021.DnevnikRegion

Na današnji dan, pre tačno deset godina, počeo je sa radom Savet za štampu, nezavisno samoregulatorno telo registrovano 2009. godine, sa ciljem praćenja poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima. Osnivači Saveta za štampu su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija i Lokal pres.

15. Septembar 2021.DruštvoNovostiRegion

Postoji narodna zastava Srba u Hrvatskoj za koju će biti prilike da se pokaže. Poštujemo i Srbiju i Hrvatsku i pravne poretke koje vrijede u obje države, kazao je Milorad Pupovac te istakao da je važno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone kojima se regulira isticanje zastave.

Dok iz Centralne arhive Kosova tvrde da nemaju nikakva dokumenata vezana za Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), od strane pojedinih kosovskih političara stižu oštre reakcije na dogovor Kosova i Srbije da se otvore arhive u cilju rasvetljavanja sudbine nestalih lica tokom ratnog perioda na Kosovu (1998. – 1999.).

14. Septembar 2021.DruštvoNovostiRegion

Thompsonov advokat Davorin Karačić proveo je vikend u društvu istaknutog njemačkog neonacista Markusa Frntica, objavivši i fotografiju na kojoj poziraju zajedno s Thompsonom.

14. Septembar 2021.AutografKomentar

Za razumijevanje ovoga što ću sada napisati ne treba vam magisterij ili doktorat teologije.

13. Septembar 2021.DruštvoNovostiRegion

Bio Srbin, Crnogorac, Bošnjak, Albanac, Hrvat, apsolutno poštujemo svakoga i podržavamo da svako bez straha treba da bude ono što jeste i ne treba da to skriva od nikoga, rekao je patrijarh Porfirije na liturgiji u Jasenovcu.