REGION


Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Što nam ta kazna i reakcije na nju govore o ratu koji se vodio na ovim prostorima.

Izvod iz intervjua za Jutarnji: Miki Manojlović.

Izlaza iz blata u koje smo upali nema bez reafirmacije vrijednosti na kojima je izgrađena građanska i moderna Crna Gora.

Hrvatska nominalno želi potaći ulazak BiH u EU, ali u stvarnosti koristi svoje članstvo da postavi BiH zahtjeve koji su povezani sa unutrašnjim pitanjima, kao što je Izborni zakon, kaže u intervju za Al Jazeeru Dejan Jović.

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li iskustvo građanske koalicije Možemo, koja je pobedila na nedavnim izborima za gradonačelnika i gradsku skupštinu Zagreba, može biti od koristi građanskim aktivistima u Beogradu. Sagovornici su bili Sandra Benčić iz koalicije Možemo i Dobrica Veselinović iz Incijative Ne da(vi)mo Beograd.

Znate onu sliku djevojke koja drži transparent na kojem piše: “Mi smo unuke vještica koje niste uspjeli spaliti”? Koliko puta ste čuli da neku ženu nazivaju vješticom zbog toga što se ne uklapa u društvene okvire? Vještica kao neprijatelj, vještica kao neko drugi, vještica kao degradirana žena.

Tajib Delalić, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, kako pišu bosanskohercegovački mediji, nedavno je zatražio da se u toj općini preimenuje ulica nazvana po Srđanu Aleksiću, mladiću kojeg su 1993. godine u Trebinju ubili srpski vojnici nakon što je Aleksić pokušao obraniti svog sugrađanina, Alena Glavovića, na kojeg su se vojnici okomili samo zato jer je Bošnjak.

Povodom 78. obljetnice bitke na Sutjesci objavljujemo svjedočanstvo dr. Nikole Jakšića o masakru što su ga njemačke snage izvršile nad partizanskim borcima i ranjenicima zadnjih dana bitke: “Nikad njihovi neće saznati za grobove svojih hrabrih sinova i kćeri. Te noći nije bilo moguće pokopati ih – ostavljali smo mrtve iza sebe”.

U postojećem medijskom sustavu, koji je prilagođen egomanskim potrebama političke klase, novinar je praktički mrtav. Krajnji je čas da se iz te smrti izvuče pouka. Treba je shvatiti kao moždanu kap koja prelijeva čašu.

Diversity United naziv je izložbe koja je 9.juna otvorena u Berlinu. Izložba predstavlja umjetničko lice Evrope, a radovi 90 umjetnika iz 30 zemalja pokazuju raznolikost i vitalnost savremene umjetničke evropske scene. U okviru izložbe predstavljena su dva rada jedne od bosanskohercegovačkih savremenih umjetnica Šejle Kamerić.