„Ima li neko da mu nije jasno?“

29. June 2021.
Veran Matić, član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, pozvao je poslanike Narodne skupštine Republike Srbije da se uzdrže od diskreditacije medija i ugrožavanja bezbednosti novinara.
Untitled-1
Biljana Pantić Pilja

Poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić-Pilja, na svom Instagram nalogu, nakon vesti da će se dnevne novine Nova, čija je redakcija saopštila da nisu uspeli da pronađu štampariju koja bi ih štampala u Srbiji, štampati u susednoj Hrvatskoj i pojaviti na kioscima u Srbiji u sredu, 30. juna,  prokomentarisala je da su u pitanju „domaći izdajnici, strani plaćenici.“ „Ima li neko da mu nije jasno?“ pitala je Pilja u svojoj objavi.

Ovaj navod Pantić-Pilje podržan je od više njenih pratilaca, između ostalih i sa zvaničnog naloga gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu, sa stranica gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, kao i od strane još jedne narodne poslanice Srpske napredne stranke, Sandra Božić, što skandal čini većim jer je reč o predsednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Veran Matić istakao je da je apsolutno neprihvatljivo da se u društvu koje se na različite načine bori sa napadima na medije, pa čak i ubistvima novinara, kroz inovativne komisije koje su dale određene rezultate i međunarodno su verifikovane, oni koji bi zbog funkcija koje obavljaju morali da budu najodgovorniji, umesto da doprinesu civilizovanoj debati i demokratskim procesima u društvu, uzimaju učešće, a često i prednjače u govoru mržnje, napadima i diskreditaciji čitavih redakcija kao izdajničkih i plaćeničkih. U konkretnom slučaju, meta napada je medij koji tek treba da objavi svoj prvi broj, a jedini povod za napad, po svemu sudeći, jeste što će se štampati u susednoj Hrvatskoj jer nije uspeo da pronađe štampariju u Srbiji.

Veran Matić je pozvao Radnu grupu Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, čiji je član, da ovaj i ovakve napade najoštrije osude, a političke stranke i posebno narodne poslanike i poslanice te nosioce javnih fiunkcija na svim nivoima, da se u najboljem interesu smirivanja tenzija u društvu i zaštite slobode izražavanja i medijskih sloboda, kao temeljnih vrednosti svakog demokratskog društva, od govora mržnje, diskreditacija i ugrožavanja bezbednosti novinara ne samo uzdrže, nego i da ih najoštrije osude.

– Kodeks ponašanja narodnih poslanika trebalo bi da važi na svakom mestu, ne samo u skupštini, a njime se poslanicima eksplicitno brani da podstiču mržnju i nasilje. On vas obavezuje i ako objavljujete svoje stavove na društvenim merežama ili u diskusiji sa komšijima. Svi poslanici u svakom sekundu svog života moraju se pridržavati ovog dokumenta, inače će njihova pozicija i neodmerene izjave kažnjive po Kodeksu prerasti u ugrožavanje bezbednosti novinara, rekao je Matić i dodao da ovakve izjave moramo svi osuditi, jer inače one postaju uobičajen svakodnevni obračun već od sutra kada se na kioscima pojavi prvi broj dnevnika Nova.

– Rad Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara u proteklom periodu bio je lokalno osporavan, ali je u međunarodnim ocenama o napretku Srbije ocenjivan kao uspešan iskorak kada je reč o problemima slobode informisanja u Srbiji i bezbednosti medijskih radnika. Ne smemo dozvoliti da se veoma važan angažman Radne grupe, Sigurne linije za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima  ovakvim istupima permanetno podriva, diskvalifikuje i da se poništavaju pozitivne inicijative, poručio je Matić.

Click