Da li znate kako živi prosečan joga instruktor?

8. December 2020.
Prosečan instruktor joge pored joge ima redovan posao koji mu je primaran izvor zarade.
 Cenom časova najvećim delom pokriva troškove prostora i drugih dažbina, registracije u udruženjima, licenciranja, opreme za jogu i slično, kako bi imao osnovne uslove da drži časove.
 U vreme kovida, ulaže u tehničku opremu i dovija se kako zna i ume da poboljša kvalitet časova u promenjenim okolnostima.
128085064_3713493882046154_8385623070167408691_o

Nosi svoj posao sa sobom, jer joga kao posao i joga kao stil života ne mogu biti odvojeni kao u drugim profesijama, jer je etičnost utkana u srž joge a i stil života se odražava na njegovo podučavanje joge.

Veći deo zarade koristi kako bi pokrio troškove daljeg obrazovanja jer je joga živa i stalno se menja, menja se društveni kontekst, samim tim i potrebe ljudi, mora da stiče nova znanja i primenjuje interdisciplinaran pristup kako bi jogu učinio pristupačnom različitim ljudima i njihovim potrebama.

Manji broj učitelja koji žive samo od joge, žive skromno i rade to iz čiste ljubavi i strasti, i zavise od broja učenika koji dolaze na časove, oni moraju biti potpuno posvećeni jogi i nadljudski strpljivi kako bi bili primećeni i opstali na “tržištu”.

Kad je reč o reklamiranju, cilj bira sredstva, jer etičnost u jogi nalaže da jogu predstavlja istinito, da bude autentičan i iskren i da ne razvodnjava istine joge zarad profita.
Ne sme da ubeđuje, garantuje rezultate, prepisuje jogu kao lek, obećava prosvetljenje.

Podrška svim kolegama.

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click