Veran Matić – Milost REM-a

1. July 2021.
Savet Regulatornog tela za elektronske medije i dalje je nepotpun. U međuvremenu smo uz “probijanje” rokova dobili predloge udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora kako bi se REM konačno kompletirao.
REGULATORNO TELO ZA ELEKTRONSKE MEDIJE (REM)
Ulaz u zgradu gde se nalazi Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Piše: Veran Matić

Iako je juče konačno obavljen razgovor  u Skupštinskom odboru za kulturu i informisanje sa dvojicom predloženih kandidata, to još uvek ne znači da se u međuvremenu neće dogoditi nešto što bi dodatno prolongiralo već izvesno kašnjenje u odlukama regulatora.

Upravni odbori i Programski saveti Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine čekaju milost REM-a. Uskoro se navršava tri meseca kako je istekao mandat većini članova ovih tela.   Tu i tamo neko problematizuje ovu temu. I onda sve utihne. Svi mi koji plaćamo RTV taksu  čekamo da se Savet REM-a umilostivi i uradi ono što mu je posao.

Čitam izveštaj sa predstavljanja Milorada Vukašinovića, novog člana Saveta REM-a koji je kao kandidata vladajuće poslaničke grupe ubedljivo pobedio Gorana Erora kojeg je predložio drugi koalicioni partner. Pažnju mi je privukla Vukašinovićeva izjava na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na kojem je između ostalog rekao da je „neophodno unapređenje i usvajanje novih zakonskih rešenja kojima bi se unapredila i regulisala tematika koja se odnosi na rad pružalaca medijskih usluga i time zaštitila novinarska profesija od procesa medijske globalizacije“.

Vukašinovićevog straha od “procesa medijske globalizacije” sam se prisetio kada sam video vest o grupisanju i borbi za premoć američkih medijskih platformi od čega ne može ostati imuna ni Evropa sa višedecenijskim konceptom javnih medijskih servisa. Voleo bih da je i Vukašinović mislio na ovo ujedno nam prezentujući šta misli da REM treba da radi po tom pitanju a da to ne bude upakovano u formulacije o “neophodnom unapređenju i usvajanju novih zakonskih rešenja”.

Naravno da to nećemo čuti. REM će se i dalje reaktivno i sa zakašnjenjem baviti programima televizija koje uglavnom neće kažnjavati. Tu i tamo će deklarativno insistirati na promeni Zakona o elektronskim medijima preusmeravajući pažnju sa činjenice da se postojeći zakonodavni okvir uglavnom ignoriše. U takvim okolnostima zavisimo od milosti REM-a koji po potrebi nema većinu za odlučivanje. I tako ukrug.

Slažem se da je REM jedno od ključnih čvorišta koje treba raspetljati da bi nam bilo bolje. Na to je nedavno ukazala i poverenica Brankica Janković očekujući da REM konačno primereno reaguje povodom nasilja u rijaliti programima.

Već 18 godina ne vidim želju niti političku volju za ovakav rasplet. RRA ili REM – suština je ista. To je naša sudbina koju smo možda i delimično sami zaslužili.

Click