Veran Matić – (Dis)kontinuitet detoniranja

30. June 2021.
Narodna poslanica Biljana Pilja je prvi ispad imala početkom decembra.
SASTANAK RADNE GRUPE ZA BEZBEDNOST NOVINARA
Sa jedne od prethodnih sednica Radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara. Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Piše: Veran Matić

Tada je delovalo da se žurila da to uradi pre nego što je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i neposredno pred usvajanje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika. O njenom nedopustivom ponašanju sam pisao početkom decembra, kao što sam se oglasio i juče.

U međuvremenu je sporni post na Instagramu obrisan. Znam da bi mnogi voleli da se to nije desilo. Bio bih najsrećniji da nije ni napisan pošto ne znam kome ide u prilog ovakvo detoniranje po više osnova. Namerno koristim ovu reč koja je poslednjih nedelja zvanično ušla u javni diskurs označavajući između ostalog i nekontrolisani i kontraproduktivan izliv emocija. Izgleda da je to neko shvatio pa je post nestao isto onako kako je i nastao.

Ova tema neće nestati sa radara jer dosledna primena Kodeksa ponašanja narodnih poslanika treba da ostane u fokusu javnosti. To ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru. Insistiraću da se njegovom dosadašnjom (ne)primenom na jednoj od narednih sednica pozabavi i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, čemu je svakako doprinela poslanica Pilja čiji se dometi na društvenim mrežama dopadaju mnogima koji bi umesto da ih lajkuju trebali prvi da ih osude – poput poslanice Sandre Božić, predsednice skupštinskog Odbora za kulturu i infomisanje.

Ovo je i dodatni razlog da se organizuje i sastanak poslanika u Skupštini i Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, kako bi se upozorili na to kako njihov govor mržnje, hajke, neopravdane disvalifikacije, satanizacije utiču na drastično ugrožavanje bezbednosti novinara i medija, kao uostalom i svih građana koji se prozivaju na takav način iz skupštinskih klupa od strane onih koji su zaštićeni imunitetom, što im očigledno daje dodatnu motivaciju za bahaćenje umesto da im to bude zaštita od mogućih napada u slučajevima zaštite javnog interesa… Kodeks je veoma jasan: poslanik ga se mora pridržavati u svim prilikama, ne samo u skupštini, već i na privatnim nalozima na društvenim mrežama…

Iako nastanak ovog posta vidim kao korak unazad, njegov nestanak vidim kao svojevrsni napredak. Očito se shvatilo da je načinjena greška koja je ispravljena. Šteta je nepobitno načinjena, ali je sprečena dalja eskalacija koja bi mogla da ugrozi ionako fragilnu konstrukciju Radne grupu. Nemam problem da me zbog jučerašnje reakcije napadaju pojedini anonimni hejteri na društvenim mrežama pošto znam da se to ne uklapa u njihovu crno-belu vizuru stvarnosti. Uostalom, da sam se na to osvrtao, do danas ne bismo uradili mnogo toga što im se nije dopadalo.

Svestan sam problema i trudim se da ih, uprkos raznim opstrukcijama, rešavam u hodu unutar mojih ingerencija. Znam da mnogi nisu srećni zbog toga jer pokazujem da se ne predajem i da verujem da je ovo jedini put kojim, uz uspone i padove u radu Radne grupe, korak po korak, rešavamo jedan po jedan problem. Neki bi rekli da je to  borba sa vetrenjačama, poput onih koji se plaše izlaska novih dnevnih novina koje su time dobile besplatnu reklamu. Zato redakciji Nove čestitam izlazak prvog broja i želim im sve najbolje.

Click