Joga je sam život

13. February 2021.
U jednom svom postu Rade Anđelković pisao je o jogi kao industriji i između ostalog rekao nešto što se često čuje kad se govori o jogi.
146263582_3898846496844224_4629855441243204643_o

Naime, rekao je da se često kaže kako je joga stil života, ali je istakao da je za njega joga sam život. Da! To je ključno da uočimo, svaki korak našeg života je joga ili prilika da situacije pogledamo iz jogičke perspektive.

Joga nam nudi alate kojima treniramo um, kako bismo onda svakog dana ono što smo simulirali na prostirci primenili u svom svakodnevnom životu.

Ako nam trenuci na prostirci vremenom potvrđuju da se menjamo i da “napredujemo”, onda nam je to i motiv da menjamo svoje ponašanje i pristup životu ako želimo da iznedrimo promenu.

Kažu da je potreban 21 dan kako bismo stekli novu naviku, tj. željenu promenu.

Joga kaže da je promena koja nastaje srazmerna dužini i intenzitetu prakse (abjase). Drugačije rečeno, ako vežbamo dugotrajno i kontinuirano, takvi će biti i rezultati, ako vežbamo neredovno i kratkotrajno, takvi će upravo biti i rezulatati.

U jednom svom postu @rade.andjelkovic pisao je o jogi kao industriji i između ostalog rekao nešto što se često čuje kad…

Posted by Ganesha on Tuesday, February 9, 2021

Redovnost u praksi nije rezervisana samo za prostirku, svaki trenutak je prilika za promenu i istraživanje sebe.

Možda nam to konačno pomogne da se odvežemo od očekivanja na prostirci i počnemo svoj napredak da merimo jogičkim instrumentima – kvalitetom pažnje, svesnosti i spremnošću da s lakoćom prihvatamo sebe i druge.

Svaki put kad stanete na prostirku, čestitajte sebi, a ostatak vremena provedite svesni sebe u svakom trenutku, istražujući sebe i prilagođavajući se situaciji. To je balans koji želimo da postignemo. Kada otkrijemo ko smo, koje su nam potrebe, koje su nam mogućnosti i želje, prilagođavamo se shodno svojim granicama (ne samo fizičkim) i mogućnostima u datom trenutku.

Promene treba “dozirano” i postepeno da uvodimo kako otpor tela i uma ne bi bio intenzivan i izazivao neprijatnosti zbog kojih bismo odustali od prakse.

Prema tome, samo disciplinovano nežno i saosećajno prema sebi.

Srećno!

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click