REGION


27. January 2023.KolumnaNovostiRegion

To da Hrvatska predsjedava nečim što se zove Međunarodni savez za sjećanje na holokaust otprilike je kao da, logikom rotacije, sitni provincijski makro dospije na čelo odreda ćudoredne policije. Naslov vijesti trebao je glasiti: “Tokom ove godine svete mise održavat će se usred bordela!”

U nježnim, dječjim godinama doživio je Zlo – i život posvetio Dobru. Mržnju koja se u njemu počela stvarati, već je u tinejdžerskim godinama sam osvijestio kao proizvod vlastite podsvijesti i odbacio je kao stanje duha.

27. January 2023.DruštvoRegion

“Iz godine u godinu sve je teže raditi po ovom pitanju i rješavati sudbine ljudi za koje se ne zna sada već više od 30 godina ili skoro 30 godina. Sve je manje ljudi, nema informacija, nema svjedoka… Međutim, neke stvari se mogu popraviti na bolje vrlo brzo i mislim da bi s malo dobre volje s obje strane u kratkom vremenu mogli riješiti sudbinu barem dijela nestalih”, rekao je Matić.

Prizori tona plutajućeg otpada na Drini obišli su cijeli svijet. Višedecenijski problem ispliva povećanjem vodostaja uslijed velikih padavina. Rješenja i dalje nema, a aktivisti i radnici Hidroelektrane na Drini svakodnevno otklanjaju nakupljeno smeće.

27. January 2023.DruštvoFoto/VideoN1

Prošlo je više od tri godine od kako je Jelena prijavila svog progonitelja, a on dobio zabranu prilaska. Istu tu zakonsku meru krši kada predsedniku Srbije šalje poruku da želi da Jelenu ubije pištoljem.

26. January 2023.DruštvoNovostiRegion

Predsjednik SNV-a obišao je dvojicu mladića u općini Štrpce koji su ranjeni na pravoslavni Badnjak i sudjelovao u radu sjednice Skupštine općine.

26. January 2023.DruštvoRegion

Elvis Hila izveštavao je za Report TV i shkiptarja.com o sudskoj odluci u Leži. Nakon njegovog izveštavanja, dve osobe su fizički napale njega i njegovu suprugu Beneretu Hilu, koju su počinioci udarili u glavu dok je pokušavala da interveniše i podigne telefon koji je pao usled napada. Novinar je zbog nasilja zadobio prelome i zajedno sa suprugom je otišao u bolnicu. Nakon toga su incident prijavili policiji.

26. January 2023.DruštvoFoto/VideoRegion

Dokumentarni film “Cena istine” razmatra brutalne napade na novinare u Srbiji te njihovu potragu za pravdom i pravim životom pod nadzorom policije.

26. January 2023.DruštvoRegionVreme

Ante Tomić u intervjuu, Nedimu Sejdinoviću i Vremenu.

25. January 2023.KolumnaOslobođenje

”Miješali smo se, miješamo se i nastavićemo da se miješamo”, bez ustručavanja je u decembru izjavio Prigožin upitan oko aktivnosti grupe tokom izbora u SAD-u. Zašto se onda ne bi miješali i na Zapadnom Balkanu, gdje se interesi Rusije ne ograničavaju samo na Srbiju, Kosovo ili Republiku Srpsku?