Slavko Ćuruvija: Mora se prekinuti ciklus nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji

16. March 2023.
Predstojeća presuda je najvažnija za slobodu medija i novinarstvo u modernoj istoriji Srbije.
twittercard_MFRR

Nakon prošlonedeljnog početka ponovljenog suđenja u Apelacionom sudu za ubistvo srpskog urednika i izdavača Slavka Ćuruvije 1999. godine, Međunarodni institut za štampu (IPI) danas se pridružuje dole potpisanim partnerima Organizacije za brzi odgovor za slobodu medija (MFRR) i Mreže sigurnih novinara (SJN) obnavljajući danas naš poziv da se pravda za njegovo ubistvo konačno obezbedi.

Presuda na čekanju – kojom će se ili potvrditi ili odbaciti prethodne osuđujuće presude izrečene četvorici službenika državne bezbednosti za izvršenje i planiranje njegovog ubistva – biće najvažnija za slobodu medija i novinarstvo u modernoj istoriji Srbije.

Skoro 24 godine nakon što je urednik i osnivač Dnevnog telegrafa i Evropljanin ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, teško je preceniti implikacije odluke petočlanog veća za Srbiju.

Najznačajnije, potvrđivanjem presuda kojima su optuženi osuđeni na ukupno 100 godina zatvora konačno bi se okončala više od dve decenije duga borba za pravdu koju vode Ćuruvijina porodica, najbliži, kolege i organizacije civilnog društva.

Postizanje osuđujućih presuda predstavljalo bi izuzetan uspeh za one koji su se toliko žrtvovali da bi obezbedili poštovanje Ćuruvijinog nasleđa, a za one koji su ga ubili na ulazu njegovog stana da ne mogu da prođu nekažnjeno.

S obzirom na to da u modernoj istoriji Srbije niko nikada nije osuđen za ubistvo novinara, ovo bi predstavljalo vitalnu pravosudnu prekretnicu. Usred trenutne toksične klime po bezbednost novinara u Srbiji, to bi takođe poslalo jasnu poruku da svako ko razmišlja da pokuša da napadne ili ućutka novinara neće izbeći odgovornost.

U širem smislu, ova apelaciona presuda – koja osvetljava zločine Miloševićevog režima – predstavlja pravovremeni lakmus test za vladavinu prava i demokratiju u Srbiji, kao i za odlučnost vlasti u pokušaju da razreše niz ubistava novinara krajem 1990-ih i početkom 2000-ih.

Ako visoki državni funkcioneri budu osuđeni, to će dati preko potrebnu nadu da se može, čak i decenijama nakon počinjenih zločina, dostići pravda za druge novinare ubijene u krvavom raspadu Jugoslavije: Milana Pantića 2001. i Dadu Vujasinović, okolnosti čije smrti 1994. nikada nisu u potpunosti utvrđene.

Dok čekamo konačnu presudu u narednim mesecima, naše organizacije danas ponovo izražavaju solidarnost sa porodicom Slavka Ćuruvije, njegovom udovicom Brankom Prpom i svima onima koji su bili toliko temeljni u kampanji za pravdu, uključujući novinare i medijska udruženja, Komisiju za istraživanje ubistava novinara i Fondaciju Slavko Ćuruvija.

Krećući se napred, nadamo se da će pravda za Slavka Ćuruvije biti obezbeđena i da će začarani krug nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji, konačno, biti prekinut.

Potpisani:

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

 

Članovi Mreže sigurnih novinara:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Sindikat hrvatskih novinara

Ovo saopštenje je deo programa za brzi odgovor na slobodu medija (MFRR), mehanizma širom Evrope koji prati, prati i reaguje na kršenja slobode štampe i medija u državama članicama EU, zemljama kandidatima i Ukrajini. Projekat sufinansira Evropska komisija.

Click