Benefiti i rizici joge

22. January 2021.
Postoje mnogi benefiti joge o kojima često čitamo, ali stiče se utisak da se malo govori o takozvanim kontraindikacijama ili rizicima koje sa sobom nose položaji joge.
141007373_3848062048589336_7417901695199832964_o

Benefiti joge su nesporni, mada se ne predatstavljaju najpreciznije u javnosti. U ljudskoj prirodi je težnja ka prijatnostima, ali u ljudskoj prirodi je i težnja ka izbegavanju neprijatnosti. Benefite i kontraindikacije tako treba i posmatrati, kroz prizmu osećaja prijatnosti odnosno neprijatnosti. Kako bismo postigli benefite joge, neophodno je da predupredimo i izbegnemo njene kontraindikacije.

Svaki položaj joge je i pun dobrobiti ali i pun rizika u zavisnosti od toga kako mu pristupamo. S jedne strane, pristup jogi zavisiće od našeg trenutnog mentalnog i fizičkog stanja, ali zavisiće i od naših motiva. Ako vežbamo jogu kako bismo smršali ili ozdravili, možda ćemo se pre ili kasnije razočarati, jer je joga jedan dugotrajan i kontinuiran proces pun uspona i padova, kao i sam život. Ispravne motive joge pronaći ćemo onda kad se upoznamo sa samom suštinom i istinom joge. Joga je stišavanje uma. To je cilj joge. Sve ostalo je promenljivo i prolazno.

Joga nije dobijanje, borba, žudnja za nečim, sebično sticanje bilo čega što nam daje utisak sigurnosti i izvesnosti, sticanje statusa i popularnosti ili vezanost za fizički izgled. Jer sve to vodi ka grandioznom egu i to je proces preživljavanja.

Joga je bivanje u trenutku, posmatranje veze između uzroka i posledica, negovanje iskrenosti, saosećanja i ljubavi.

Joga fundamentalno znači biti prijatelj sebi, drugima i svim bićima.

Kada pronađemo prave motive, ubiramo i sve blagodeti joge.

Postoje mnogi benefiti joge o kojima često čitamo, ali stiče se utisak da se malo govori o takozvanim kontraindikacijama…

Posted by Ganesha on Thursday, January 21, 2021

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click