Veran Matić – Bezbednost novinara sve važnija tema

28. June 2021.
U slučaju napada na Marka Vidojkovića, Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara je brzo reagovala osudivši pretnje. Preduzete su neophodne mere i utvrđeno je odakle dolazi napadač.
PROMOCIJA ROMANA MARKA VIDOJKOVICA
Marko Vidojković. Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Piše: Veran Matić

Postupak je započet, ali je sve otežano zbog činjenice da napad po svoj prilici dolazi van granica naše zemlje. To usporava procedure ali nemam dilemu da postoji dobra volja da se ovaj slučaj reši. Iskrena namera da se razotkrije počinilac nosi sa sobom rizik da se lakše zametnu tragovi. Da nije bilo brze reakcije, bila bi dovedena pod sumnju promptna reakcija ovdašnjih organa. Zato je ovo tako kompleksno pitanje i zato je potrebno načiniti balans između sticanja/gubljenja poverenja, profesionalizma i političke volje koja unutar Radne grupe trenutno postoji.

Razumem nervozu, impulsivne reakcije i sumnjičenja jer sam i sam neretko bio u takvoj situaciji. I znam da nije prijatno. Ali, postoje limiti u granicama postupanja koji umeju da budu frustrirajući, kao i procedure koje se moraju ispoštovati. O tome stalno pričam svima onima koji misle da će se stvari rešiti same od sebe. Zato ih uvek upozoravam da budu istrajni i da ne odustaju.

Sastanak Radne grupe slučajno se poklopio sa održavanjem međuvladine konferencije u Luksemburgu. Da su odlučivali dometi rada Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, ne sumnjam da bismo otvorili bar jedno poglavlje. Na tragu ove teze je i izveštaj o reformama u oblasti vladavine prava u Srbiji od oktobra 2020. do juna 2021. godine koji je sačinio Centar za savremene politike. On konstatuje da je „Vlada Srbije je sprovela nekoliko reformi pre svega namenjenih bezbednosti novinara“.

Drago mi je da ovo mogu da pročitam, pošto kao član ove Radne grupe znam kroz šta sam sve u tom svojstvu doživljavao tokom pomenutog perioda. To opisuje još jedan navod iz ovog izveštaja: „U ovom periodu vlasti su preduzele nekoliko aktivnosti koje se po prirodi ne mogu smatrati reformama, ali su u pitanju bili pozitivni koraci. Na osnovu sugestija iznetih na Radnoj grupi za bezbednost novinara, Vlada Srbije kategorizovala je novinare u Srbiji kao prioritetnu grupu u procesu vakcinacije protiv COVID-19. Vlast je takođe promptno reagovala nakon fizičkog napada na novinara Daška Milinovića u aprilu 2021. godine. Napadači i podstrekivači su uhapšeni, a sudski proces i dalje traje“.

Mislim da smo na pravom putu i nadam se skorom povratku koleginica i kolega sa kojima smo počeli rad u ovoj Radnoj grupi. Koliki god da načinimo napredak u ovoj oblasti,  jasno je da ima mnogo toga da se uradi što propisuju Medijska strategije i Akcioni plan a što se odvija neuporedivo sporije. Rekao bih – nažalost, za sada bez vidljivih efekata, što se reflektuje i kroz činjenicu da ponovo nisu otvorena nova poglavlja.

Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara aktivna je i kroz nove inicijative koje direktno dolaze od novinara i medija kroz Sigurnu liniju, besplatni broj telefona 0800 100 115 za prijavljivanje slučajeva pretnji i ugrožavanje bezbednosti novinara.

Možemo se tešiti činjenicom da EU poglavlja i klasteri nisu otvoreni u vreme kada i unutar nekih članica Evropske unije postoje vidljivi problemi sa slobodom izražavanja. Činjenica da je Slovenačko novinarsko društvo (DNS) pokrenulo platformu na kojoj se mogu prijaviti fizički i verbalni napadi na novinare govori o tome kakvi su trendovi u politici i medijima i kakva se atmosfera generiše tokom vladavine premijera Janeza Janše.

U Hrvatskoj pažnju privlači ono što se dešava u Glasu Istre, o čemu je odličan tekst napisao Viktor Ivančić.

„Najsigurniji način da novinar zadrži svoj posao je da se ne bavi svojim poslom!“ konstatuje s pravom Viktor. I ta dijagnoza treba da zabrine sve, jer bez dobrog odgovornog novinarstva javni interes je bez ikakve zaštite.

Na tom primeru se vidi da li je i koliko scena solidarna i da li, kao i kod nas, ima dovoljno snage istinskih profersionalaca da se odupru pristicima na lokalu poput događanja u istarskoj dnevnoj novini.

Ko god je pogledao hrvatsku seriju „Novine“ ne treba da bude iznenađen. Voleo bih da je takva serija nastala u Srbiji ali nisam siguran da po više osnova postoji realna šansa za tako nešto. Dok sličnu stvar iščekujemo, rešavamo tekuće probleme i nadamo se istinskom pomaku koji će poput svetla na kraju tunela otvoriti nova poglavlja i klastere. Ne zarad forme već istinskih reformi poput one koje smo započeli u domenu bezbednosti i zaštite novinara.

Click