Veran Matić – Četvrt veka Radija 021 i Danasa

8. June 2022.
U četvrtak, 9. juna, dvadeset peti rođendan obeležavaju novosadski Radio 021 i dnevne novine Danas. Doživeti četvrt veka postojanja i uspešnog rada je ogroman uspeh.
za-web

Piše: Veran Matić

I jedna i druga redakcija ove jubileje dočekuju bez svojih osnivača i dugogodišnjih čelnih ljudi koji su sebe ugradili u temelje ovih medijskih kuća. Slobodan Boba Stojšić nas je iznenada napustio pre više od četiri godine, a Grujica Spasović i Dušan Mitrović, pre nepune dve godine. Verujem da bi sva trojica bili prezadovoljni kako funkcionišu i danas zvuče i izgledaju Radio 021 i dnevnik Danas.

Dve nedelje nakon osnivanja, Radio 021 je postao član ANEM-a i važan, neizostavan činilac naše zajedničke istorije i svega dobrog i lošeg kroz šta smo prošli za ovo vreme.  Aprila 2000. godine, u potpunosti su izgorele prostorije i oprema Radija 021, ali ih to nije sprečilo da nastave da rade i krajem te godine pokrenu Multiradio na pet manjinskih jezika. (I članice ANEM-a solidarisale su se u prikupljanju neophodne opreme za nastavak rada i obnovu 021).

Pre više od petneest godina, otvoren je Radio kafe u sklopu Radija 021. (Tim novim biznis modelom koji su prihvatili i Radio Boom 93 i OK Radio, stvarao se kulturni centar, ali i profitabilni posao koji omogućuje stabilno finansiranje medija koji su se nalazili u sve komplikovanijim situacijama). Prvu zvaničnu dozvolu za emitovanje, ovaj novosadski radio dobio je početkom 2008. godine, a godinu dana kasnije, pokrenut je portal 021 koji je u međuvremenu izrastao u jedan od ključnih domaćih informativnih sajtova.

Impresivan je to rezultat za 25 godina postojanja redakcije kojoj predviđam dugovečnost.  Čestitam koleginicama i kolegama koje poslednjih godina uspešno predvodi  direktor i glavni i odgovorni urednik Slobodan Krajnović, inače dugogodišnji član Upravnog odbora ANEM-a.

Da se ne bih o nekog ogrešio, mislim da je najbolje da pobrojim osnivače Danasa: Božidar Andrejić, Nikola Burzan, Radivoj Cvetićanin, Branislav Čanak, Ludwik Wincenty Gadomski, Zdravko Huber, Milovan Jauković, Raško Kovačević, Radomir Ličina, Gordana Logar, Predrag Mitić, Dušan Mitrović, Saša Nikašinović, Vesna Ninković, Rade Radovanović, Grujica Spasović, Ivan Torov, Šime Vučković.

Sećam se scene iz redakcije Danasa u Jagićevoj ulici na Zvezdari, koju smo Saša Mirković i ja, u ime Radija B 92 i ANEM-a, posetili na samom početku rada, pre četvrt veka, dramatičnih poseta u posleponoćnim satima, kao oblik podrške prilikom zabrana i pokušaja zaplena imovine. Čitam ovih dana ponovo izvode iz Grujine knjige „Danas uprkos njima: Prvih hiljadu dana“, i prisećam se tih scena i svega što smo u teškim vremenima zajedno pregurali dok smo se međusobno hrabrili, pomagali, solidarisali i saosećali.

Redakcija Danasa je odličan pokazatelj da nijedna vlast nije blagonaklona prema istinitim vestima, objektivnom i profesionalnom radu u borbi za javni interes. Zbog toga ovi postulati treba da budu kamen temeljac i svetionik, bez obzira na vlasničku stukturu koja se, logično, menja, u skladu sa razvojnom strategijom kompanije.

Redakciji Danasa želim sve najbolje, iskreno se nadajući da ni pola veka postojanja nije nedostižan cilj.

Click