REGION


1. April 2020.KomentarLupiga

18.601 osoba u Hrvatskoj nalazi(la) se u samoizolaciji, podatak je koji sam doznao/dočuo od Stožera civilne zaštite protu-koronavirusne pandemije (posredovanjem tv-izvještaja na HRT1, još u srijedu 26. ožujka u 12 sati, a kako ovo pišem kasnije taj se broj vjerojatno povećao. Privoljeti ili čak, točnije, primorati toliko osoba da se „izoliraju“ (što će reći, da se osame, odvoje, izdvoje, izluče, odijele od … utjecaja sredine!), to je zaista uspješan medicinsko-epidemiološko-menadžerski poduhvat, kao nekakav polukorak iliti mjera da se preduhitre, presretnu moguće lošije posljedice po naše građanstvo u ovoj globalnoj krizi.

Srpski filantropski forum i Fond B92 udruženim snagama angažovali su donatore za nabavku opreme i sredstava neophodnih za borbu protiv koronavirusa. Tim povodom gost Novog dana bio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

30. March 2020.DobročinstvoN1

United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa virusom COVID 19, doniraće medicinsku opremu i novac u ukupnoj vrednosti od tri miliona dolara. Kako je navedeno u saopštenju, za Srbiju je namenjeno milion dolara.

30. March 2020.KomentarOslobođenje

Svjedočimo zanimljivom procesu u kojem vladajući koji su isključivi krivci za loše stanje u zdravstvu javno prozivaju građane da će biti odgovorni ukoliko sve ovo eskalira i ne budu mogli pomoći svim ljudima.

30. March 2020.KomentarOslobođenje

Covid-19 je stigao u Evropsku uniju u vrijeme dok ona još traga za svojim novim identitetom poslije serije kriza koje su ostavile uočljive ožiljke. Pandemija je kontinent bacila na koljena.

U kriznim vremenima treba nam istina. Treba nam autentičnost i transparentnost, a ne ulepšana stvarnost.

Danas me je moja 11-ogodisnja ćerka, dok se igrala, i bez ikakvog povoda, pitala: Tata, kako će ljudi zarađivati pare, ako niko nigde ne ide i ništa ne radi?

29. March 2020.NovostiPolitikaRegion

EU kao da je primarno stalo da usred borbe protiv pandemije spašava samu sebe. Koliko time ona postaje atraktivna za one zemlje koje još nisu njezine članice, savršeno je jasno. Pogotovo kada tražena pomoć počne stizati iz Kine i Rusije.

29. March 2020.KomentarVijesti

Naše doba odavno pokazuje prezir prema dodiru među ljudima, koronavirus će ga dotući.

29. March 2020.NaukaNovostiZdravlje

Posljednjih godina većina velikih farmaceutskih kompanija je u trci za profitom napustila razvijanje antivirusnih lijekova, pa je i univerzalno cjepivo za koronavirus ostalo nerazvijeno. Sada se na svim stranama svijeta vodi mahnita utrka za razvojem cjepiva koje će kompaniji koja bude prva donijeti nezamislivu zaradu.