REGION


4. December 2020.DruštvoNovosti

Do danas je pred srpskim pravosuđem za zločine počinjene u logorima procesuirana samo jedna osoba, kaže istraživačica Jovana Kolarić.

Na Kosovu je 31 muškarac dobio status žrtve seksualnog nasilja tokom rata 1998-1999. godine. Većina okleva da govori o tom iskustvu. RSE je razgovarao sa jednim od njih. Autori: Arton Konushevci i Arben Hoti

3. December 2020.KomentarPeščanikRegion

Najzad scena iz Bokačovog Dekamerona, najbolje karantinske knjige svih vremena! Jedan od osnivača Fidesa, Orbanove partije, vođa mađarskih poslanika u evropskom parlamentu i ljutiti borac protiv LGBT+ prava a za tradicionalnu hrišćansku porodicu sa sve moralom, Jožef Sajer, uhapšen je u Briselu na, po rečima policije, „orgiji“.

Nakon lokalnih izbora, većina koju u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima Dodikov SNSD, polako se osipa. Istovremeno, ponovo počinje novo cepanje partija i naplaćivanje podrške.

2. December 2020.KolumnaRegion

Zatvorilo u Hrvatskoj kafiće, restorane, barove… zato što svijetom hara kuga 21.vijeka. Mrtvih na sve strane, bolnice krcate, šatori se dižu, nema liječnika, nema sestara, nema lijekova. Vlada, Stožer ili pitaj boga tko odlučio je da bi neke ovce trebalo stjerati u tor.

2. December 2020.AutografKomentar

Najavio sam na Facebooku da ću danas iznijeti sve što trebam i želim u povodu smrti Diega Armanda Maradone. Ali ne mogu.

2. December 2020.Deutsche WelleRegion

Proteklog vikenda belgijska policija upala je na jednu seks-žurku u Briselu na kojoj su kršene korona-mere. Među posetiocima orgije bio je i Jožef Šajer, poslanik Evropskog parlamenta iz vladajuće mađarske stranke.

O kojih pet lokacija masovnih grobnica je govorio Vučić kada je rekao da je Beograd tražio iskopavanja na Kosovu? Kako u Prištini odgovaraju na taj zahtev? I da li su obe strane spremne na puno otvaranje arhiva?

1. December 2020.KolumnaOslobođenje

Prošla je 25. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a bliži se 25. godišnjica njegove formalne ratifikacije u Parizu. Uza sve poznate mane, vrijeme, evo, pokazuje da je riječ o sporazumu žilavijem nego je na prvi pogled izgledalo.

1. December 2020.KulturaNovostiRegion

Dokumentarni film “Indexi” (u režiji Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića; produkcija BHRT, 2020.): Rađen očito dugo, i očito iz ljubavi, s velikom energijom, film o sarajevskom bendu odiše poštenom i čistom namjerom. No nitko u skoro dva sata ni makar da pokuša, pa barem i krivo pokuša dati neku tezu, da nabaci makar išta o onome iza činjenica – osnovno pitanje: kako je bilo moguće nešto kao što su bili Indexi?