Bešlin: Ne postoje uslovi za fer i poštene izbore

9. Avgust 2019.
Milivoj-Beslin-2.jpg
Fotografija preuzeta sa sajta Autonomija

 

„Od diskriminatornog zakona, po kojem je Srbija jedna izborna jedinica, što je rezultiralo nereprezentativnošću, do lošeg sistema finansiranja, gde su stranke ostavljene da se snalaze u sivoj i crnoj zoni za finansiranje, jer su budžetska sredstva smanjena. Smanjenjem budžetskih dotacija za političke partije, otvoren je prostor za korupciju“, rekao je Bešlin.

Dodao je da je i da je već svakodnevna praksa, kako je ocenio, kupovina glasova, pritisci na birače, nefunkcionisanje regulatornih tela.

Bešlin je nakon današnjeg sastanka predstavnika vlasti i opozicije rekao da je sve te izborne anomalije „prethodna vlast uspostavila kao praksu, a aktuelna vlast brutalizovala i usavršila“.

„ i pravila igre i to će imati dugoročne loše posledice po čitavo društvo“, ocenio je Bešlin.

On je zahvalio organizatorima današnjeg sastanka što su organizovali takav skup, za koji je rekao da je bio „dragocen u pokretanju ozbiljnog dijaloga“.

„, nismo bili nikada, ali poslednjih godina on je zaista onemogućen i zbog toga ovaj napor smatram važnim. U društvu u kome nema dijaloga, u kome su institucije urušene, uvek imate mogućnost da političke borbe i neslaganja završe u nasilju“, rekao je Bešlin.

On je dodao da zbog toga postoje izbori, institucije i procedure da se razlike među političkim akterima ne bi rešavale nasilnim metodama.

Podelite ovu stranicu!

Članak je prenet sa portala Autonomija.

Članak je prenet sa portala Autonomija.