Na mom radaru Pavle Cicvarić

18. March 2024.
Pavle Cicvarić, dvadesetjednogodišnjak, rođen u Užicu, gde je završio gimnaziju. Trenutno je student Fakulteta političkih nauka u Beogradu, bavi se aktivizmom i svira gitaru u bendu po imenu Iris.
1701935679-pavle-550x360
Pavle Cicvarić. Foto: N1

Izvor: Novi magazin

Aktivizam

U aktivizmu sam veći deo svog života. U ovom trenutku svakako jeste u vrhu mojih prioriteta, zajedno sa muzikom i školovanjem.

Najznačajniji aspekt mog aktivizma jeste baš „Borba“, neformalna grupa studenata koja je nastala posle masovnih ubistava u maju 2023. godine. Moje iskustvo sa Borbom je šarenoliko i podrazumeva mnoge emocije. Tu su bili prisutni bes, tuga i frustracija koje bi nekad zamenila nada da će se društvo promeniti i da ima smisla ovo za šta se borimo. Verujem da se većina nas susrela sa ovakvom podeljenim osećanjima.

U ovom trenutku Borba je u procesu ojačavanja članstva, kako bismo mogli da valjano dočekamo ponovljene beogradske izbore. Kao kratkoročni cilj vidim urušavanje vlasti time što će opozicija uzeti većinu u Beogradu, ali možda i nekim drugim većim gradovima, što će zapravo biti uvod u konačni slom ovog nedemokratskog i sramnog režima.

Paralelno teče borba za studentske izbore koji će takođe biti u aprilu ove godine. Na Fakultetu političkih nauka nastupamo kao DEMOS (Demokratska organizacija studenata). Pokušavamo na delu da pokažemo šta su demokratija i pluralizam o kome toliko učimo u školi, a koji su u krizi, imajući u vidu da je na prethodnim izborima bila ponuđena samo jedna lista.

 

Školovanje

Trenutno sam treća godina Fakulteta političkim nauka na politikološkom smeru. Samo školovanje je značajno povezano sa aktivizmom jer, kao što se iz imena fakulteta može prepoznati, tu učimo o demokratiji, participaciji, autokratskim režimima, ljudskim pravima i sličnim društvenim temama, pa mi je dodatno poznavanje sadržaja ovih tema od koristi za doprinos Borbi ili Demosu.

Fakultet posmatram kao sredstvo koje mi može dati znanje i iskustvo koje mi svakako može poslužiti u daljem životu, poslu kojim se budem bavio, ili pak u nekoj od gore navedenih organizacija.

Planiram da odem na master studije posle osnovnih, možda van Srbije. U ovom trenutku Italija ili Holandija su favoriti, ali je još rano govoriti o tome. Jedna od stvari koje me koče u tome jeste osećaj dužnosti da ostanem u Srbiji i da se borim protiv režima. Dobro je što imam neko vreme da promislim o tome.

 

Muzika i Iris

Iris je alternativni i progresivni rok bend u kome sviram gitaru. Nastali smo 2022. godine u Beogradu. Odmah po nastanku smo se okrenuli autorskom stvaralaštvu u kome su značajan uticaj imali bendovi poput Tool-a , Pixies-a i Radiohead-a.

Nešto što bi nas okarakterisalo jeste kombinacija ženskog vokala sa pop melodijama sa jedne strane, kao i jak distorzirani zvuk u instrumentalnoj sekciji sa šarenolikim i kompleksnim ritmovima.

Aktivizam, politika i muzika su takođe povezani, čak i kad na prvi pogled ne deluje tako. Kroz pesme Irisa se mogu primetiti mnoge kritike društva u kome živimo, što bih ja okarakterisao kao društveno angažovano stvaralaštvo i tekst. „Što me držiš?“ će biti prvi singl Irisa koji izlazi uz spot i on u nekoj meri odstupa od našeg uobičajenog zvuka. Singl prate pevljive, ali mračne pop-rok melodije. Jedna od inspiracija za pesmu su Pixies, koji često u pesmama imaju čudnu dinamiku u strofi i refrenu, trude se da strofa bude tiha, gotovo nečujna, dok bi refren bio glasan, što stvara oscilaciju između strofe i refrena kako bi refren zvučao moćnije. Sličan pristup smo i mi primenili.

„Što me držiš?“ je priča o devojci koja je zarobljena u okovima društva, koju isto to društvo ne vrednuje, nameće joj uloge i obrasce ponašanja ignorišući ono što ona zaista jeste. Zbog toga, devojka se oseća kao stranac u svom telu, kao i u okruženju. „Što me držiš?“ je u jednu ruku kritika položaja žena u našem društvu, a u drugu opis otuđivanja pojedinca od sveta.

Članovi benda su: Isidora Pavlović (vokal), Pavle Cicvarić (gitara), Maksim Kostadinov (bas gitara), Aleksa Stanić (bubnjevi), i Damir Mitrović (gitara).

Click