Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i trening za unapređenje bezbednosti novinara u Zrenjaninu

1. July 2024.
Stalna radna grupa za bezbednost novinara

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara  (SRG) održaće se u Zrenjaninu u sredu, 3. jula 2024. godine u 11:00 časova u Klubu Zona, Sarajlijina 2a.  https://zonazr.com/klub-zona-adresa/

Sastanku Stalne Radne grupe za bezbednost novinara prisustvovaće predstavnici lokalnih medija, članovi SRG, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, predsednik ANEM-a Veran Matić, Branislav Tatić, javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu, Gordana Putin, javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, Željko Mirkov, javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi kao i kontakt tačke u MInistarstvu unutrašnjih poslova Željko Lugonja i Milosav Praščević.

Razgovaraće se o slučajevima iz evidencije Republičkog javnog tužilaštva kao i o radu SOS Sigurne linije za prijavljivanje pretnji i ugrožavanje bezbednosti novinara.

Otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicima i novinarima i novinarkama koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini ima za cilj direktnu razmenu iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija sa ciljem unapređenja komunikacije, uspostavljanja poverenja, povećanja osetljivosti na slučajeve nasilja i pretnji i unapređenje funkcionisanja institucija.

Nakon sastanka SRG, u 13:00 časova u istom prostoru biće organizovan dvosatni trening za unapređenje bezbednosti novinara. Trening će voditi nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, novinar, urednik i iskusni predavač Branko Čečen sa kojim će biti razmotreni pojavni oblici nasilja i pretnji, načini prevencije i zaštite, kao i relevantni pravni okvir i konkretni mehanizmi koje ugroženi novinari mogu preventivno da koriste u zaštiti svoje bezbednosti.

Do sada su treninzi sa velikom uspehom i brojnim polaznicima održani u Nišu, Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Šapcu, Vranju, Zaječaru, Kragujevcu i Jagodini. Učesnik treninga u Subotici zahvalio se što je imao priliku da “odsluša sjajnog, zaista sjajnog Branka Čečena.” Učesnik treninga u Novom Pazaru zaključio je da je “čuo veoma korisne stvari i da  redovno treba obnavljati gradivo iz ove oblasti jer se često mogu prevideti sitnice koje mogu mnogo značiti za bezbednost novinara na terenu.” Bilo bi nam veliko zadovoljstvo da vi i članovi  vaše redakcije ili organizacije uzmu učešće na sastanku i treningu kako bismo zajedno doprineli okončanju principa nekažnjivosti za zločine nad medijskim radnicima i stvaranju boljih uslova za bavljenje novinarskom profesijom.

Za učesnice i učesnike sastanka i treninga koji žive i rade van Zrenjanina, ANEM će omogućiti refundaciju putnih troškova. Zainteresovani novinari prijave za učešće na treningu mogu poslati na adresu  anem@anem.org.rs . 

ANEM-ov projekat „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” podržavaju Evropska komisija kroz program podrške nezavisnim medijima kao i medijsko odeljenje misije OEBS u Srbiji.

Click