Biljana Srbljanović: Još malo o Nediću

8. February 2020.
Znam da se ovde i najvažnije teme zaboravljaju za manje od nedelju dana i da je ono zbog čega је moguće da dobijem internetske pretnje, uvrede i poniženja najgore vrste već sutradan tako strašno dosadno i passe, i bolje bi mi bilo da se okrenem budućnosti, nego što davim temom praistorije koja nikoga ne zanima (osim kad ga zanima dovoljno da bi mi slao pretnje), ja ipak hoću još malo o Nediću. Jer kako gledamo na prošlost, takva ćе nam biti budućnost, banalna ali istinita је ona o narodu koji ne zna svoju istoriju, pa je osuđen da je ponavlja.
biljana-srbljanovic
Biljana Srbljanović. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Biljana Srbljanović

Jedan od osnovnih, a lažnih argumenata u odbranu izdajnika Nedića i njegove kvislinške vlade je da je,  kako stara desničarska mantra zapoveda, na sebe preuzeo zlo odluke koja je “morala biti doneta” , da bi “spasao narod”. Drugim rečima, a i mnoštvo dokaza govori tome u korist. Nedić i njegovi, nelegitimna okupatorska marionetska vlada, trampili su građane Srbije nesrpske nacionalnosti i drugačijeg kulturnog modela dakle Rome, Jevreje, komuniste homoseksualce, prekarne ljude, skitnice, one bez stalnog mesta boravka za “prave Srbe”. U logore smrti slali su, dakle, ta nekakva “niža bića”, a da bi, kao, spasavali “viša”.  Nedić je, znači, samo ispunjavao neku izmišljenu kvotu, evo ti Ciganin, ne diraj mi Srbina, evo dva Čifuta, vrede ko pola pravoslavnog, eto kakvu su trgovinu oni izmislili, sami nam nametnuli i sami nad nam sprovodili, da bi u koncentraciona mučilišta slali valjda neki prpopisani broj ljudskih bića, a da bude što manje Srba.

Prvo čak i da zanemarimo monstruoznost ovog nacističkog lažnog “Sofijinog izbora”, ta strategija nije nikada ni uspevala: svaki osnovac zna za pobijenu decu u Kragujevcu, svi znamo za Užičku republiku i odmazdu za odbranu ranjenih i nepokretnih, svi znamo za Kadinjaču, uostalom i za Jasenovac. Kako je to kvisling Nedić pristajao da sarađuje sa fašističkim okupatorom, istim onim, koji је, zahvaljujući marionetskoj profašističkoj državi NDH upravo te iste Srbe u desetinama i stotinama hiljada pobio u Jasenovacu? Kako јe to Nedić , “spasavao Srbe”, prodajući našu dušu najcrnjem đavolu, a da su to Srbi ipak strašno, strašno stradavali? Osim toga, zašto građani Jevreji ili Romi nisu bili jednako vredna ljudska bića, jednako vredni državljani, da bi ih vlada države čije su ausvajse nosili, čiji su porez plaćali, čijih su se zakona držali, da bi ih Nedićeva, dakle, nakazna tvorevina barem pokušala da zaštiti isto kao i svakog drugog, ali srbo-pravoslavnog identiteta? Zar to nije rasistička politika koje prave patriote treba da se stide, jer nas i zbog toga svet prezire, a ne da se njome ponose? Zar пе treba te turbo-Srbe da bude sram Nedića i da sledstveno tome slave dan kada је ovaj kukavički skočio s prozora zatvora, jer nije imao časti i ljudskosti da se barem suoči s ogavnim zločinima koje је narediđivao, nadgledao i sprovodio (i nemoj da mi neko priča četnicke lagarije da su ga ubili komunisti jer nisu mogli da ga osude, pošto nije bio kriv)? Zar ne treba da se pravi patriota stidi te mrlje na svojoj istoriji, te sramote koju kvisling nije naneo samo sebi i svojima, što bi sada dа ga rehabilituje i RESTITUIŠE, nego i čitavoj državi? Kako је taj kukavica uspevao da hiljade i hiljade ne-Srba surovo trampi za ostale građane sopstvene zemlje, građane koje је podjednako i bez razlike morao da vrednuje, a da usput bude saučesnik tvorca Jasenovca.

Dve su stvari najgore: jedno је to što Nemci uglavnom nisu morali da se „prljaјu” hapšenjem, transportima, mučenjem, streljanjem, davljenjem u izlučevinama i smradom leševa po kamionima, jer su to radili Nedićevi službenici svojeručno, efikasno i radosno sami. Drugo je to što su svi, baš svi znali šta je posredi i kakva је to vladа, kao što su svi znali zа svaki od 65 kamiona dušegupki što su godinama krstarili Beogradom, ра kad prođe kraj tebe, baš tada, baš u tom trenutku neka žena, neko dete, neki starac, uglavnom Rom i Jevrejin, tu u tom kamionu umire onako kako ni pacov ne bi, žао bi ti bilo. Sve smo sami sebi radili i sve smo ćuteći znali, puštali da Nedić bude ajhmanovski efikasan, a da preskoči Srbe, trampi „tuđe” dete za tebe, nasledniče, što se sada јоš i usuđuješ da potražuješ prava i pare.

Istorija koju ne naučimo, da ponovim, opet ćе nam doći. Dok to ne savladamo, svaki naš potomak posrtaće pod teretom greha svakog našeg pretka, što је ćutao, što se nije bunio, što je dozvolio, što je nemo svedoč іo. Restituišite to nasledstvo, alavi fašisti, što ste zbog para spremni da i seni nerođenih prodate istom đavolu kome i Nedić.

Tekst prenet iz dnevnog lista Blic

Click