I u drugom slučaju protiv Dejana Nikolića Kantara nedostatak spisa predmeta razlog odlaganja suđenja

31. July 2023.
Danas je u Osnovnom sudu u Vranju odloženo suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru, kojem se sudi zbog pretnji-napada na bivšeg načelnika Policijske uprave u Vranju, zbog čega je nedavno bio u bekstvu, uhapšen u Makedoniji, isporučen Srbiji. Moglo bi se slobodno reći da je zbog različitih oblika opstrukcije u ovom slučaju bilo desetak odlaganja suđenja. 
Dejan-Nikolic-Kantar-e1655465295381.jpg
Dejan Nikolić Kantar

Piše: Veran Matić

Kao razlog za današnje odlaganje, ponovo je bio nedostatak predmeta. Ovog puta, to su spisi koje je sud poslao na veštačenje Specijalnoj zatvorskoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu. Spisi su poslati 6. jula ove godine i još uvek nisu vraćeni u Osnovni sud u Vranju, koji je novo ročište zakazao za 14. avgust, samo tri dana pre isteka kazne zatvora od 14 meseci, zbog pretnji zaposlenima u OK radiju. Opstrukcije na svim nivoima imaju za cilj da se donošenje novih presuda što više odloži kako bi se Dejan Nikolić našao na slobodi, napustio zemlju ili koristio više drugih načina za opstrukciju drugih suđenja koja se vode protiv njega. 

Podsećam da je samo pre desetak dana nestao ceo predmet u Višem sudu u Vranju u drugom slučaju optuženog Dejana Nikolića Kantara u kojem je osuđen prvostepeno na 18 meseci zatvora za ponovljene pretnje OK radiju.

Zbog ovog neviđenog skandala podignuta je krivična prijava protiv NN lica, a Ministarstvo pravde je pokrenulo istragu nad Višim sudom u Vranju, nakon što je ANEM  zatražio nadzor nad ovim sudom. Čekaju se formalne procedure, ali očekujemo da konkretan nadzor bude realizovan od strane nadležnog tela Ministarstva pravde najkasnije do 10. avgusta.

Samo hrabro i odlučno protiv lokalnih (i drugih) kabadahija – Javni servis

Istragom je obuhvaćena i sutkinja Višeg suda T. J. M. i njena ćerka H. Đ, koja je od pre par nedelja advokatica Dejana Nikolića Kantara u ovom slučaju. Obe su odbile poligrafsko ispitivanje. 

Sada ponovo imamo probleme sa papirologijom u izuzetno važnom slučaju, a reč je o veštačenju nalaza o zdravstvenom stanju optuženog, koje redovno izdaje lokalni zdravstveni centar a koji potom služe zatvorskim vlastima Vranja da ne dovode Nikolića na ročišta. Upravnik zatvora u Vranju odlučuje da li će dovesti optuženog ili ne. Uočeno je, kada se dobije informacija od suda da neće biti održano ročište, da se onda dovodi optuženi, dok u slučajevima u kojima postoji samo preporuka iz zdravstvenog centra da npr. ne koristi previše protezu, ili da se manje kreće, da se to koristi arbitrarnom odlukom upravnika zatvora da optuženog ne dovede.

Podsećam takođe da je u toku nekoliko sudskih procesa u različitim fazama i svi za nasilje i pretnje za koje je optužen Nikolić Kantar: prema zaposlenima u OK radiju pred Višim sudom (slučaj nestalog predmeta), novo ročište zakazano za 8. avgust; za pretnje načelniku PU (ne stiže spis sa veštačenja); za pretnje prema bivšoj parnerki MV (beskonačna odlaganja); i zbog pretnji prema zaposlenom u Okružnom zatvoru u Beogradu (zakazano za oktobar). 

U isto vreme, prva kazna zatvora za pretnje novinarima OK radija od 14 meseci ističe 17. avgusta. 

Sada je već izvesno da će se Nikolić, sa svim ovim sudskim procesima koje uspešno opstruira, naći na slobodi tog dana. 

Šta to znači za novinare OK radija koji su pod policijskom pažnjom zbog procene da im je ugrožena bezbednost, za bivšeg načelnika PU i za druge žrtve ovog čoveka možemo samo da naslutimo, kada znamo da već ima više od šest krivičnih presuda. 

Click