Na godišnjicu paljenja kuće Milana Jovanovića prvooptuženi Simonović počeo svoju odbranu

12. December 2019.
Iako su Republičko javno tužilaštvo i MUP vrlo efikasno razotkrili paljevinu kuće (pokušaj ubistva) novinara Milana Jovanovića i njegove supruge, iako je potom vrlo brzo podignuta optužnica, zahvaljujući opstrukciji odbrane, suđenje tek na godišnjicu ulazi u fazu davanja iskaza optuženih.
IMG_4225
Prvooptuženi Simonović sa advokatima, Foto: portal Javni servis

Suđenju prisustvuju svi optuženi osim Aleksandra Marinkovića, koji  je već jednom odsustvovao sa suđenja. Advokat Nikola Mihajlović je rekao da u poslednjih 15 dana nije uspeo da
stupi u kontakt sa svojim klijentom.

Željko Matorčević , urednik portala Žig Info

Sudija je potom doneo rešenje o pritvoru za okrivljenog Marinkovića, i naredbu o raspisivanju poternice. Sa praćenja suđenja isključen je i Željko Matorčević, glavni i odgovorni urednik Žig info portala, jer je predviđeno da bude svedok na samom suđenju. (Matorčević je mesec dana pre paljenja kuće Milanu Jovanoviću, žestoko pretučen i počinilac i nalogodavac do danas nisu otkriveni). Ekipe N1 i Prve TV imale su problema sa ulaskom u zgradu iako su imali uredne akreditacije.

Željko Matrorčević, urednik portala Žig info / Foto: Javni servisPrvooptuženi bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović je u uvodnoj odbrani koja je prekinuta pauzom, nastojao da diskredituje Milana Jovanovića i Žig info, time što je navodio da to nisu nikakvi istraživački novinari, da nisu ni novinari uopšte, a Žig info da nije nikakav medij, već udruženje građana koje reketira.

Iako je opominjan od strane sudije da  ne koristi diskreditujuće termine, Simonović je ipak rekao da je Jovanović za medicinsko posmatranje, da je bio alkos – policajac, bagerista… Titov policajac, “isfrustrirani dekica koji nema blage veze ni sa čim”. Da “po ceo dan žvrkuljaju po fejsbuku”.

Novinar Milan Jovanović na suđenju / Foto: Javni servis

I tužilac Predrag Milovanović je bio meta diskvalifikacija od procene da posle ovog suđenja “možda i neće više biti tužilac” što bi se moglo tumačiti i kao vrsta pretnje, do stalnog ponavljanja priče o tome da je montirao optužnicu, da su to tužiočeve laži i mašta, da je više branilac Milana Jovanovića nego tužilac, da je dogovarao sa  optuženima  i svedocima iskaze. Praktično najmanje je govorio o navodima optužnice.

Proces je definisao kao politički da su mu namestili tajkuni koji su izgubili tendere dok je bio šef železnica, da ima i neprijatelja u njegovoj stranci kojima nije pomogao, a u isto vreme da je napad na njega i napad na aktuelnu vlast, optužujući za hajku protiv njega plaćene tabloide, “vodi se genocidna hajka na moje ime”, a posebno je pomenuo N1, Blic i Kurir.

Govoreći o toj medijskoj hajci on je izjavio i da je “Srbija demokratskija od Nemačke u mnogim stvarima i u medijima jer ovo ne bi moglo da se objavljuje u Nemačkoj” kao što je o njemu objavljivano.

Kada je reč o navodima optužnice zapitao se kako to da je on navodno  ponudio Mihajloviću 1500 eura da se zapali auto Jovanovića, a onda Mihajlović ponudio Novakoviću 2000 eura. “Da li to znači da me je Mihajlović sponzorisao sa 500 eura?”

Da je Jovanović govorio da je pucano na kuću kada je zapaljena a da je u stvari “pucano iz kuće i da on ima svedoke koji  su videli ostatke oružja u garaži”.

Kada je reč o delu optužnice u kojoj se navodi da je u pitanju umišljaj koji je dogovorio sa optuženim Vladimirom Mihajlovićem, zaposlenim u MUPu Simonović je izjavio da “sa Mihajlovićem nikada nije razgovarao na ovu temu i da  je na tom rođendanu bilo njih osam i šestoro dece i da je nenormalno da neko misli da je on u tom društvu organizovao paljenje kuće”.

Samo dva puta je pio kafu sa Mihajlovićem u kafiću i jednom mu je sam Mihajović rekao da vidi da mu ovi iz Žig info prave probleme i pitao ga da li da razgovara sa njima kao kolega. Simonović mu je rekao da razgovara, ali da sa ludacima ne može ništa da se uradi. Posle ga je Mihajlović pitao da li može njegovu suprugu, koja radi u opštini, da unapredi da ima veću platu ali da je on rekao da nije u mogućnosti to da uradi i da će videti kada se stvori neka prilika. I da on nije imao poverenje u Mihajlovića, ali nije imao ni nepoverenje.

Simonović je takođe naveo i da je možda sam Mihajlović imao motive da se sam sveti Jovanoviću, ili neki drugi ljudi.

Prvooptuženi je naglasio da među svedocima nema Bojane Šijački.

Bojana Šijacki Cvetković je već potpisala sporazum o priznanju krivice u kojem je detaljno objasnila na koji način je sa okrivljenima učestvovala u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića. Govoreći o  njoj i tvrdnji da je pevala na svadbi njenog sina, Simonović je pokušao da dokaže da je ona u stvari bliska prijateljica grupe Milana Jovanovića, odnosno  Željka Matorčevića i Zorana Lalića iz Žig info, da je tačno da je trenirala karate u klubu njegovog brata i Lalića, a kada se Lalić odvojio i napravio svoj klub, ona je otišla tamo da trenira.

Na kraju prvog dela obraćanja sudija je proučio da o “Žig info ste rekli i više nego što treba… mene ništa više ne interesuje… ne bih više da slušam o Žig info…vratite se navodima iz optužnice”.

Posle pauze Simonović će nastaviti sa svojom odbranom.

Video fondacije Slavko Ćuruvija (SCF) o Milanu Jovanoviću:

Click