Srbija za Ukrajinu

3. June 2022.
Ćao Verane, Vlada Arsenijević je. Pretpostavljam da te je Suzana Đorđević već obavestila da ću ti pisati a evo i o čemu se radi ovako bez okolišanja, in medias res :)
IMG-20220603-WA0000
Vladimir Arsenijević

Naime, mi smo u okviru Udruženja KROKODIL na svoju ruku organizovali sakupljanje humanitarne pomoći konkretno upućene za Perinatalni centar u Harkovu s kojima imamo kontakt preko našeg prijatelja i saradnika Andrija Ljupke, ukrajinskog pisca i prevodioca s našeg zajedničkog jezika. Andrij se trenutno nalazi u Užgorodu, neposredno uz mađarsku granicu i direktno je uključen u distribuciju humanitarne pomoći tako da je harkovski perinatalni centar zahvaljujući njemu nama dostavljao spiskove sa svojim neposrednim potrebama a mi smo ovde s jedne strane pozvali ljude da doniraju sredstva a s druge pokušali da dobavimo potrebnu opremu i lekove kao i druge potrepštine od institucija za koje smo smatrali da u tome mogu da nam pomognu.

Stvar je, kako možeš i da pretpostaviš, više nego dramatična. Broj prevremeno rođene dece tamo je u ogromnom porastu a perinatalni centar u Harkovu izložen je nemilosrdnim napadima i deca u inkubatorima evakuisana su u podzemna skloništa a nedostaje im sva moguća oprema i druge neophodne stvari za održavanje tih beba u životu. Insitut za neonatologiju nam je donirao tri svoja rashodovana respiratora i posebna je avantura bila to servisirati posle čega se ispostavilo da su dva od tri beznadežan slučaj ali je barem taj treći napokon osposobljen. Jedini je problem što je servisiranje koštalo doslovnoduplo više nego što smi mi sakupili u sredstvima tako da je sav iznos doniranih sredstava stučen u to a mi smo kao organizacija doplatili ostatak.

Budući da nam je namera da narednog petka, 03. juna, prenesemo pomoć koju smo sakupili do Užgoroda pokušali smo da obezbedimo vozilo s vozačem i još uvek nastojimo da prikupimo dovoljno sredstava da bismo to finansirali ali bismo voleli da takođe dopunimo to baremn nekom količinom lekova, dodatne medicinske opreme, pelena za prevremence itd. pa je moje krajnje direktno pitanje tebi i Srpskom filantropskom forumu da li možete da nam pomognete u toj nameri? Stvar je dosta hitna i oročena činjenicom da bismo mi za nedelju dana morali da sve imamo i da krenemo prema Užgorodu pa se nadam da ćeš naći koji minut da mi brzo (i nadam se – pozitivno) odgovoriš.

Stavio sam ti u attachment sliku s prevodom opreme koja je perinatalnom centru neophodno potrebna. Tu lekovi i odeća nisu navedeni ali svega im manjka i ništa što bismo mogli da ponesemo sigurno neće biti višak.

Šaljem ti prijateljske pozdrave i veliko poštovanje za sve što radiš da bi se životi ljudi zaglavljenih u toj jezivoj agresiji sačuvali a i da bi se barem delimično oprao neverovatno ukaljan obraz društva u kom, eto, živimo i kom, fort better or for worse, pripadamo.

Vlajsa

(Odgovorio da već prikupljamo i šaljemo pomoć i da ćemo se rado pridružiti.)

Verane hvala ti na brzom odgovoru. Mi naime nosimo taj jedan od tri respiratora koji smo uspeli da servisiramo pa bi za nas a pretpostavljam i za tebe bilo bolje (a i jednostavnije) da to dopunimo lekovima i sitnijim stvarima a ne dodatnom opremom. Mi cemo to isporuciti direktno u Harkov dokle cemo iz Uzgoroda ici medicinskim  vozilom koje takodje za vikend stize kao pomoc iz Francuske. Trazio sam konkretan spisak lekova i sitnijeg materijala pa se nadam da ce mi poslati brzo ali sve sto koristi redovno Institut za neonatologiju potrebno je i njima. Nadam se da cemo uspeti nesto da slozimo. Hvala ti unapred 😊


 

Fond B92, Srpski filantropski forum i PKS prikupljaju pomoć za Ukrajinu i već smo je, u saradnji sa Ambasadom Ukrajine, slali u nekoliko navrata. Realizovana je donacija MK grupe u hrani u vrednosti od 50.000 evra, 7 tona robe Nestle Adriatik S, donacija Koka Kole u vodi, Bambi sa keksom, Eliksir grupa u donaciji od 100.000 evra za koje je kupljena hrana, Japan Tobako Internešenel sa 27.000 evra za hranu i higijenske potrepštine, Konstrukting konsalting u robi za bebe, AVON sa sredstvima za higijenu i DM drogerie markt sa sredstvima za higijenu.


 

Izuzetno nam je drago bilo što će se napraviti ovaj mali konvoj koji će otići u Ukrajinu i što će pomoć stići namenski prevremno rođenim bebama i to u možda najdalju tačku od Beograda – u Harkov,  pa smo uspeli da napunimo dvoja kola sa pelenama i hranom za prevremeno rođene bebe u iznosu od 640.000 dinara. Nastavljamo i dalje da prikupljamo i za ovu specifičnu namenu, za najnemoćnije, ali nastojimo da nabavimo i pošaljemo i sve drugo što je neophodno.

Pored ove konkretne pomoći, važno je da kada god možemo pokažemo solidarnost sa građanima Ukrajine, koji su izloženi brutalnoj agresiji, svim žrtvama nerazumnog rata koji se, kao i uvek, vodi mnogo više protiv civila nego vojnih snaga.

U narednih nekoliko dana pratićemo putovanje Vlajse i ekipe i ovde na javniservis.net i naravno na društvenim mrežama.

KROKODILova delegacija upravo polazi put Harkova u Ukrajini kako bi direktno Perinatalnom centru u tom razorenom gradu predala prikupljenu humanitarnu pomoć. Tokom narednih četiri dana pratite na KROKODILovim društvenim mrežama uzbudljivu reportažu s ovog putovanja nazvanu „12DO8“, po satima kada ćemo postovati informacije. Zahvaljujemo se svim donatorima koji su nesebično pomogli našu humanitarnu akciju (po redosledu pomoći): Marija Farmer, Aleksandar Mudri, Senka Latinović, Zlata Ilić Čović, Ivana Dimitrijević, Vesna Aćimović, Nataša Tošović Kotarski, Jovana Nastasijević, Nađa Bobičić, Thanh Pierre Doan, Milan Bogdanović, Nataša Govedarica, Forum ZFD, Institut za neonatologiju, Udruzenje KROKODIL, Aida Čorović, Ambasada Ukrajine u Srbiji, Fond B92 kroz Akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine koju realizuju Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije. #serbiaforukraine #krokodilengagingwords #12DO8 #12TO8

Click