Zašto je važna jogička etika

6. January 2021.
Svi su danas stručnjaci za marketing. Postoji mnogo instagram naloga koji nas savetuju kako da se predstavljamo, kako da pišemo, kako da privučemo publiku.
134230999_3805063019555906_6692955025596643008_o
Hvala svim profilima koji su nas nesebično digitalno opismenjavali i pomagali na taj način svima da rastu u svojim branšama.
Međutim, neretko su mnogi saveti na koje nailazim u potpunoj suprotnosti ili na ivici jogičke etike.
Prvo, sama potreba da budemo vidljivi, da imamo pratioce, da budemo “bitni”.
Drugo, predstavljanje joge kao proizvoda.
Treće, rešavanje različitih problema putem joge.

Svi su danas stručnjaci za marketing. Postoji mnogo instagram naloga koji nas savetuju kako da se predstavljamo, kako da…

Posted by Ganesha on Tuesday, January 5, 2021

Sve navedeno može da se posmatra i kao izazov i kao izvor kreativnosti. Kako da iznađem način da prevaziđem izazov a da ne bagatelišem ni sebe ni jogu?
Mnogo je lakše ići linijom manjeg otpora. Predstavljanje joge na mrežama svelo se na atraktivne položaje – mršave devojke manekenske građe u dubokim ekstenzijama, špagama, stoju na šakama.
Mnogo je lakše podilaziti ljudskim slabostima i hraniti njihove strahove i predstavljati jogu kao pilulu za sve naše probleme.
Joga je iskustvo (lični, intimni doživljaj) i zato se ne može predstavljati kao proizvod. Učenja joge su u izvesnom smislu psihoaktivna jer svakog od nas drugačije pobuđuju, pod uslovom da ih ne razvodnjavamo i ne pojednostavljujemo.
Pre nego što ponudite određeni set vežbi ili tehnika koje su u vezi sa benefitima joge za običnog čoveka u promotivne i marketinške svrhe, proverite tačnost informacija koje iznosite. Vodite računa da li su informacije koje iznosite fer (da li ugrožavaju nekog direktno ili indirektno), da li su precizne i da li dovode u zabludu onog kome su namenjene.
Uključite u svoju biografiju relevantne i proverljive podatke, dajte ljudima transparentno svoju pozadinu kada je reč o obrazovanju i iskustvu i komunicirajte jasno svoju nameru.
Joga je pre svega časna i dostojanstvena disciplina i kao učitelji joge odgovorni smo da negujemo svoj integritet koji je izgrađen na jogičkim moralnim načelima te da pronađemo balans između zahteva tržišta i jogičkog načina života.

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click