SJ: Novinari u BiH tri meseca trpe pretnje smrću

21. July 2022.
Redakcija Banjalučkog portala eTrafika od maja ove godine dobija pretnje smrću putem društvene mreže Fejsbuk od strane izvesnog Siniše Goluba o kojem je portal pisao pre četiri godine, nakon što je u nezakonitoj, kućnoj ambulanti operisao psa. Pretnje su prijavljene policiji, a predmet se trenutno nalazi u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.
Untitled-1

U porukama mržnje, Siniša Golub najavljuje „krvoproliće“ novinarima i urednicima eTrafike, pozivajući se na albansko običajno pravo, odnosno krvnu osvetu. „Da li će biti oprosta ili krvi, to zavisi od pravnog sistema naše zemlje i od vas“, napisao je Golub u poruci poslatoj 4. maja. Nakon toga su usledile druge poruke (3. jul i 13. jul) u kojima Golub kaže da zna gde je sedište ovog medija i da ga „prijave policiji” kako bi „policija bila brža od njega”, jer on „nije odgovoran za svoje postupke”. U poslednjoj poruci ponovo zahteva da se „ukloni lažni tekst“ ili „inače će biti krvi“.

Glavna urednica portala eTrafika Vanja Stokić rekla je za mrežu SafeJournalists da su novinari portala eTrafika veoma zabrinuti jer pretnje ne prestaju ni nakon što je slučaj prijavljen policiji.

“ Veoma smo zabrinuti jer prijetnje ne prestaju, on se javlja više od dva mjeseca, nije prestao čak ni kad smo mu zaprijetili policijom. Posebno je uznemirujuće to što nam je u jednoj poruci napisao da nije odgovoran za svoje postupke i da neće ići u zatvor već na liječenje. To znači da misli da nam može uraditi bilo šta, bez posljedica“, rekla je urednica portala eTrafika.

Dodala je da je policija od samog početka postupala korektno i profesionalno, ali da je ovdje vrijeme ključno i da banjalučko Tužilaštvo mora dati prioritet ovakvim slučajevima.

Maja Radević iz Udruženja BH novinari, istraživačica mreže SafeJournalists za BiH, kaže da je Udruženje pitalo MUP Republike Srpske šta se dešava sa slučajem.

“Dobili smo odgovor da je prijava proslijeđena Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, te da se tužiteljica izjasnila da u tim porukama ne postoje elementi krivičnog djela, jer Golub nije uputio prijetnje nekom lično, već redakciji portala?! Ovakvo obrazloženje je u najmanju ruku zapanjujuće i samo još jedna potvrda o tome na koji način tužilaštva postupaju kada su u pitanju prijetnje i napadi na novinare. Da su kojim slučajem ovako brutalne prijetnje upućene nekom političaru, osoba koja ih je uputila bi već odavno bila u pritvoru“, navela je Radević.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu osuđuje pretnje upućene novinarima portala eTrafika i smatra zabrinjavajućim to što tužilaštvo BiH relativizuje ove pretnje. SJ mreža se pridružuje partnerskoj organizaciji BH novinari u zahtevu da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini uregentno preduzmu sve mere kako bi zaštititili novinare i kako bi ispitali sve okolnosti slučaja i utvrdili da li zaista postoji opasnost od izrečene pretnje novinarima ove redakcije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 21. jul 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Click