Brnabić obećala pomoć Jovanoviću

5. August 2019.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa novinarom portala Žig info Milanom Jovanovićem i obećala da će mu pomoći kako bi što pre u potpunosti mogao da obnovi kuću koja mu je prošle godine oštećena u podmetnutom požaru, a do sada je sanirana sredstvima solidarnosti prikupljenim posredstvom udruženja novinara i Fondacije Slavko Ćuruvija.

Vest o sastanku Brnabić i Jovanovića za FoNet je potvrdio Veran Matić, koji je prisustvovao razgovoru i predsednici Vlade ukazao na opstrukcije u procesu suđenja kojima pribegavaju optuženi Dragoljub Simonović i advokat odbrane.

Pošto pratim ovaj slučaj i kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, pratim i suđenje, premijerka me je pozvala na sastanak sa kolegom Jovanovićem, objasnio je Matić.

On je rekao da je premijerki “ukazao na opstrukcije koje su evidentne u dosadašnjem toku suđenja od optuženog Simonovića, kao i od advokata odbrane, naglasivši važnost brze reakcije tužilaštva i policije koji su brzo razotkrili ovaj slučaj, kao i rešenost sudije da efikasnije vodi ovaj postupak, da se izbori protiv opstrukcije”.

Marić je premijerki ukazao i na činjenicu da prebijanje Željka Matorčevića, Jovanovićevog kolege iz Žig infa, koje je prethodilo paljenju kuće Milana Jovanovića, još nije razrešeno.

“Predsednica Vlade je posebno zainteresovana za pronalaženje u istanovljavanje efikasnih mehanizama prevencije, brzog reagovanja sistema kada se pojave signali da moguća ugrožavanja bezbednosti novinara. Dogovorili smo se da o tome imamo poseban sastanak”, rekao je FoNet Veran Matić, koji je član Stalne radne grupa za bezbednost novinara.

Sa članovima kabineta premijerka će, kako je obećala na tom sastanku, razmotriti mogućnost pomoći Jovanoviću – bilo kada je reč o dovršetku radova na kući i o priključenju kuće na kanalizaciju.

“Mislim da je reč i pozitivnom događaju koji bi trebalo da postane redovna praksa u sličnim slučajevima, jer je izuzetno važno dati jasne dokaze privrženosti kažnjavanju nasilja nad novinarima, kao i stalno pronalaziti načine da se realizuju efikasne istrage i sudski postupci, ali i da se stvore mehanizmi prevencije da do sličnih epiloga – poput prebijanja Željka Matorčevića, a potom paljenja kuće i pokušaja ubistva Milana Jovanovića i njegove supruge”, ocenio je Matić.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara napravila je neke pomake, ali je važno napraviti i efikasne operativne mehanizme za brzo reagovanje u svim slučajevima, rekao je Matić za FoNet.

On kaže kako je bio u prilici da na nedavnom prijemu u ambasadi Francuske upozna Milana Jovanovića sa predsednicom vlade Anom Brnabić, naglasivši tokom tog susreta “koliko je važan ovaj drastičan slučaj napada na novinare koji se bave istraživanjem korupcije” i “koliko je neophodno da se sa velikom pažnjom prati i reaguje na sve njegove aspekte, kako bi sprečili da se u budućnosti tako nešto ponovi”.

Matić je naglasio “koliko je bilo jasnih signala” da je zbog pisanja o korupciji ugrožena bezbednost Jovanovića i Matorčevića, a da sistem ne reaguje na adekvatan način.

On je naglasio i solidarnost kolega da pomognu Jovanoviću, ali i potrebu da se dovrši objekat u kojem živi, a da opština poveže njegovu kuću na kanalizaciju, koja im je sada uskraćena.

“Bilo je važno da se čuje i koliko je položaj novinara u unutrašnjosti teži i komplikovaniji, i da je teže izboriti se protiv lokalnih silnika”, istakao je Matić za Fonet.

On je naglasio da institucije sistem nisu funkcionisale i” pored vrlo ubedljivih dokaza koje su novinari Žig info redakcije prikupili i učinili javnim, kao i neke druge redakcije koje su izveštavali o teškim zloupotrebama”.

“Jer, upravo je izostanak reakcije institucija doveo do toga da se novinari percipiraju kao jedini koji stoje na putu toj korupciji, i tako postaju mete za odstrel”, upozorio je u izjavi za FoNet Matić.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click