Veran Matić – Zaziđivanje medija

16. June 2022.
Kada god pomislim na pesmu „Zidanje Skadra na Bojani“, sve sa žrtvovanjem, mlade supruge Gojka Mrnjavčevića, koju su zazidali u zidine tvrđave, jer je postojalo verovanje da je nemoguće sagraditi taj objekat bez ljudske žrtve, osećam se loše. I sam Skadar mi je mrzak zbog toga.
1654506599-ZidOkRadio01
Foto: okradio.rs

Piše: Veran Matić

Juče sam imao isti transfer neprijatnosti i sramote. Lokalni mafijaš, vlasnik lanca kockarnica i kladionica, rešio je da za izgradnju novog prostora za svoje kockarnice, žrtvuje zaziđivanjem OK Radio, jednu od stanica stubova Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, još iz slavnih dana.

Veran Matić u Vranju: Slučaj OK Radija sličan po pritiscima sa onim što se desilo vlasniku portala ŽIG Info (Danas)
Radna grupa za bezbednost novinara: Nedopustivo je ono što se dešava OK radiju (Vranje News)
Stalna radna grupa za bezbednost novinara u Vranju zbog OK radija i razgovora sa novinarima iz lokala (JUGpress)
Veran Matić: Napadi na OK radio su nedopustivi i sramotni (Slobodna reč)
Matić: Ono što se događa OK Radiju je nedopustivo (OK Radio)

Divlji objekat je izgrađen u protekla dva meseca. Pošto prostor OK Radija i kafea No Comment koji je u istim prostorijama, očigledno su meta bahatog lokalnog kriminalca i zbog toga je organizovao razbijanje izloga, a potom i upad osobe koja je rasprskivačem koji je nosio kroz grad na leđima, isprskao, ofarbao i oštetio nameštaj i drugu imovinu u kafeu u sklopu radio stanice. U isto vreme, lokalni mafijaš upućuje pretnje vlasnici radija i zaposlenima, njegovi plaćenici takođe vrše pritisak prema zaposlenima. Neki od njih napuštaju radio jer ne mogu da izdrže taj pritisak, to jest ne vide ubedljive aktivnosti zaštite od strane institucija. A i kada vide, ne veruju im, jer su svesni snage lokalnog bezobzirnog mafijaša, koji je poznat i po napadu na prethodnog načelnika policije, zbog čega je bio u bekstvu, pa u ekstradicionom pritvoru u Makedoniji. Sada izdržava kaznu od četiri meseca zatvora, ali u svom domu, sa dozvolom da više od 12 sati boravi slobodno van kuće, kako bi obilazio svoja gradilišta. U isto vreme, žrtva koju je napao bacanjem kiseline u lice, pod policijskom je zaštitom, što jasno govori da je nasilnik, i pod presudom, slobodniji od žrtve. Što znači da ni sistem ne veruje kazni, već je neophodno da žrtvu čuvaju od novog napada, nasilnika ili njegovih plaćenika. Opravdani strah zaposlenih u OK Radiju dele i sugrađani Vranja, tako da je kafe No Comment gotovo prazan, a upravo je to biznis model koji pomaže opstanak jednog medija. Isti biznis model razvili su i  Radio 021 i Radio Boom 93 iz Požarevca, takođe članice ANEM-a. Znači, pokušaj potpunog uništenja sa različitih nivoa, ekonomskim iscrpljivanjem, pretnjama zaposlenima „zapaliću ti kuću”, itd… i fizičkim zaziđivanjem dela objekta u kojem je radio. Posle paljenja kuće  novinaru Milanu Jovanoviću, sada imamo kombinaciju betoniranja medija uz moguće paljenje kuće.

Zastrašujuće je sve ovo što se zbiva oko OK Radija, ali i okupacija grada od nasilnika, koji je naravno „razvio biznise” i na Kosovu i Metohiji, Srbiji, regionu…

Zaziđivanjem dela objekta dovršena je prva faza projekta, žrtovanja OK Radija.

U međuvremenu, građevinska inspekcija je donela rešenje koje konstatuje da je objekat nezakonito izgrađen, i naložila vlasniku rušenje. Naravno, da „investitor” nije primio to rešenje i sada je na gradskoj upravi da  izvrši to rušenje.  U razgovoru sa gradonačelnikom, dobio sam uveravanja da će grad postupiti po zakonu i o svom trošku izvršiti rušenje. Prema vremenskim okvirima, to bi moralo da  se realizuje naredne nedelje. Vredno je primetiti i da je objekat građen i iznad garaže koju koristi gradska uprava, tako da bi i na ovom nivou grad morao da  reaguje vrlo efikasno.

Suočavanje sa organizovanim kriminalom, zahteva odlučnost institucija sistema, zahteva da se rešenost vidi kroz konkretne istrage, kroz reagovanje na ovakve eklatantne bahate prekršaje, kroz sankcionisanje svake nezakonite aktivnosti…

U manjim mestima, lakše je novcem stečenim kriminalom ili pretnjama stvoriti zajednicu koja ćuti, prećutkuje, ne reaguje, ne pruža otpor. Kupuje se prikrivanje dokaza, na različite načine opstruiraju istrage. I ovaj primer najbolje pokazuje koliko je važna politička volja najviših organa u Srbiji, u borbi protiv organizovanog kriminala jer smatram da je jedino sinergijum svih insitucija, nacionalno i lokalno, moguće savladavati ovakve hobotnice.

Naravno, i novinari i mediji su veoma važi u istraživačkim projektima, kako bi razgolitili ovakve maligne pojave, i kako bi i same institucije dobile dodanog i kontrolora i pomagača. Novinarska solidarnost je izuzetno važna i na lokalnom nivou i na nacionalnom, kao i na međunarodnom. Pozivam kolege da mnogo intenzivnije prate šta će se događati sa OK Radijom, i sa nasilnikom koji teroriše grad.

I naravno, pozivam građane Vranja i one koji dolaze u ovaj grad, da masovno posećuju kafe No Comment u okviru kojeg je OK Radio. Vaša solidarnost je neophodna. Kafa ili neko drugo piće koje popijete, više će vam prijati kada znate da ste pomogli otpor nasilju, i opstanak medija… Sada je to i test za celo naše društvo, a ne samo lokalno pitanje.

Ne dozvolimo da pojedini nasilnici prinose kao žrtve kroz zaziđivanje, paljenje kuća i druge oblike ugrožavanja života novinarki, novinara i medija, za uspešan razvoj organizovanog kriminala i okupacije društva.

Click