Da li vežbam jogu svaki dan?

18. December 2020.
Često me pitaju da li vežbam jogu svaki dan i moj odgovor je uvek - da. Ali ono što većina pomisli kada to kažem je da vežbam asane, a ono na šta je mislim je da je vežbam na prostirci ili mimo nje vođena principima krija joge. Krija joge je joga akcije i čine je tri elementa: tapas, svadhyaya i ishvarapranidhana. 
131109250_3753395091389366_6229805680588791161_o

Kako se praktikuje tapas svakodnevno?

Načinom razmišljanja:

Praksa joge pročišćava telo, izoštrava percepciju i bistri um.

Nelagodnost, neprijatnost koju osećaš tokom procesa razvoja i transformacije je neophodna i korisna.

Vežbaj sa jasnom namerom, motivom i sa entuzijazmom. Npr. “Daću sve od sebe poštujući principe ljubavi i nenasilja, umereno, otvorenog uma i prigrliću promene.”

Konkretnom praksom menjanja obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Često me pitaju da li vežbam jogu svaki dan i moj odgovor je uvek – da. Ali ono što većina pomisli kada to kažem je da…

Posted by Ganesha on Tuesday, December 15, 2020

 

Izaberi neku najobičniju naviku koju imaš, kao što je npr. navika da svako jutro jedeš isti doručak ili navika pranja sudova po istom obrascu svaki dan (banalno ali radi posao, veruj mi) i promeni ih na dan ili dva. Uoči kako se osećaš zbog ove promene? Da li ti je osvežavajuća? Neprijatna? Teška?

Sledeći put kada staneš na svoju prostirku, izazovi sebe za mrvicu više nego inače (ne rizikujući pritom povredu) i oseti kako se tvojim telom širi toplota. Ta toplota, to je tapas.
Seti se osobe koja ti je, ono što se kaže, teška, ali sa kojom, hteo ne hteo, moraš da sarađuješ. Čak i ako ti se ne dopada, vidi da li možeš da održiš pozitivan stav prema njoj i budeš ljubazan, naročito onda kada ta osoba kaže nešto što kod tebe inače izaziva “negativnu” reakciju. Nakon interakcije sa njom, razmisli o tome kako si se osećao dok si na taj promenjeni način sa njom komunicirao. Da li si se uzrujao? Da li je ljubaznost malo ohladila strasti i izbalansirala dinamiku između vas dvoje?

Možda vežbate jogu svaki dan i van prostirke ali to tako ne zovete?

Svaka svesna promena obrazaca (uma ili tela) i “trpljenje” je tapas na prostirci i van nje.

P.S. Sledi nastavak o ostalim elementima krija joge u narednim objavama. Stay tuned!

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click