Veran Matić – Ubistvo Milana Pantića – pardigma i vektor

10. June 2022.
Iako se 11. juna navršava 21 godina od ubistva Milana Pantića, jasno je da je neodrživa strategija onoga ko je umislio da počinioci i inspiratori nikada neće biti sankcionisani za ovo zlodelo.
milan-pantic.jpg
Milan Pantić

Piše: Veran Matić

Još pre pet godina, Komisija za istraživanje ubistava novinara je završila najveći deo posla vezan za ubistvo dopisnika „Večernjih novosti” iz Jagodine. Policijski, ubistvo je razjašnjeno. Postoje imena ljudi koji su izvršili ubistvo i koji se bave naručenim likvidacijama. Međutim, to je veoma teško dokazati jer je „lice mesta” nakon ubistva loše obrađeno i kontaminirano. Radna grupa za istrage ubistava novinara godinama insistira da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, pošto ima veći manevarski prostor, jer je u pitanju istinski organizovani kriminal koji je bio povezan sa jednom konkretnom privatizacijom iz doba Pantićeve likivdacije.

Godinama udaramo u zid. Vrtimo se u krug. Kao da pričamo zidu. Upozoravamo da će dvodecenijski benevolentni stav dovesti do internacionalizacije tragičnog ubistva u Jagodini. To se upravo i dogodilo na kongresu Međunarodne federacije novinara koji je nedavno održan u Omanu, uz prisustvo 350 novinara iz više od 90 država. Na predlog Udruženja novinara Srbije, delegati su jednoglasno usvojili rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Usvojeni tekst rezolucije u celosti glasi:

Ubice novinara Milana Pantića moraju biti kažnjene

Imajući u vidu da se 11. juna 2022. godine navršava 21 godina od nekažnjenog ubistva lokalnog novinara i dopisnika „Večernjih novosti“ Milana Pantića koje se dogodilo ispred vrata njegovog doma u Jagodini, gradu u centralnoj Srbiji.

Uzimajući u obzir da je vlast u Srbiji osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara 2013. godine u čijem sastavu su novinari, predstavnici policije, tužilaštva i Bezbednosno informativne agencije.

Naglašavajući da je u mandatu Komisije za istraživanje ubistava novinara od njenog osnivanja i rad na rasvetljavanju slučaja ubistva Milana Pantića.

Ističući da je Komisija, kao telo koje ima mandat Vlade Srbije, svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

Podvlačeći da istraga policije i tužilaštva u Jagodini nije dovela do kažnjavanja počinilaca i nalogodavaca ubistva novinara Milana Pantića i da stoji u mestu punih 21 godinu.

Zabrinuti zbog toga što su nalazi Komisije za istraživanje ubistava novinara dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka iako već godinu dana postoji jasan i javno iznet zahtev Komisije i Udruženja novinara Srbije da istragu od tužilaštva u Jagodini preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal kako bi ubice i nalogodavci bili privedeni pravdi.

Kongres Međunarodne federacije novinara:

Pruža punu podršku radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i naporima Udruženja novinara Srbije da se otkriju i kazne nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Poziva da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Kongres traži od Izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara da se:

U potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Komisija za istraživanje ubistava novinara u slučaju ubistva novinara Milana Pantića.

Organizuje razgovor sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o napretku postupka za pronalaženje izvršilaca i nalogodavaca ubistva novinara Milana Pantića.


Podršku rezoluciji UNS-a sa govornice je pružila i predsednica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever, koja je rekla da je vrlo važno rešavanje slučajeva poput ubistva Milana Pantića za sve zemlje regiona i da bi to bilo ohrabrujuće za novinare u regionu u borbi protiv korupcije i nekažnjivosti za napade i ubistva novinara. Istovremeno, Maja Sever je kandidatkinja za predsednicu Evropske federacije novinara (protivkandidat je Mariuš Pilis iz Poljske) i o tome će se odlučivati na generalnoj skupštini koja će biti održana u turskom Izmiru 13. i 14. juna kada će više od 100 novinara iz 45 zemalja Evrope odlučivati o novom rukovodstvu za period od 2022. do 2025. godine.

Siguran sam da će se i tamo ponovo pričati o Milanu Pantiću i nedavno usvojenoj rezoluciji.  Uskoro će uslediti i konkretni  koraci Izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara, poput organizovanja „razgovora sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o napretku postupka za pronalaženje izvršilaca i nalogodavaca ubistva novinara Milana Pantića.”

Zločin ne zastareva. Ovo je jasan signal koji ovdašnja vlast i tužilaštvo treba što pre da dekodiraju. Pet je godina kako je Komisija za utvrđivanje ubistva sklopila mozaik ubistva.

Milan Pantić je ovom rezolucijom postao svojevrstan vektor. Paradigma šta će se desiti onima koji misle da nikada neće biti otkriveni i da će ostati nekažnjeni. Zato se sada, konačno, mora nešto konkretno uraditi. Ovo postaje ona vrsta zahteva za čije štikliranje je potrebno učiniti istinski napredak, pokazati dobru volju i konkretan pomak i vidljiv rezultat. Nekažnjeno ubistvo Milana Pantića tek sada neće nestati niti će biti zaboravljeno.

Među 10 preporuka koje su Reporteri bez granica poslali novoizabranim vlastima u Srbiji, čak dve su vezane za temu rešavanja slučajeva ubijenih novinara

  1. Izdvojiti odgovarajuće finansijske i ljudske resurse Komisiji za istraživanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, i omogućiti joj neograničen pristup državnoj dokumentaciji, kako bi se ovi slučajevi rasvetlili i priveli pravdi.
  2. Osigurati da istrage Komisije o ovim ubistvima dovedu do efektivnog pravnog postupka ili podizanja optužnice.

BOJIM SE DA ĆE SLUČAJ PANTIĆ OTIĆI U ARHIVU: Veran Matić o opstrukciji u istrazi ubistva novinara “Večernjih novosti”

UNS :: UNS vesti :: Ubistvo Milana Pantića je slučaj simbol i mora biti, poput zločina nad Slavkom Ćuruvijom, efikasno rešeno

Click