Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara najoštrije osuđuje lepljenje plakata s likom Verana Matića

27. June 2022.
Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara najoštrije osuđuje lepljenje plakata u Vranju sa likom Verana Matića, predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.
viber_image_2022-06-25_11-09-25-931

Reč je o novom postupku zastrašivanja putem veoma drske pretnje i diskreditacije koje su upućene Veranu Matiću.

U ovom slučaju, pretnje su upućene čoveku koji, pored toga što je novinar i predsednik jednog medijskog udruženja, takođe je i član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, Stalne radne grupe za bezbednost novinara, i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara. Veran Matić je jedan od najistaknutijih zagovornika slobode medija, čovek koji decenijama zastupa interese novinara i celokupne medijske zajednice u zemlji i celom našem regionu, i koji se u svim slučajevima pretnji i napade na novinare zalaže za unapređenje krivično-pravne zaštite novinara. Upravo zbog toga, pretnje koje su upućene Veranu Matiću su posebno neprihvatljive i izuzetno drske, i predstavljaju napad ne samo na njega kao pojedinca već na celu medijsku zajednicu, ali i na radna tela koje je formirala država u cilju veće zaštite novinara u obavljanju njihovih profesionalnih zadataka.

Sve vrste verbalnih i fizičkih pretnji, diskreditacija, pritisaka i napada na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti su apsolutno nedopustivi.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara traži od svih nadležnih organa da se preduzmu sve mere kako bi se pronašli odgovorni za lepljenje plakata sa likom Verana Matića u Vranju, i nalogodavci i počinioci.

Takođe, Radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara i ovom prilikom pruža punu podršku vlasnici Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju u Vranju, kojima su bile upućivane pretnje od strane Dejana Nikolića Kantara, kome je u međuvremenu, zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji nadležnih organa, određen pritvor od 30 dana.

Radna grupa pruža punu podršku i svim nadležnim organima, pre svega tužilaštvu, policiji i lokalnoj samoupravi u Vranju i apeluje još jednom da preduzmu sve mere kako bi se sprečio uticaj na novinare i onemogućavanje novinara da slobodno obavljaju svoj posao.

Click