Biljana Srbljanović: Dlaka u internetu

6. January 2020.
Ima nešto u srpskoj eliti i njenom odnosu prema Romima, što mi budi gadjenje i bes, da ne mogu da prestanem da pišem o tome. Otkako se web 2.0 zapatio kod nas, a posebno od početka vladavine društvenih mreža, naš javni diskurs, ubrzano je pošao u provaliju.
biljana-srbljanovic
Biljana Srbljanović. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Biljana Srbljanović

Komentarisanje bez ikakve zadrške, impulsivno reagovanje i glasno razmišljanje na svaku temu, kao da je ljudima potpuno ukinuo odgovornost za izgovorenu reč: intelektualna elita se, bukvalno bez ikakve samokontrole, bruka po tviterima, nekada vodeće ličnosti naše političke, pa i kulturne scene, kao omadjijani komentarišu sve i svašta na najneprikladniji način i zadaju ton koračnica hiljada i hiljada “anonimnih” gradjana, koji, kada vide da se “javne ličnosti” ne kontrolišu u lupetanju, s pravom razumevaju da tako mogu i oni, da je izgovorena reč postala ništa i da je konačno sve moguće reći, pa čak i najpodmuklije, najzlobnije i najsramnije misli kojih bi se, u normalnim okolnostima, ipak stideli.

Ne radi se samo o sadržajima komentara, novo je to da su ljudi i čitavi mediji izloženi napadima što se uopšte interesuju za nešto što, prema opštem uverenju, ne sme da dobije pažnju. Drugim rečima, sada postoje vesti koje su “važne” i koje se moraju komentarisati, što jače i opasnije – to bolje, i postoje one druge koje se proglašavaju skretanjem teme i koje se, sve i da su tačne, moraju ignorisati ili im se mora podsmevati, sve u ime “političke borbe”. N1 danima trpi ofanzivu sopstvenih komentatora na izveštavanje o psihopati i serijskom silovatelju koji je, na sramotu srpske policije, već gotovo mesec dana u bekstvu. Njihova publika ih vredja što uopšte izveštavaju o poteri, otvoreno govore da odmetnik “nije Srbin, nego Rom”, pa nas se ne tiče ili da je cela stvar izrežirana nameštaljka da se skrene pažnja sa Krušika.

Ima zaista nešto mnogo gadno u toj našoj internet eliti i njenom odnosu posebno prema romskim devojčicama, koja smatra da je sasvim normalno da javno komentarišu da dete od 12 godina, ne samo da može prisilno da se venča, nego i da je, i kada ju je opasni psihopata, registrovani i osudjivani brutalni silovatelj oteo na putu do škole, “možda ipak pobegla sa momkom” jer je to, za njih, valjda kulturni model “Cigana”. Devojčica je pronadjena, i to zastrašujuće kasno, monstrum je i dalje u bekstvu, a vlast nas zatrpava praznim izveštajima o bataljonima specijalaca koji bezuspešno love ovu zver, a zver im izmiče kao da je u pitanju Kasem Sulejmani, a ne višedecenijski robijaš i poremećena ličnost bez ikakve mreže jataka, podrške, koji beži peške u jednom vrlo ograničenom ruralnom perimetru.

I sada, umesto da tema bude to – kakvoj to policiji kakve to zemlje ovakav begunac može da predstavlja nerešiv problem, naši internet komentatori zasipaju kamenjem one koji o samoj poteri uopšte izveštavaju, stvar ih se ne tiče i možda je izmišljena, a možda i nije, nebitno je, jer su sve njegove žrtve, ajde da se ne lažemo više, sa margine društva, siromašne nesrpske devojčice, pa što o tome uopšte da pričamo dok Krušik gori?

Naravno da će me, isti ovi agresivni komentatori, po običaju izvredjati na pasja kola, ali moram ovo da kažem: zamislite da je devojčica bila bela. Zamislite da je žrtva ove zveri bila neka devojčica sa Vračara, što je nestala u pola osam ujutru na putu u školu, jer ju je oteo poremećeni čovek da bi je danima silovao, šišao do glave, palio joj kosu, vukao po vrletima usiljenim maršom po pet sati dnevno? Šta bi na to rekli komentatori? Da li bi se čulo, kao na Fejsu N1, da on i nije “toliki manijak”,  i da je “bio sa devojčicom 2 nedelje,  a njoj “ni dlaka s glave nije falila” pa onda gomila veselih smajlija? Da li bi se našla neka seda glava da pita da mala ipak nije pobegla sa dečkom i da li bi ovako maltetirali ne samo N1 nego bilo koji medij, što uopšte izveštava o skandalozno lošoj policijskoj akciji i poteri koja vuče za nos ceo MUP evo nedeljama?

Ja mislim da ne bi. I da je stvar u tome što je naša elita duboko rasistička, a naše društvo potpuno potonulo u internetsku agresiju za koju su odgovorni oni koji zadaju ton tog diskursa. I dlaka im s glave ne fali, smajli što povraća tačka i kraj.

Tekst prenet iz dnevnog lista Blic

Click