Dobro u ljudima – Nedostatak udžbenika na brajevom pismu, velika prepreka za obrazovanje slepih

26. October 2020.
Srpski filantropski forum i emisija “Dobro u ljudima” povodom meseca pristupačnosti predstavljaju inspirativne priče osoba sa invaliditetom o tome kako su prevazišli barijere
Viktor slepi student

Nekima je životna borba pitanje izbora, a nekima je ista ta borba nametnuta. Viktor Živojinović rodjen je slep.

Kao osoba sa invaliditetom, Viktor se tokom školovanja susretao sa brojnim preprekama.

Jedna od njih  je i pronalaženja udžbenika, sve dok nije saznao da je pravni fakultet, jedan od retkih u Srbiji, koji od 2005. godine svojim studentima, oštećenog vida, bez novčane naknade ustupa udžbenike u elektronskoj formi.

Viktor je diplomirao prava sa visokom prosečnom ocenom i nakon detaljne obuke zaposlio se u gradskoj upravi grada Beograda.

Sve to postigao je isključivo sopstvenim zalaganjem.

Pored svih svakodnevih obaveza Viktor pronalazi vreme i za humanitarni rad kroz koji je ostvario mnoga prijateljstva koja i dan danas traju i na koja je veoma ponosan.

Danas, Viktor svojom borbom i optimizmom inspiriše mnoge ljude oko sebe, jer dobra dela  ne smeju da ostanu nezapažena!

Mesec pristupačnosti realizuje se u sklopu kampanje Srbija bez barijera koju realizuje Srpski filantropski forum sa Koalicijom za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, SMART kolektiv,

Privredna komora Srbije, Forum za odgovorno poslovanje i Katalist Balkans. Kampanja se ralizuje u okviru Projekta za stvaranje povoljnije okvira za davanje koji finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Click