Veran Matić – Milenijumsko šamaranje

29. June 2021.
Ubijena malteška istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicia, na koju je 2017. godine izvršen atentat, imala je protiv sebe čak 47 SLAPP tužbi sa kojima se i dan danas bori njena porodica.
Millennium team
Foto: Beta

Piše: Veran Matić

SLAPP tužbe su postale ozbiljna pošast. Svedoci smo da nije trebalo mnogo vremena da se ovaj negativan trend prelije i zapati u regionu i kod nas. Zato je vredan hvale angažman Nezavisnog društva novinara Vojvodine koje je postalo prva ovdašnja nevladina organizacija koja pruža zaštitu od takozvanih SLAPP tužbi. Njihova raspostranjenost doprinela je nastanku CASE koalicije koju sačinjavaju nevladine organizacije, advokatske kancelarije i fondovi koje širom Evrope pružaju zaštitu od takvih tužbi.

Podsećam da su SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) strateške tužbe protiv učešća javnosti. U poslednje vreme pojedini profesionalni mediji našli su se na udaru ovakvih tužbi kojima se zahteva plaćanje odštetnih zahteva milionske vrednosti. Visoki iznosi primoravaju medije na plaćanje visokih sudskih taksi prilikom odgovora na tužbu, što ih dodatno finansijki iscrpljuje  dovodeći u pitanje mogućnost njihovog opstanka.

Predvodnik ovog trenda u Srbiji je kompanija Millenium tim, koja je do sada podnela 11 tužbi protiv brojnih medija sa odštetnim zahtevom od po 100.000 evra, a povodom objavljivanja izveštaja sa konferencije za novinare lidera Narodne stranke. Naročito su na udaru profesionalni mediji sa juga Srbije, poput portala Info Vranjske, čiji je glavni i odgovorni urednik Saša Stojković a izdavač Tim za integracije. Osnivači i zastupnici Millenium tima Ivan Bošnjak i Stojan Vujko podneli su privatnu tužbu za naknadu nematerijalne štete zahtevajući  dva miliona dinara.

Povod za tužbu je tekst objavljen pod naslovom „Jeremić: Milenijum tim jedan od asova korupcije u Srbiji“, koji predstavlja izveštaj sa konferencije za novinare predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, održane početkom februara. U tužbi se navodi da je taj portal pomenutim tekstom naneo Bošnjaku i Vujku „duševnu bol i nemerljivu materijalnu štetu“. Verujem u profesionalizam glavnog i odgovornog urednika koji se brani da Info Vranjske nisu  prekršile profesionalne standarde ni Etički kodeks. Očito da je njihov jedini „greh“ što su  u javnom interesu verno preneli ono što je izrečeno na konferenciji za novinare i da je tužba primer dodatnog pritiska na ovaj portal.

Biće zanimljivo pratiti pomenuta suđenja u kojima je inicijator tužbi firma koja ima bliske veze sa vlastima, izazivajući dodatne kontraverze zbog njihovih donacija i potencijalnog sukoba interesa.

„Zanimljivo je da je, po rečima advokata Ivana Ninića, ovdašnji modalitet SLAPP tužbi doživeo i svojevrsnu nadogradnju:

Oligarhija zadaje medijima, novinarima i urednicima drugi udarac! Novi talas tužbi za naknadu štete, ali sada od vlasnika Milenijum tima, ne od kompanije!“

U slučaju SLAPP tužbi, legitimno pravo na tužbu osenčeno je željom da se mediji, urednici i novinari zastraše tužbama i obeshrabre u nastojanjima da izveštavaju na slične teme. Milana Jovanovića, Željka Matorčevića i redakciju portala Žig info ništa nije moglo da spreči da pišu o nezakonitim radnjama Dragoljuba Simonovića. U iščekivanju odluke drugostepenog suda, moćnik iz Grocke vodi političku kampanju kao da se ništa nije desilo, kao da nije prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora. Nedavno smo saznali da je određeno tročlano sudsko veće koje će odlučivati o žalbama na presudu.

Istovremeno je započelo novo suđenje Igoru Novakoviću, okrivljenom da je bio deo podstrekačkog lanca bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće. Žrtva i njegova supruga su bili primorani da napuste sudnicu kao potencijalni svedoci,  iako su na ovo ročište pozvani kao oštećena strana.

Tako se dodatno prolongiraju muke Milana Jovanovića i Jele Deljanin kao svojevrsni šamar svima koji se bore da ovo bude bolja i bezbednija sredina za rad profesionalnih medija i novinara. SLAPP tužbe su dodatni šamar takvim nastojanjima. Čelnicima Milenijum tima bi to neko mogao da došapne između medijskih nastupa na kojima u javnosti nastupaju sa političarima. Time bi učinio veću uslugu i doprineo javnom interesu mnogo više nego vrednošću njihove donacije ili zaključenog posla. Osim ako nije u pitanju prećutna saglasnost da se i na taj način maltretiraju već dovoljno izmučeni mediji, njihovi urednici, novinari i osiromašeni vlasnici.

Pošto mislim da je ovo i bezbednosno pitanje, predložiću i Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara da ovu temu stavi što pre na Dnevni red.

Click