Dobro u ljudima čini život lepšim

21. October 2020.
Srpski filantropski forum je na Nacionalnom danu davanja 9. oktobra, odlikovao poveljom redakciju emisije Dobro u ljudima za profesionalno izveštavanje o dobroti, plemenitosti i solidarnosti, kao i za izuzetan doprinos razvoju dobročinstva i filantropije. Produkcijska kuća Škorpion proizvela je za pet godina preko 1500 emisija o dobrim ljudima, dobrim delima, herojskim plemenitim gestovima, akcijama, projektima, pozitivnim primerima… Emisije se emituju na N1 TV, kao i na RT Vojvodine.

Piše: Veran Matić

Program su pokrenuli Dejan Čavić i Sava Sajko, uz angažman često i filantropski preko 20 novinara, brojnih snimatelja, producenata, montažera, koji su se na taj način pridružili svim onim herojima o kojima svakodnevno izveštavaju. Uporno tematizovanje dobročinstava, svojevrsni je mali „pokret otpora“, proizvodnji i emitovanju televizijskih sadržaja koji truju publiku, promovišu kič, mržnju, netrpeljivost programa koji nanose nove nepravde ranjivim i manjinskim grupama. Dobro u ljudima, bez nametljivosti i pretencioznosti, predstavlja dobrotu uobičajenom, normalnom, onako kako bi to trebalo i da bude, predstavlja jedan najčešće nevidljiv svet, potisnut zbog zaglušujuće buke tabloidnih sadržaja.Kao što kađe Dejan Čavić, vlasnik producentske kuće Škorpion, „ovo je relativno skup projekat, ali zadovoljstvo koje daje nema cenu.“ Postoji prostor na svim nivoima da se Dobro u ljudima širi, kako bi se širila i dobrota, i kako bi dobročinstvo i solidarnost zauzimali više prostora u našim životima i svakodnevici. Ovo je emisija o samoj novinarskoj nagradi Srpskog filantropskog foruma. U narednim danima do kraja godine Srpski filantropski forum i produkcija Škorpion predstaviće izbor emisija koje su do sada problematizovale temu pristupačnosti za osobe sa invalidititetom kao doprinos kampanji Srbija bez barijera, a u susret obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra.

Emisija se emituje svakog radnog dana u 14:45 na televiziji N1, sa repriznim terminom u 5:25. Subotom u 8:30 emituje se specijal sa dve odabrane emisije od prethodne nedelje, a nedeljom specijal termini u 8:30 i 19:45.
Na RTV1 televiziji emisija se emituje svakim radnim danom u 13:15, a repriza u 14:50.

Srpski filantropski forum već treći put organizuje Nacionalni dan davanja 9.oktobra (rođendan Mihajla Pupina). Ove godine tema je Srbija protiv barijera u okviru koje se prikupljaju i sredstva za podršku Nacionalnom prevodilačkom centru za znakovni jezik.

Projekat za unapređenje okvira za davanje realizuje Koalicija za dobročinstvo na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac a koju čine i

Srpski filantropski forum, SMART kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Privredna komora Srbije, Trag Fondacija i Katalist Balkans, a Finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Click