Joga i inverzije

19. January 2021.
Inverzije imaju svoje benefite kao i svaka druga porodica asana, a uostalom, i svaka druga fizička aktivnost. Iako estetski atraktivni, položaji inverzija nose sa sobom više rizika nego koristi. Zašto? Zato što je oslonac na malim strukturama, koje nose proporcionalno veću težina tela od težine koju inače prirodno nose. Dakle, radimo nešto ekstremno suprotno njihovoj pravoj funkciji. Naime, kod inverzija, imamo oslonac na ramenima, šakama, podalkticama, temenu glave i podlakticama ili temenu glave i šakama. Sve te tanane strukture treba da nose svu težinu tela kako bismo balansirali u njima.
139159608_3840244442704430_683262357755482648_o

Što su položaji izazovniji to zahtevaju veći stepen snage, fokusa i veština. Ukoliko nam je izazov da ostanemo dva minuta u položaju kao što je Pas koji gleda dole, ne bi trebalo da se upuštamo u istraživanje položaja inverzija.

Možda ćete se iznenaditi, ali velika većina poznatih učitelja na zapadu u potpunosti je izbacila iz svojih časova položaj Sarvangasane. Najveći problem kod tog položaja jeste naravno način na koji se “tradicionalno” izvodi, koji podrazumeva da je najveći deo težine oslonjen na tanane vratne pršljenove. Ako uzmemo u obzir da je vrat namenjen da drži samo težinu glave, postaje nam jasno zašto je položaj sarvangasane jedan od najrizičnijih inverzija, rizičniji i od stoja na glavi ili stoja na šakama npr.

Varijanta #shirshasana (#acunchanasana na slici) položaj je koji nam pokazuje da li je bezbedno da napredujemo dalje do tzv. punog položaja sa uspravnim nogama. Mnoge stare tradicije joge govore da ukoliko nismo u stanju da u ovom položaju dišemo smireno 20 dubokih udaha i izdaha, ne treba još uvek da se upuštamo u verziju sa podignutim nogama.

Ne zaboravite da je svrha svakog položaja da stvorite efekat stabilnosti i udobnosti, kako biste oslobodili telo od napetosti i oslobodili energiju da teče celim telom. Merite kvalitet svoje prakse na osnovu osećaja tokom prakse i posle nje, a ne osvajanjem položaja. Sa jogom ste uvek kod kuće i uvek tamo gde treba da budete. Prepoznajte to i budite spokojni.

Inverzije imaju svoje benefite kao i svaka druga porodica asana, a uostalom, i svaka druga fizička aktivnost. Iako…

Posted by Ganesha on Monday, January 18, 2021

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click