ANEM-ov junski medijski monitoring  

24. July 2023.
Medijski montoring izveštaj ANEM-a za jun 2023. godine fokusira se na ovdašnju problematiku slobode izražavanja, praćenje implementacije postojećih i izradu novih propisa kao i SLAPP tužbe usmerene prema novinarima u Srbiji. 
TV kamere ilustracija. BEZ POTPISA

Piše: Veran Matić

U domenu slobode izražavanja, junski ANEM monitoring detaljno analizira slučajeve novinara Boška Savkovića; Brankice Stanković, glavne i odgovorne urednice medija Insajder; portala Info – Vranjske i JuGmedia; voditelja Ivana Ivanovića; Olivere Vladković, vlasnice OK radija i Svetlane Ivanov, koja je zaposlena u tom radiju, kao i slučaj novinara Vojina Radovanovića iz redakcije Danas-a.

Implementacija postojećih medijskih propisa u domenu projektnog sufinansiranja na primerima Niša i Pančeva poznatih po problematičnim odlukama unutar instituta projektnog sufinansiranja. 

Monitoring procesa usvajanja novih medijskih zakona ukazuje i na nedopustivu praksu formiranja Radne grupe Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine za izmenu i dopunu Zakona o oglašavanju bez predstavnika medijske zajednice.  

Junski medijski monitoring ukazuje i na nastavak zloupotreba u domenu strateških tužbi protiv interesa javnosti. SLAPP tužba je podneta protiv BIRN-a i glavnog i odgovornog urednika Milorada Ivanovića od strane Nenada Milanovića, šefa kabineta gradonačelnika Beograda. Tužilac je podneo tužbu zbog povrede čast i ugleda usled objavljivanja teksta o dogovorima sa turskom kompanijom Kentkart. Jasno je da se ovakva vresta tužbi ne podnos radi zadovoljenja bilo kakve pravde, već radi iscrpljivanja novinara i redakcije.

ANEM će u okviru projekta, koji je podržala Evropska unija, na sajtu Bezbedni novinari https://www.bezbedninovinari.rs/ nastaviti sa objavljivanjem mesečnog medijski monitoringa sa ciljem prikupljanja i obrade svih relevatnih informacija iz ove oblasti.

Click