Kako u životu, tako i na prostirci

1. July 2021.
Stoj na glavi tradicionalno spada u inverzije koje hlade, međutim, s obzirom na to da zahteva snagu i angažovanje mišića ramena, abdomena i nogu, može spadati i u inverzije koje greju.
201360738_4308891665839703_8764182172933817526_n
Foto: draganurosevic79 / Facebook / namaste.studio.zemun

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Na primeru stoja na glavi jasno vidimo da nijedna asana nema samo jedan efekat i jednu funkciju. Način izvođenja položaja, kao i stavljanje asane u kontekst drugih asana, koje joj prethode i koje slede posle nje, daju joj efekat, funkciju i značenje.
Kako u životu, tako i na prostirci, ništa nije crno-belo. Naš odnos prema sebi, prema drugima i prema životu daje trenutno značenje svakoj pojavi, doživljaju, utisku ili celokupnom životu. Ono što je za nekoga lek, za nekoga je otrov, ono što je za nas u nekoj situaciju rešenje, u nekoj drugoj je problem. Interakcija, dinamika, kontekst, komunikacija daju značenje svemu. Tako treba da pristupamo i vežbanju. Nekad ćemo stoj na glavi uraditi da nas zagreje i da nam podigne energiju, a nekad da bi nas smirio i opustio.
Nekad ćemo neku asanu uraditi sa lakoćom, a nekad ćemo se osećati zaglavljeno ili je nećemo uopšte uraditi. Posmatranje, osluškivanje i prihvatanje su praksa, a asane – one su samo medijum putem kojeg upoznajemo sebe.
Ako uradite 1001 stoj na glavi a ne čujete sebe (i druge) u bilo kojem trenutku, u stoju na glavi, u prodavnici, u banci ili na porodičnom ručku, nećete postati jogi.
Vežbajte i živite poštujući princip ljubavi i nenasilja prema sebi i prema drugima. 💚
Lokah samastah sukhino bhavantu. (Neka sva bića budu srećna i neka moje misli, reči i dela doprinesu sreći svih bića.) 🙏🕉☮️
Photo by @draganurosevic79
Supported by @namaste.studio.zemun

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Click