Veran Matić – Bitka za bebe u Ukrajini

6. June 2022.
Za samo nekoliko dana, demistifikovan je odnos jednog velikog dela građana Srbije prema agresiji Rusije na Ukrajinu, prema zločinima koji se prevashodno čine prema civilima.
FUaTlfjX0AMCmEq
Pomoć iz Beograda (respirator za bebe ispod kilograma težine, hranu i pelene) i dodatna pomoć koju su prikupili lokalni ljudi u Užgorodu. Foto: @krokodilEW/twitter

Piše: Veran Matić

Od trenutka kada je ekipa festivala Krokodil počela da izveštava o transportu humanitarne pomoći u Harkov (Perinatalnom centru za prevremeno rođene bebe), krenula je i negativna kampanja na društvenim mrežama koja me nije iznenadila.

Od početka brutalnog napada na Ukrajinu, Srpski filantropski forum i Fond B92 prikupljaju donacije koje, uz pomoć Ambasade Ukrajine, distribuiramo onima kojima su najpotrebnije. Ono što smo odmah uočili je velika rezervisanost većine naših kompanija i organizacija koje se bave humanitarnim radom. Očito je da se umešala politika i stvorila strah i rezervisanost prema humanitarnim gestovima. Neverovatan egzodus Ukrajinaca (trenutno više od 10 miliona) izgleda da je retko koga podsetio na egzodus Srba iz Hrvatske. Besomučno raketno bombardovanje skoro svih delova Ukrajine, uz brojne civilne žrtve, mnoge nimalo ne podseća na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, kada su kolateralne štete bile izuzetno velike.

Čini se da bar mi koji  smo sve doživeli i preživeli, treba da imamo posebno izražen  refleks za solidarnost i empatiju prema žrtvama. Da se okupimo i demonstriramo privrženost borbi protiv rata i protiv agresije.

Ne samo da toga nema u obimu koji zahteva drastičnost rata u Ukrajini, već se događa suprotno. Primer je trenutna situacija u kojoj grupa od desetak građana Srbije, okupljenih oko Festivala Krokodil, organizuje akciju pomoći za prevremeno rođene bebe u Perinatalnom centru u Harkovu, zbog čega doživljava masovne izlive neprijatnosti i pretnji na društvenim mrežama.

Kada smo svojeveremeno, kao Fond B92, pokretali akciju „Bitka za  bebe“, suočili smo se sa veoma teškom situacijom i zastarelom opremom na ovdašnjim odeljenjima za neonatologiju. To je bio svojevrsni okidač za masovnu solidarnost i aktivno učešće skoro milion i po građana i stotine kompanija…

Prošle nedelje smo udruženo prikupili onoliko hrane za bebe i pelena, kao i druge opreme, koliko je moglo da stane u dvoja kola, kojima je ekipa Krokodila krenula prvo do Užgoroda, a potom drugim konvojem medicinske pomoći, preko cele Ukrajine, do samog Harkova. Koliko god se činilo da je u pitanju simbolična pomoć, iz iskustva znam da je svaka pomoć u ovakvim situacijama veoma velika. Odlazak Vladimira Arsenijevića i lično prisustvo je na simboličnoj ravni veoma važno jer predstavlja očuvanje mosta prijateljstva i solidarnosti sa žrtvama koje su najslabije i najnevinije, male heroje u velikoj bici za život i u najtežim okolnostima.

Često smo za nečinjenje mogli da čujemo od nekih zvaničnih organizacija kojima je obaveza humanitarna pomoć, da je nemoguće pomoći jer je u Ukrajini rat i da  nema uslova za distribuciju pomoći. Ovim trodnevnim putovanjem, Vladimir Arsenijević je dokazao da nema osnova da se na taj način traži alibi za nečinjenje, što je do sada bio slučaj. Brojne organizacije u Ukrajini bave se humanitarnim radom i distribucijom pomoći. Dovesti pomoć do Užgoroda ili Lavova ili nekog drugog mesta, ne nosi sa sobom bezbednosne rizike. Odatle će pomoć preuzeti neka od kredibilnih organizacija, bilo da je reč o međunarodnim ili nacionalno relevantnim humanitarnim organizacijama.

Napadi na Arsenijevića i Krokodil, očekivani su, i predstavljaju, na žalost, deo folklora na društvenim mrežama i u našem javnom životu.

Ne treba da nas iznenađuju ovakve reakcije kada se susrećemo sa majicama Putinovkama, sa sveprisutnim zločinačkim simbolom Z, sa glorifikovanjem ratnih zločinaca, sa onom sramnom stranom naše bliske istorije u kojoj se pojavljujemo kao agresori, sa dominacijom revizionizma vezanog za kolaboracionistički pokret kojem je takođe znak Z bio neka vrsta simbola (zaklati).

Zato je toliko važna ova konkretna akcija, kao najefikasniji oblik borbe za čovečnost i preko potrebnu međunarodnu solidarnost. Ona otvara mogućnosti bazirane na novom humanitarnom iskustvu koje treba da nam svima pomogne i ulije novu nadu za prikupljanje humanitarne pomoći.

Srpski filantropski forum, Fond B92 i Privredna komora Srbije nastavljaju sa akcijom prikupljanja pomoći za građane Ukrajine. Najpotrebnija je konzervirana hrana, gotova jela, testenine, sve ono što može da bude bezbedno transportovano, sva roba vezana za decu, od hrane za bebe, pelena i higijenskih sredstava za sve.

Donacije u novcu mogu se uplaćivati na račun 265-1100310003520-62.

Sve informacije o akciji mogu se dobiti putem e-maila: office@filantropskiforum.com, fond@fondb92.org, putem telefona 064 1993114, kao i na sajtu Potrebe.rs

Click