Popularne neistine o jogi

11. February 2021.
Da li znate koje su to popularne neistine o jogi?
145549362_3886328484762692_4609729649873976160_o (1)

Evo nekoliko najuvreženijih.

Joga je ateistička disciplina.

– Jogička filozofija je u svojoj osnovi sistem samkja filozofije, ali se od nje razlikuje upravo po tome što prepoznaje tzv. Išvaru, kao nedefinisanog Boga, ili najlakše rečeno, kao nešto što prevazilazi čoveka i njegovo zemaljsko postojanje. Išvara je kompleksan i nije mu mesto na IG.

Joga je stara preko 5000 godina.

– Ovo je delimično tačno. Ako uzmemo u obzir kad se prvi put pojavljuje pojam joge, onda je to tačno, ali to nije joga u današnjem smislu reči. Tu se pre svega misli na meditaciju i sjedinjavanje sa Brahmanom.

Da li znate koje su to popularne neistine o jogi? 🤩

Evo nekoliko najuvreženijih.

Joga je ateistička disciplina….

Posted by Ganesha on Thursday, February 4, 2021

Joga je fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

– Ideja o jogi kao disciplini kojom čovek može kao alhemičar da menja svoj život, stara je svega nekoliko stotina godina i deo je tantričke tradicije, iz koje je potekla Hata joga. To ne znači da jogom čovek ne može da utiče na svoje zdravlje, ali to nije ni primarni ni krajnji cilj joge. Jogom čovek “transcendira” sva iskustva, i dobra i loša.

Joga se deli na hata jogu, kundalinu jogu, aštanga jogu, vinjasa jogu itd.

– Hm… sve navedeno su samo stilovi hata joge. A joga se deli na karma jogu, bakti jogu, gjana jogu i radža jogu. Hata joga i kundalini joga su podrvsta radža joge. A stil aštanga joge je način praktikovanja hata joge, to važi i za kundalinu jogu (koju je izmislio Jogi Badžan) i za hot jogu i za beer jogu i za goat jogu i stil joge pod nazivom “ma pusti mašti na volju”. Svaka joga koja podrazumeva asane, pranajamu, meditaciju i opuštanje je hata joga.

Pa šta je onda ta joga?

– Joga je pre svega iskustvo, koje je za svakog od nas različito ali kranji cilj je isti. Joga je alat kojim krotimo svoj um, postavljajući sebe u najrazličitije situacije na prostirci, ali i van nje, dobijamo priliku da uočimo svoje reakcije i da ih svesno transformišemo, čisteći um od svih nagomilanih sadržaja koje smo stekli rođenjem, tokom ovog života a i prošlih života (pardon my french). Cilj je prevazići uslovljenosti, ma kakve one bile, pa tako i sve zaključke.

Dakle, nameće se pitanje: Kojom se mi jogom bavimo?

Autor: Tijana Žarković, učitelj vinjasa joge

Izvor: Facebook stranica Joga studija Ganesha

Click