Istraživanje o nasilju u porodici na seoskom području – najčešće psihičko, ekonomsko i fizičko

17. December 2019.
Istraživanje o iskustvu nasilja u porodici među ženama na selu, Romkinjama i ženama sa invaliditetom u Rasinskom, Šumadijskom i Jablaničkom okrugu pokazalo je da su žene u okviru porodice najviše izložene psihičkom nasilju, potom ekonomskom, fizičkom te seksualnom.
melanie-wasser-j8a-TEakg78-
Ilustracija. Melanie Wasser - Unsplash

Kruševačko Udruženje žena „Peščanik“ je sa šest partnerskih organizacija iz pomenutih okruga sprovelo ovo istraživanje, u okviru projekta „Sa seoskim ženama za sve žene“. Projekat je finansijski podržala UN Women, Agencija za osnaživanje žena i unapređenje rodne ravnopravnosti, u okviru programa „Primena normi – promena svesti“.

Istraživanje je, kako je navedeno prilikom predstavljanja rezultata, pokazalo da su žene u okviru porodice najviše izložene psihičkom nasilju (78 odsto), slede pretnje fizičkim nasiljem (54 odsto), fizičko nasilje (51 odsto), ekonomsko nasilje (49 odsto) te seksualno nasilje (skoro 28 odsto).

Istraživanje je sprovedeno na 119 žena sa seoskog područja iz tri pomenuta okruga, među kojima je bilo po 20 Romkinja i žena sa invaliditetom, a pokazalo je i da su psihičko nasilje nad ženama u okviru porodice činili sadašnji ili bivši muž (partner), u skoro 64 odsto slučajeva. Oni su učinioci u 40 odsto slučajeva ekonomskog nasilja te u više od 80 odsto slučajeva fizičkog nasilja i skoro svim slučajevima seksualnog nasilja.

Skoro polovina ispitanica sa iskustvom fizičkog ili seksualnog nasilja uspela je da napusti nasilnika, skoro trećina nikada to nije pokušala, a više od dve trećine onih koje su doživele fizičke povrede, nije podnelo prijavu nadležnim institucijama. Kao razlog su navele strah od još većeg nasilja (skoro 19 odsto), nisu verovale da bi im pomogli (skoro 16 odsto), bilo ih je sramota (15 odsto), smatrale su da nije tako ozbiljno (skoro 15 osto).

Ispitanice su, u odgovoru na pitanje šta bi najviše pomoglo ženama sa iskustvom nasilja, navele da je to podrška porodice i prijatelja (72 odsto), potom podrška institucija (skoro 59 odsto), finansijska podrška (56 odsto) i pomoć oko zapošljavanja (55 odsto).

Predsednica Uduženja žena „Peščanik“ Snežana Jakovljević kazala je da je tokom jednogodišnjeg projekta sprovedeno i 16 radionica sa više od 200 žena iz pomenutih grupa, obezbedjena je pravna podrška za desetak žena, žrtava nasilja, a za 85 predstavnika i predstavnica institucija iz sva tri okruga organizovano je pet seminara kroz koje su oni informisani o specifičnim problemima u oblasti nasilja prema ženama iz višestruko diskriminisanih grupa.

Predstavnica UN Women, Agencije za osnaživanje žena i unapređenje rodne ravnopravnosti za Srbiju, Jelena Milovanović, kazala je da je, iako su se posle donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 2017. godine, servisi koje pružaju institucije znatno poboljšali što se tiče opšte populacije, ženama koje žive izolovane u ruralnim sredinama i romskim naseljima i dalje teško prići te da je tu podrška nevladinog sektora presudna, što se videlo kroz ovaj projekat.

Click