Društvo ‘Koraci’ organizuje tribinu u NDNV-u: Lekcije majskih tragedija

22. April 2024.
"Razjasniti i objasniti uzroke, posledice i odgovornosti"
viber_image_2024-04-17_12-20-59-193

Izvor: NDNV

Društvo „Koraci“ u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Vojvodine (NDNV)  u utorak, 23. aprila 2024. godine u 18 časova organizuje prvu tribinu u okviru kampanje „ŠKOLA ZA SVE NAS“ u prostorijama NDNV (Sutjeska 2, ulaz 8, sa strane Suda),  koju je pokrenulo društvo „Koraci“.

Na tribini „ŠKOLA ZA SVE NAS“ govoriće: Milanka Negić – mama Sofije Negić; Ninela Radićević – mama Ane Božović; Aleksandar Baucal – psiholog; Slobodan Cvejić – sociolog; Branislava Kostić – doktor nauka bezbednosti; Marko Oljača – društvo „Koraci“.

Od majskih tragedija prošlo je skoro godinu dana tokom kojih nismo naučili važne i potrebne lekcije niti osvestili i saznali zbog čega nam se desio 3. i 4. maj.  Sveukupan odgovor sistema i društva je bio nedovoljan, neadekvatan i neretko kontraproduktivan. Umesto izgradnje zajedništva, empatije, solidarnosti, preuzimanja odgovornosti i suočavanja sa rasprostranjenim nasiljem u društvu, stvorili smo nove i produbili stare podele koje dalje i svakodnevno utiču na bezbednost svakog građanina, ukazuju iz organizacije „Koraci“.

„Da bismo počeli da stvaramo bolje društvo, prvo moramo razumeti šta nam se desilo i šta nam se dešava, što je nemoguće bez razgovora i upoznavanja sa činjenicama“, poručuju.

Imajući u vidu da su mediji sa nacionalnom frekvencijom kontrolisani i zatvoreni, kao i institucije sistema, društvo „Koraci“ je iniciralo kampanju „Škola za sve nas“, kako bi uz pomoć psihologa, pedagoga, psihijatara, sociologa, pravnika, prosvetnih radnika…, kao i tragedijama pogođenim ljudima pokušali „razjasniti i objasniti uzroke, posledice i odgovornosti za stanje u kojem se društvo trenutno nalazi i animirati male zajednice da se angažuju i postanu aktivne ili aktivniji i utiču na dinamiku društveno-političkog života koji se posredno ili neposredno odražava na živote svakog od nas“.

 

Tekst je prenet sa portala Autonomija.

Click