Veran Matić – Pokrajinski konkursi

2. July 2021.
Ovogodišnji rezultati pokrajinskog konkursa za projektno sufinansiranje su očekivani i predvidljivi.
Sombor_Zombor_-_main_street-f-Pudelek-cc30.jpg
Sombor. Foto: Pudelek (Marcin Szala), CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Piše: Veran Matić

Nažalost, ni u Vojvodini se ništa nije promenilo nakon početka sprovođenja nove Medijske strategije. To dokazuje i serijal tekstova Cenzolovke o zloupotrebama u Somboru, Temerinu i drugim gradovima. Nivo bahatosti odlično opisuju reči Norberta Šinkovića, predsednika UO NDNV-a, koji zaključuje „da se više ni o formi ne vodi računa“.

Meni su npr. pažnju privukla dva kurioziteta – da je na pokrajinskom konkursu odlučivala tročlana komisija i da su dva od tri člana formalno zaposleni u Radio-televiziji Vojvodine. Novinar Petar Njaradi predstavljao je Društvo novinara Vojvodine, čiju internet prezentaciju bezuspešno pokušavam da pronađem dok sam njegovo ime našao u ranijim komisijama nekih lokalnih samouprava. Ime urednika dopisničke mreže pokrajinskog javnog servisa Velimira Petrušića pronašao sam u tekstu od pre dve decenije sa sajta ANEM-a što delimično objašnjava pozadinu njegovog angažmana u ovoj komisiji za projektno sufinansiranje.

Treći član komsije je bio Vladimir Jovanović, direktor i glavni i odgovorni urednik Medija info centra u Novom Sadu. Meni je dovoljno što sam na sajtu njihove prezentacije video da blisko sarađuju sa Udruženjem elektronskih medija Comnet. To je ono udruženje koje je aktivno isključivo u vreme konkursa za projektno sufinansiranje ili kada se viđaju sa ministarkom Gojković zahtevajući da uzmu učešće u Radnim grupama.

Rešenjem pokrajinske sekretarke za kulturu i informisanje Dragane Milošević, na osnovu sprovedenog konkursa, ova komisija je raspodelila 49,2 miliona dinara za 142 medijska projekta. Ne razumem zašto pokrajina nije imala petočlanu komisiju. I zašto nije imala nijednog referentnog medijskog eksperta za kojeg znamo mi koji se decenijama bavimo medijskim poslom?

To su pitanja na koje i dalje ne dobijamo odgovore iako ih uporno postavljamo. Baš kao što niko ne komentariše sadržaje o događanjima na Radio-televiziji Vojvodine, za koje verujem da se ne pojavljuju tek tako na, još uvek po inerciji, čitanom provladinom veb sajtu. Kao da prisustvujemo dvorskim igrama pred buduće kadrovske rokade.

“RTV-u nikad dosta državnog novca: Nova ulaganja sakrivena od očiju javnosti

“Milioni evra se ulažu, a dugovi sve veći: Koliko je koštala zgrada RTV i na šta je potrošen novac?”

Država im izgradila zgradu, a oni i dalje plaćaju kiriju: RTV nastavlja da crpi novac iz budžeta

Da ne bude sve crno – ima i nešto dobro što se dešava.  Od početka oktobra na programima Radio televizije Vojvodine počeće emitovanje dokumentarnih emisija na ruskom, bugarskom i češkom jeziku, čiji će sadržaj biti posvećen nacionalnim manjinama i koje će producirati manjinske nezavisne produkcije

Za digitalizaciju programskog arhiva Radio-televizije Srbije javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći na osnovu Rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći.

Nadam se da će to biti još jedan podsticaj pionirskim naporima Bojane Andrić i RTS Trezora. Šteta što za sada to, pored RTS Planete, ne može da se vidi u ponudi svih kablovskih operatera. To je svojevrsno blago koje treba da bude dostupno svima. Javno dobro u javnom interesu zahvaljujući parama poreskih obveznika. Istih onih čije se pare zloupotrebljavaju za projektno sufinansiranje na način suprotan zakonu i javnom interesu.

Click