Ski centar u srcu Anadolije, na planini-vulkanu Erdžijes u Turskoj

4. March 2021.
Dvadeset minuta vožnje od 1,6-milionskog, istorijskog grada Kajserija (Kayseri) u srcu centralne Anadolije, duž novog autoputa stigli smo u Ski centar Erdžijes (Erciyes Kayak Merkezi - na turskom: kayak znači - skijanje).
DSC_1627 a mala
Fotografije: Ivana Dukčević

Piše: Ivana Dukčević

Smešten na nadmorskoj visini između 2200 i 3400 metara, u ski centru je između ostalih tri godine za redom – 2016, 2017. i 2018. godine, održan svetski kup u snoubordu (Snowboard World Cup). Vrh planine-vulkana Erdžijes iznosi čak 3917 metara. Ovaj vulkan je najpoznatiji po tome što su njegovom erupcijom pre nekoliko miliona godina, zajedno sa vulkanom Hasan Dağı u južnoj Kapadokiji nastali predeli obližnje, bajkovite oblasti Kapadokije – “vilinski dimnjaci” čudesnih oblika od mekanog vulkanskog tufa.

Odlomak iz knjige “Umetnost putovanja“, u izdanju Samizdata B92.
Ivana Dukčević je magistar primenjenih umetnosti, fotograf i putopisac, kreator samostalnih putovanja i autor stranica umetnostputovanja.rs.

Krajem 2009. godine, zbog blizine planine u Kajseriju se rodila ideja da bi beživotni vulkan Erdžijes – skoro potpuno bez drveća i na priličnoj nadmorskoj visini, mogao da bude pretvoren u zimski ski centar. U pomoć su pozvani Austrijanci koji su pune dve godine na Erdžijesu radili na projektovanju staza i pomagali u planiranju infrastrukture budućeg ski centra. Tokom zimske sezone 2011/2012, prvi domaći skijaši stigli su na ovu planinu, koja je do tada bila posećena samo tokom letnjeg perioda od strane planinara. Danas je na planini veliki broj stranaca.

U ski centru Erdžijes postoji pet hotela sa 3*, 4* i 5*, koji su raspoređeni duž glavnog puta na međusobnoj udaljenosti od oko 200 do 500 metara, i nalaze se u neposrednoj blizini početka ski staza. Najluksuzniji je Hotel DAS, u kojem postoji bazen, spa centar i luksuzni bar-restoran (oko 90 € dnevno za polupansion, po osobi). Cene smeštaja na planini su međutim skoro duplo više nego u gradu Kajseriju, do kojeg se od ski centra stiže za samo 20 minuta, novim autoputem. Iz ovog razloga mnogi turisti opredeljuju se da svoju bazu postave u samom gradu gde u centru postoje dva velika, veoma dobra hotela,  i čija je cena polupansiona skoro duplo niža (oko 50 € za dve osobe n/d u dvokrevetnoj sobi). Svakog jutra, hotelskim taksijem (ili gradskim) za samo 20 minuta stiže se do podnožja skijališta. Cena taksi prevoza od grada do skijališta je oko 12 €.

Ski centar Erdžijes ima 34 staze dužine 102 kilometra, od kojih je 36% plavih i zelenih – za početnike, 42% crvenih i 22% crnih staza za iskusne skijaše, do kojih prevoze dve gondole, dvosedi i četvorosedi. U ski centru je omogućeno i noćno skijanje. Dnevni ski pass u ski centru košta 30 €, poludnevni 15 €, a onaj koji obuhvata samo gondolu od početne do gornje stanice i nazad – 1,5 €. U centralnoj zgradi u podnožju skijališta moguće je iznajmiti kompletnu ski opremu, koja obuhvata i obaveznu – kacigu.

Od decembra 2020, u Turskoj je zbog pandemije korona virusa uveden policijski čas svakodnevno od 21 h do 5 h ujutro, i vikendom – od petka u 21 h do ponedeljka u 5 h. Ova zabrana međutim, ne važi za strane turiste kojima je kretanje dozvoljeno – bez ikakvih ograničenja. Nošenje zaštitne maske obavezno je unutar zatvorenih prostora, ali i na otvorenom – na ulici. Kazna za nenošenje maske (što kontroliše komunalna policija) iznosi oko 100 €. Za ulaz u Tursku neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Za dodatne informacije, posetite internet stranice “Umetnost putovanja”.Click