Ruska firma nakon “bega” iz Vranja tvrdi da je isplatila radnike i isporučila nameštaj

8. August 2019.
1280x0_800x600-nefa-vranje-spilit-foto-i-m-juzne-vesti.jpg

Nakon što je pogon u Vranju napustila “preko noći” i ostavila u neizvesnosti i bez posla oko 300 radnika i kupce bez nameštaja, ispostava ruske kompanije Spilit – Nefa nameštaj tvrdi da je isplatila zaposlenima zaostale plate i mušterijama isporučila naručen nameštaj. Da su isplaćeni od ruskog investitora, potvrđuju i sada bivši radnici.

Jedan od bivših radnika, koji je bio jedan od 70% zaposlenih u Nefi koji su bili angažovani preko agenciji Adeko, kaže da su Rusi izmirili dugovanja prema zaposlenima.

Rekli su da će krajem maja isplatiti zaostalu zaradu, a ostatak krajem juna, i to su ispoštovali. Koleginica koja je bila u stalnom radnom odnosu kaže da su njih Rusi isplatili i pre toga – otkriva sagovornik Južnih vesti.

Na zvaničnoj stranici Nefa nameštaja stoji obaveštenje u kome piše da su isplatili zarade zaposlenima za maj i isporučili više od 700 porudžbina kupcima.

Na žalost nisu svi verovali u nas i bili iskrenih namera, što je rezultiralo otuđenju materijalnih vrednosti koja prelazi 200 hiljada evra. Posle ovakvog udarca ne možemo da nastavimo delovanjem u svojoj branši već moramo da se posvetimo istrazi i pravnim regulativima kako bismo povratili kako poslovni tako i lični ugled. Proces istrage je započet, kao i procesi eventualnog krivičnog gonjenja i vraćanja materijalnih vrednosti u saradnji i uz podršku nadležnih organa vlasti – navodi se u obaveštenju.

Napominju i da će dalje isplate i kompenzacije biti ostvarene nakon završetka procesa i povratka imovine kompaniji.


Nejasno zašto je ruski investitor otišao iz Vranja

Iako je bilo različitih izjava, do danas se ne zna šta je pravi razlog odlaska ove firme koja je u Vranje došla 2017. godine. Sada bivši radnici kažu da su imali pristojna primanja i da nisu imali zaostala dugovanja, kao i da pre odlaska ništa nije ukazivalo da ima bilo kakvih problema.

Pomoćnik gradonačelnika za lokalni privredno-ekonomski razvoj, rad i zapošljavanje Nenad Veličković, kaže da su se iz gradske uprave par puta sastajali sa radnicima, ali ne i sa nekim iz rukovodstva ruske kompanije.

Gradonačelnik je samo jednom stupio u kontakt sa jednim od vlasnika Andrejem Hodaševićem, koji je tada je rekao da će sve biti u redu i da niko od kupaca i zaposlenih neće biti prevaren. Kasnije se ni on više nije javljao. To je jedina informacija koju imamo – kaže pomoćnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, Rusi nisu koristili subvencije Grada i redovno su izmirivali sve obaveze.

Spilit je u Vranje došao 2017. godine i tada započeo proizvodnju sofa i kreveta sa stotinak radnika, a bilo je najava da će zaposliti oko 1.000 ljudi i proširiti pogon, dok jedne noći nisu odlučili da samo nestanu.

Rusi su, nezvanično saznajemo, zainteresovani za prodaju mašina koje se još nalaze u iznajmljenim pogonima Jumka. Navodno je bilo reči da novi kupac samo treba da pokrene proizvodnju jer je posao razrađen.