Na mom radaru: Zoran Pantelić

27. June 2021.
Zoran Pantelić je umetnik, producent i istraživač, aktivan od sredine 80-ih godina, osnivač više inicijativa. Tokom 90-ih osnovao grupu APSOLUTNO, koja je politički bila orijentisana na interdisciplinarni umetnički rad i medijski pluralizam. U kontekstu otpora ratu i nacionalizmu, 1995. producirao sa Igorom Antićem simpozijum “Moral i mitologija u savremenoj umetnosti”.
2124949023_2bdaa4d894_c
Zoran Pantelić. Foto: vlidi / flickr / CC 2.0

Osnovao Centar_kuda.org (https://kuda.org) u Novom Sadu 2000. posvećenog tehnologijama, umetnosti i politici. Član je Evropskog foruma za napredne prakse (European Forum for Advanced Practices) u okviru COST mreže (COST | European Cooperation in Science and Technology)

IZGUBLJENO-NAĐENO: CD izdanje Ritual Nova 1982-1986. u ediciji LOST & FoUND, koju kuda.org objavljuje kao kolekciju audio izdanja dosad neobjavljenih snimaka sesija koje su nastajale tokom 80-ih godina u Novom Sadu. Ove izostavljene novosadske scene čine jedinstven stvaralački opus inspirisan konceptima umetnosti i eksperimenta, improvizacije, art roka, muzičkog teatra, performansa. Ova kolekcija pruža uvid u poetike zasnovane na neposrednosti i interaktivnosti, grupnom stvaralačkom procesu i igri. Posvećena je privremenim zonama grupnosti, afirmišući potencijal umetnosti i politike improvizacije.

MUTACIJA MOTIVA: Na tragu istraživanja o kolektivnom stvaralaštvu kroz improvizaciju koja uvek daje neočekivana rešenja nedavno smo nastupili (kuda.org + MRT) u saradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb na Muzičkom bijenalu Zagreb. Ovaj nastup bio je i spontana podrška nosiocima lokalnih promena na izborima u Zagrebu.

CRVENI HORIZONT: Poslednjih godinu dana živimo budućnost u kojoj su se ogolile stvari koje su se naslućivale kao problem. Naslućuje se nova “normalnost”, a iskustvo poslednjih decenija potvrđuje nam da su normalnosti uglavnom bile sve nepovoljnije. Moramo se izboriti za pozitivne promene jer očigledno je prekasno za pesimizam.

Obuzet sam objavljivanjem knjige Crveni horizont. Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919–1932. autora Dejana Sretenovića u izdanju kuda.org kao osvrt na situaciju od pre 100 godina kad su jugoslovenske avangarde estetsku revoluciju smatrale sastavnim delom socijalne revolucije.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click