Jogički pogled na svet

22. December 2020.
Jogički pogled na svet uključuje i verovanje u univerzalni izvor znanja (išvara). Ovim postom zaokružujemo jedan segment vežbanja joge van prostirke u okviru kriya joge (joge akcije).
131570362_3768335359895339_3261244552006261077_o

Kako se praktikuje išvarapranidana?

Načinom razmišljanja:

Znanje nije ničije lično vlasništvo. Svi smo utopljeni u ogromno polje univerzalne inteligencije.

Predavanje višoj inteligenciji vodi ka tome da je istinski razumemo.

Sve zasluge za svoja postignuća pripisujem svojim učiteljima i samom učenju.

Jogički pogled na svet uključuje i verovanje u univerzalni izvor znanja (išvara). Ovim postom zaokružujemo jedan segment…

Posted by Ganesha on Monday, December 21, 2020

 

Konkretnom praksom:

Zamoli prijatelja da ti malo laska, neka ti kaže šta sve lepo misli o tebi. Svaki put kad primiš kompliment, obrati pažnju na to kako se osećaš i kako na to reaguješ. Da li to hrani tvoj ego previše? Da li možeš da se osećaš dobro u vezi sa tim a da istovremeno to odbaciš (otpustiš). Na koga možeš da preusmeriš pohvale koje si primio? Da li to preusmeravanje pohvala na nekog drugog menja tvoj doživljaj?

Vežbaj oslobađanje od očekivanja.

Služi drugima bez očekivanja i sa osećanjem predavanja.

Bez obzira na to ko smo, bez obzira na finansijski ili društveni status koji imamo, svako od nas je sposoban da dela ponizno i sa punim poverenjem u bilo koji ishod događaja. Vera u nepoznato može da neutrališe strah od nepoznatog. Možemo da se oslobodimo od očekivanja jedino kada razumemo prolaznu prirodu svih stvari, kada umirimo svoj Um (nirodha) i kada slušamo svog unutrašnjeg učitelja. Svako delo koje je poteklo od inspiracije je delo koje radimo bez očekivanja rezultata i takvo delo je slobodno delo.

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click