REGION


30. Septembar 2019.Novosti

Kadeti Oružanih snaga Republike Hrvatske, dakle Republike, dakle jedne sekularne europske države, mrtvi ozbiljni polagali su zakletvu zborno urlajući molitvu Bogu, onako kako vojska obično urla one kretenske sedmerce koje su vidjeli u američkim filmovima

28. Septembar 2019.DruštvoNovosti

Nevinih žrtava se sjećamo s najdubljim osjećajem potrebe za mirom s našim susjedima na kninskom području i u cijeloj zemlji, rekao je predsjednik SDSS-a na komemoraciji za ubijene u Varivodama i Gošiću

Da biste se u Hrvatskoj danas odvažili reći da ste antifašist, treba vam prilična hrabrost. Za to da se deklarirate kao fašist, svejedno čiji, hrabrosti vam u Hrvatskoj ne treba.

23. Septembar 2019.Novosti

Što Opuzencima poručuje braća iste isisane krvi, što besposleni proleteri iz radničkog Metkovića imaju reći rođacima iz daleke Kine, što im ono piše na transparentu?

21. Septembar 2019.AutografDruštvo

Premda je čitava Hrvatska išarana ustaškim grafitima, i visoka državna izaslanstva nose vijence na ustaške komemoracije, i u knjižnicama se prodaju ustaške knjige, a na televiziji ih srdačno preporučuju, i premda navijači na stadionima razvijaju ustaške natpise, pjevači s pozornica izvikuju ustaške pozdrave, a predsjednica se udvara ustašama u opskurnom tjedniku koji gaji nježna čuvstva za režim Ante Pavelića, mnoge je uzrujalo kad je Milorad Pupovac uljudno primijetio da nam zemlja, da oprostite, nešto nalikuje na NDH.

19. Septembar 2019.DruštvoKomentarNovosti

Sama ambicija da u nekoga nešto ‘usadiš’ zvuči jezivo, pogotovo ako se izdaješ za demokrata, a kada se tom ‘usađivanju’ doda opsjednutost ‘mladim generacijama’, opravdano je govoriti o vladajućoj nastranosti mračnih razmjera, o nečemu poput kroatofilske pedofilije, naime – o nemilosrdnom silovanju djece domovinom.

19. Septembar 2019.KulturaNovosti

Izložba je ostvarena kao dio projekta ‘Refreshing Memory’ koji se bavi antifašističkim spomenicima te umjetničkim i znanstvenim praksama očuvanja njihovog digniteta, s ciljem da se problematiziraju revizionizam i normalizaciju fašizma.

19. Septembar 2019.DruštvoKomentarNovosti

Kao podkozaračko dijete u jasenovačkom logoru smrti, gdje je život skončalo 27 članova njegove obitelji, završio je 1942. godine kada je imao samo 14 godina.

U skoro dvadeset i devet minuta, koliko je trajao govor Emila Tedeschija na poduzetničkom festivalu održanom u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu, na ono za što će ga desnica napasti otpada jedva dvije minute izrečenog skoro sasvim mimo okosnice govora, u jednoj usputnoj i šarmantno dramatičnoj digresiji.

18. Septembar 2019.DruštvoKomentarNovosti

Usputna izjava jednog od predsjedničkih kandidata na provincijskom natjecanju goveda iz domaćeg uzgoja ne bi sama po sebi bila vrijedna pomnije analize da i sama nije upravo savršena analiza stanja u domaćem uzgoju, precizno tuđmanovsko ‘izvješće o stanju nacije’.