Inkluzivni hor – hor koji pomaže deci sa posebnim potrebama u socijalnom razvoju

27. October 2020.
Škola “9. Maj” u Zrenjaninu oformila je inkluzivni hor u kome učestvuju učenici i profesori u cilju zbližavanja i boljeg upoznavanja, što se pokazalo kao veoma uspešno.
inkluzivni hor

Svojstveno za ovaj hor je to što izvode autorske pesme, koje pišu profesori uz pomoć učenika u konačnoj realizaciji tekstova.

Tekstovi su edukativni i utiču na socijalni i emocionalni razvoj učenika, a sama mogućnost da stvaraju zajedno pruža im priliku za druženje i zabavu.

Učenici su pokazali veliko interesovanje za muziku, tako da pored pevanja imaju mogućnost da nauče da sviraju instrumente uz pomoć angažovanih profesora.

Putovanja, odnosno smotre na koje đaci idu su takođe veoma važne za razvoj njihove socijalizacije. Nešto što mnogima čini svakodnevnicu, za njih je novo iskustvo i još jedan način da provode vreme sa drugom decom.

Učenici kroz pesmu pokazuju da razlike ne postoje, svakim novim nastupom oni umanjuju problem prihvatanja koji je nažalost jos uvek veoma zastupljen u društvu. Zbog mnogo autorskih pesama učenici se spremaju za realizaciju prvog albuma i otvoreni su za saradnju i svaku vrstu pomoći.

Dobra dela ne treba da ostaju nezapažena, a zbog požrtvovanosti profesora ova deca će dobiti priliku da iskuse čari detinjstva i stvore mnogobrojne uspomene.

Emisija Dobro u ljudima u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom predstavlja priče koji predstavljaju dobre primere inkluzije. Od izuzetnog je značaja da deca sa invaliditetom u što većoj meri budu u zajedničkim odeljenjima tokom obrazovanja. 

Srpski filantropski forum u okviru obeležavanja Nacionalnog dana davanja realizuje kampanju Srbija bez barijera zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Katalist Balkans, Smart kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije a u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koje finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID

Click