REGION


6. Mart 2021.DruštvoNovosti

Da li je virus nastao ljudskim djelovanjem ili će ljudi nestati djelovanjem virusa? – to je samo jedno od 40 pitanja vezanih uz pandemiju na koja znanost još nije pronašla odgovore. Ovdje ih ekskluzivno donosimo.

Duboko smo uvjereni da do provale u crkvu Svetog Spasa u Šibeniku nije došlo iz vjerskih ili etničkih pobuda, nego je riječ o unesrećenim ljudima koji očito nisu predmet dovoljne brige onih koji bi za njih trebali brinuti, rekao je Pupovac, zatraživši da se uredi pravoslavno groblje u tom gradu.

6. Mart 2021.DruštvoEkologijaN1

Svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane, što je 726.196 tona godišnje, pokazuje najnoviji izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za zastitu zivotne sredine – UNEP.

5. Mart 2021.KomentarNovosti

Da Nietzschea citira ministar policije, nije odveć uobičajena pojava. Naročito da onog Nietzschea koji represiju i kaznu čita kao osvetnički refleks otrovnog pauka citira ministar resora koji upravo cijeli počiva na konceptu represije i kazne.

5. Mart 2021.Lupiga

Dok je hrvatski predsjednik Zoran Milanović s Pantovčaka nasrtao na udrugu B.a.B.e., kada je nedavno u hrvatski medijski eter dospjela tema seksualnog zlostavljanja, iz ove udruge radili su na projektu koji za cilj ima borbu protiv online nasilja prema ženama. Vijest je to koja nudi sasvim jasan odgovor na pitanje koje su neki postavljali nakon što je Milanović nervozno odapinjao otrovne strelice sadržaja i rječnika sasvim neprimjerenog funkciji koju obnaša – Tko je za hrvatsko društvo korisniji, Milanović ili B.a.B.e.?

Da se ne lažemo, Milan Bandić je s novcima iz bogatog gradskog proračuna kupio podršku gotovo svih slojeva stanovništva i skoro kompletne elite, od lijeve do desne. No, u jednom času veza s bazom je prekinuta.

5. Mart 2021.KolumnaNovosti

Miljurko Vukadinović je bio jedan od najvjernijih i najboljih mojih drugova. Upoznali smo se u jesen 1975. u redakciji “Književne reči”. Studirao je jugoslavensku književnost, ali je studiranje i sve drugo kod njega bilo u sjenci koju je granato drvo Poezije bacalo na njegovo živovanje.

5. Mart 2021.DruštvoNovosti

Nepoznati počinitelji napali su u srijedu navečer člana organizacije LGBT Forum Progres te su ga ozlijedili u predjelu genitalija i iscrtali mu križ na prsima.

5. Mart 2021.BBCEkologijaRegion

Oko 9.000 kubika otpada – stabala, plastike, frižidera i drugog smeća – i dalje pliva površinom Drine kod Hidroelektrane Višegrad na granici Srbije i Bosne i Hercegovine.

5. Mart 2021.BBCRegion

Od pohvalnih kritika u Srbiji i najave da će film „Dara iz Jasenovca” biti prikazivan u srednjim školama, do sugestija da je deo scenarija plagijat dela jugoslovenskog pisca Arsena Diklića i komentara reditelja Predraga Gage Antonijevića u kojima ismeva zatočenike u logorima u tokom rata u Bosni.